Woonkamer koude lucht/tocht problemen (nieuwbouw)

Manuelb

  • #1
Beste Klusidee leden,

Ik zit thuis al een tijdje met een verwarmings probleem waar ik maar niet uit kom. Ik heb zo'n 2jaar geleden een nieuwbouw woning gekocht(tussen woning). De woning zelf is toen casco opgeleverd en ik heb toen direct na aanschaf 2.5meter laten uitbouwen aan de achterkant(tuinzijde). Bij oplevering van de woning zaten er al 2 radiatoren in de woonkamer, een daarvan zat in de keuken, afmetingen 900mmx800mm type T22(volgens warmteservice.nl heeft dit model een vermogen van 1962w), de andere zat in de woonkamer en heeft ook de afmetingen 900mmx800mm type T33 en volgens warmteservice.nl een vermogen van 2646w. Nu moet ik er bij vermelden dat het hier gaat om een open keuken.

Ik heb toen besloten om beide radiatoren te vervangen. De ene in de keuken heb ik vervangen met een design radiator van het merk Henrad, afmetingen 40mmx220mm en een vermogen van 1692W. De woonkamer radiator heb ik vervangen door een convectorput, omdat er aan de achterzijde ook een schuifpui zit is mij aangeraden om er een convector put te laten plaatsen. Dit is er een van het merk Betherma met afmetingen van 360mmx2600mm, de convector in de put is er een met 3 stangen. Het vermogen weet ik niet exact, maar die moet tussen de 3500-4000W zitten. De convector zelf is geplaatst in een put met een gescheiden wand waar de convector geplaatst is aan de kant van de schuifpui.

Nu het probleem waar ik mee zit. Als ik de thermostaat instel op 20-21graden en de temperatuur is bereikt dan voelt het toch niet lekker in mijn woonkamer als ik op de bank zit. Ik voel dan nog steeds koude lucht/tocht, bijvoorbeeld langs mijn nek. In de keuken is het echter wel comfortabel. Voor mij zijn er eigenlijk dan 2 opties waardoor dit veroorzaakt zou kunnen worden, het totale vermogen van mijn radiatoren is te weinig waardoor de kamer niet lekker op temperatuur kan komen of er is iets met uitbouw. Als ik kijk naar het totale vermogen dan ben ik er wel op vooruit gegaan, dit was ook noodzakelijk omdat er een stuk woning bijgekomen is. Een andere oorzaak zou bijvoorbeeld slechte isolatie in het uitbouw gedeelte. Ik heb namelijk in het uitbouw gedeelte spotjes laten plaatsen en als deze uitstaan en ik zet mijn hand er onder dan voel ik een koude lucht naar binnen stromen. Dit constateer ik bij de 6 spotjes die over de hele brede zijn geplaatst. Ik heb op internet gelezen dat bij een uitbouw boven het plafond(in dit geval gips plafond) het wel moet ventileren, maar dat de lucht ook in de woonkamer komt dat lijkt mij niet goed toch?
Ik moet er ook bij vermelden dat de radiator in de keuken lekker warm word en uit de convector put komt ook warme lucht maar dat voelt niet zo warm als de radiator in de keuken.

Daarnaast is mijn huis voorzien van mechanische ventilatie van het merk BUVA. Als ik thuis ben dan staat deze ook aan, in de keuken in het plafond is een afvoer gat in het plafond waar het systeem de lucht naar binnen zuigt, als ik er een blaatje tegen aan leg dan word deze vast gezogen. En boven de schuifpui zit ook een ventilatie rooster die ik in het begin altijd wel open had staan maar de laatste tijd ook dicht heb gedaan omdat ik dacht dat de lucht/tocht daardoor veroorzaakt zou worden. Dit hielp echter ook niet.

Verder moet ik er bij vermelden dat als ik de kamer binnen kom sochtends en de temperatuur staat op 18graden dan duurt het zo'n 30-60min tot hij een temperatuur van 20graden bereikt. Is dit normaal? Zegt dit misschien iets over het te kort aan vermogen? Alle andere kamers in de bovenverdiepingen komen allemaal erg snel op temperatuur.

Mijn woning is voorzien van een Intergas Kombi Kompakt HR 28/24.

Dus kort samengevat, in mijn woonkamer heb ik last van koude lucht/toch waardoor het er niet comfortabel voelt. Ik ben niet de enige die hier over klaagt, maar ook vrienden/familie die op bezoek komen. Mijn vraag is dan ook of iemand enig idee heeft waardoor dit veroorzaakt zou kunnen worden? Zijn er evt bedrijven of instanties die gespecialiseerd zijn in dit soort probleem? Zo ja welke?

Mocht er meer informatie nodig zijn dan hoor ik dat graag.

Alvast bedankt
Manuel

Woonkamer afmetingen:

 

Bernhard

  • #2
Manuel,
Kontroleer de konvectorput.
Het langsschot, de zijschotten en de tussenschotten moeten strak tegen de konvector gemonteerd zijn. De bovenkant van de schotten moeten bijna tot de onderkant van het rooster gemonteerd zijn. De onderkant moet gelijk zijn met de konvector. De plaatsing aan de raamzijde is goed.
Gordijnen mogen de luchtstroom naar de put niet beinvloeden.
De CV-water hoeveelheid voor een konvector moet goed afgesteld zijn met de radiatoren, de radiatorventielen inregelen. De uitgaande watertemperatuur van elke radiator/konvector moet gelijk zijn.
Het ventileren met veel buitenlucht, via het plafond van de uitbouw, zal ook invloed hebben op de behagelijkheid. Mvgr Bernhard
 

Manuelb

  • #3
Best Bernhard,

Bedankt voor je snelle reactie. Wat betreft de tussenschot en wand die zitten er eigenlijk los in en niet strak tegen elkaar en ook niet strak tegen de wand van de put zelf. Hoe kan ik die het beste vast maken? Dubbelzijdig plakbank ofzo?

Ik heb verder geen gordijnen.

Sorry voor de domme vragen, maar hoe stel ik CV-water hoeveelheid voor de convector af? En de uitgaande temperatuur kan ik dat meten?

Verder zit er wel een radiator kraan op de convector, die staat gewoon volledig open.

Groet
Manuel
 

Bernhard

  • #4
Manuel.
De schotten moeten als een koker om de konvector gebouwd zijn, alleen de onder en de bovenkant moet open zijn. Het schot moet tot 5mm onder het rooster gemonteerd zijn.
Om meer water door de konvector te krijgen moeten radiatoren met een te hoge retourtemperatuur geknepen worden. Dat zijn de radiatoren die dicht bij de ketel gemonteerd zijn. mvgr Bernhard
 

Manuelb

  • #5
Beste Bernhad,

Ik zal de schotten dit weekend vast monteren zodat ze als een koker er om heen zitten. Verder zitten er 2 andere radiatoren op de eerste verdieping. Een kleine radiator zit in de gang en die heeft een thermostaat kraan. Vaak staat die op stand 2(van de 5). In de keuken staat de grote design radiator en die heeft een gewone kraan en die staat helemaal open.

Moet ik de retourtemperatuur meten of kan dat gewoon op gevoel? En hoe kan ik ze afknijpen?

Ik heb gisteren een meting gedaan. Toen ik thuis kwam stond de temperatuur op 17graden. De thermostaat heb ik toen ingesteld op 20graden en het koste precies een uur voordat hij de ingestelde temperatuur bereikte. Is dit normaal?

Ik heb toch het gevoel dat de isolatie van het uitbouw gedeelte niet helemaal goed is. Is het normaal dat de woonkamer sochtends afkoelt tot onder de 17graden in een nieuwbouw woning? Vlak voor het slapen is de temperatuur 20 graden en zet ik de thermostaat op 16graden.

Manuel
 

Bernhard

  • #6
Manuel,
Als de waterverdeling over de radiatoren niet juist is kan dit invloed hebben op werking van de ketel.
Bv de ketel blijft op deellast draaien omdat het CV-water te warm terug komt naar de ketel. Dit kan omdat één of meerdere radiatoren teveel water krijgen en daardoor een hogere retourtemperatuur hebben. Al het water wordt gemixed en de ketelregeling ziet de hoge temp en stuurt de gasbrander naar deellast. Het is lastig om het goed uit te leggen maar misschien kan je hier mee verder. mvgr Bernhard
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu