Kouddak, bitumen, geen isolatie aanwezig, dakbeschot vochtig.

Kouddak

  • #1
Goeiedag,

ik heb verschillende posts gevonden die hieraan relateren maar ik blijf met een vraag zitten, laat mij de situatie schetsen:

Wij hebben een chalet/stacaravan met een plat kouddak. Aan de binnenkant zit/zat een soort dubbel plafond. Tegen het dakbeschot zitten tussen de (sier) balken door latjes, daar onder zaten, dus tegen de latjes aan, houtenplaten geniet,gespijkert.

De houdenplaten gingen bol staan en deze heb ik verwijderd. Vervolgens stuitte ik op de houtenlatjes, die op verschillende plekken goed verzadigd zijn met vocht en sommige zelf rot. Dit alles vermoedelijk door condensvorming.

Mijn idee is om dit alles weg te halen en van onderen isolatie aan te brengen tegen het dakbeschot, zonder luchtspouw en met klimaatfolie ik ga proberen het overal luchtdicht aan te brengen en eventueel de zijkanten her en der mogelijk met isolatieschuim opvullen?

Wat ik nog evenigszins onduidelijk blijven vinden is in hoeverre het dakbeschot opgedroogd dient te zijn, of kan ik er van uit gaan dat de klimaatfolie zijn werk doet en het vocht van het dakbeschot gaat reguleren en dat dit dus zichtzelf oplost?

bedankt voor het meedenken en gegroet,

L
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Wat voor dakbedekking is er aangebracht. Aluminium of bitumen.
Klimaat folie kan een bepaalde hoeveelheid vocht in de winter doorlaten in de zomer moet dat weer terug kunnen dampen. Hoe warm wordt het in de zomer. Even eenvoudig.
Even een vraagje voor mezelf. Bestaan er chalets/caravans die in principe gebouwd zijn om er in de winter niet continu te wonen.
 

Kouddak

  • #3
Op het dak ligt bitumen, dus daar hoef ik niks van te verwachten. het is meer dat het beschot goed vochtig is, en in hoeverre de klimaatfolie er voor kan zorgen dat dit afgevoerd gaat worden. Het huisje is wel enigszins omringt met bomen, dus niet de hele dag directe zonlicht. Verder zullen wij er alleen van april tot november zijn, dus in de winter moeten we goed ventileren is het idee.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Hoe lang bezit je deze caravan. Het is nu nog vochtig, na deze zomer dat is opvallend. Is er iets gewijzigd aan het plafond. Hoe dik en met welk materiaal wil je isoleren.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Ventileren is het hardste nodig als het huisje bewoont is, dat in de winter veel minder nodig zijn.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #6
Waarom geen luchtspouw? Die spouw kan je ventileren, dat maakt de risico's veel kleiner en het kost je nauwelijks ruimte.
Als je isoleert met pir (of iets anders) met dubbelzijdig alu folie, dan scheelt dat ook veel warmte als de zon erop staat.
 

Kouddak

  • #7
Het huisje is de afgelopen 3/4 jaar nauwelijks gebruikt, in de zomer niet en in de winter ook niet. Dat is de reden waarom er vocht is ontstaan, plus dat er geen isolatie of dampregulatie is.

Luchtspouw wou ik niet gaan doen omdat ik op dit forum meerdere malen gelezen heb dat dit niet per se nodig is als je bijv. klimaatfolie gaat gebruiken, daarbij zou ik niet weten hoe ik tussen alle balken in moet gaan 'ventileren' dat gaat mij qua werkzaamheden ook iets te ver denk ik. Ik wil proberen het 'simpel' te houden doch effectief.

ik wil niet al te dikke (6/7/8 cm?) isolatie gaan gebruiken, glas/steenwol (?) met daar onder dus de klimaatfolie, we willen eigenlijk de sierbalken behouden qua effect, dus het liefst niet wegwerken.

Wij zijn er alleen van april t/m oktober, veel stoken gaan we niet doen, en in de winter is er dus niemand. Dan wil ik wat raampjes open laten voor ventilatie.

bedankt en groet,

L
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #8
Vocht heeft maar een paar oorzaken: Mensen (ademen, douchen, ..) en lekkage.
Als er wel wat ventilatie is geweest in de tijd dat het leeg heeft gestaan, dan klopt er iets niet.

Als alles open ligt en er is genoeg ventilatie, dan zou het binnen een paar weken droog moeten zijn, anders verdenkt ik de dakbedekking. (dit vroeg je nog in het begin)

Met klimaatfolie moet inderdaad kunnen, maar met die dikte is een goeie isolatie halen lastig.

Met spouw hoeft niet lastiger te zijn:
Gaten boren hoog door de balken (schroefboormachine nodig die vlak onder het beschot kan boren)
Openingen naar buiten maken.
Pir platen met afwerking tussen de balken hangen. (Pir + gips)
Afwerken.
 

Kouddak

  • #9
Nou zeg maar gerust dat er geen ventilatie is geweest afgelopen jaren. Het dak is nog geinspecteerd tijdens de aankoopkeuring, en dat zag er goed uit, dit is ook twee jaar geleden opnieuw gelegd, dus dit kan het haast niet zijn.

Ik vraag me af in hoeverre ik dikkerere isolatie moet gaan hebben voor die maandan dat wij er zitten..het is niet zo dat we heel actief gaan zitten stoken en dat we de warmte dus zo veel mogelijk vast moeten houden, we zijn er alleen in het weekend en dan meestal buiten gok ik zo dan dat we binnen zitten te stoken. Hoe dikker de isolatie hoe hoger de isolatiewaarde, en in dit geval zou ik bijna zeggen niet al te dik gezien de situatie straks? Niet al te dik zorgt er ook voor dat we de balken kunnen behouden.

Verder de gaten in de balken voor ventilatie, wellicht is het al zo (nog even goed bekijken) dat er al ventilatie is bovenlangs de balken, ze zakken volgens iet wat door, wellicht genoeg voor een luchstroom.

bedankt voor het meedenken,

groet,

L
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #10
Als de latjes nu al verzadigd zijn zonder dat er in gewoond wordt, dan zal het binnen "regenen" als je er wel gaat wonen. Voor het dakbeschot is het beter als er wel een luchtspouw is. Ook met klimaatfolie zal er anders vocht opgesloten raken.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
Spouw? wat ik tot nu toe zie is dit geen oplossing is. Ventileren? hoeveel en hoe groot de moeten de gaten zijn waardoor de lucht zich kan verplaatsen. Waar haal je die lucht vandaan, ga je dat doen met lucht van de binnen of van buiten. Het condenstatie probleem los je op als er langs de onderzijde van de dakvloer voldoende lucht van buiten kan laten stromen. Een spouw van rond de 30mm wordt over het algemeen aanbevolen.
De dampremmendelaag is het middel om de boel inwendig droog te houden. Dat het niet altijd lukt is omdat het bijna onmogelijk is om deze genoeg dicht aan te brengen.
Je wil de sierbalken behouden is vaak een wil maar het aanbrengen van een dampremmende laag kan minder resultaat geven.
Het lijkt erop dat er iets niet klopt bij jullie in het chalet. Misschien eerst even de temperatuur en luchtvochtigheid meten.
 

Kouddak

  • #12
Inmiddels wat meer duidelijk geworden. Via een dekdekker heb ik mij, zonder het zelf gezien te hebben, laten vertellen dat hetgeen waar de schrootjes onder zitten het dakbeschot is.

Vandaag even gaan kijken want ik had het nog niet gezien, maar het zwarte lijkt mij pir, het is zwart aan een kant en het is schuim. Ik heb er een stukje uitgehaald om te zien hoe dik het is, ik kom op 6cm, en dan stuit ik op een volgende laag pir zo lijkt, zie foto.

Iemand een idee wat hier aan de hand is? Het lijkt mij persoonlijk dat pir boven het dakbeschot hoort te zitten. Zie foto.


Dit verandert de zaak wel enigszins denk ik, ik ga hier geen isolatie met spuwen tegenaan gooien volgens mij.

Zo ver ik het nu moet samenvatten is denk ik dat er wel degelijk isolatie aanwezig is maar dat de combinatie van de witte mdf achtige platen die ik heb verwijderd en jaren niet geventileerd te zijn voor condens problemen heeft gezorgd.

Bedankt.

L
15994028188332984056321114226378.jpg
15994029572326281243005356023351.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #13
Zo weer wat wijzer. De situatie scheelt behoorlijk met het begin van je verhaal.
Nu nog even hoeveel en wat voor isolatie is er werkelijk aangebracht. Je schrijft je 6 cm PIR weet je dat zeker is het geen steen of glaswol die zijn ook wat gelig. Gezien de situatie die er nu is lijkt me dit voor de hand liggend. De platen liggen op de juiste plek. Even voor het zeker wat ligt er op die 6 cm. Mij lijkt gewoon de dakbedekking. 6 cm isolatie is voor een aantal jaren terug een behoorlijke laag isolatie.

Er liggen of zaten houtenplaten tegen het dakbeschot, hoe dik en wat voor een materiaal is dit, deze waren geniet en ik zie ook een ril lijm. Op het dakbeschot 6 cm PUR isolatie en daarop een bitumen dakbedekking. Het dak zo als het nu is gemaakt, is in orde en geeft geen abnormaal opbouw van vocht in de constructie. Meten is weten.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #14
Soms ook lastig op foto's te zien:
Is de 1e zwarte laag die je ziet geen dakbedekking? (zie eruit als bitumen o.i.d.)
Dan is daarop de isolatie gekomen en daarop weer dakbedekking.

Het verschil met steenwol of glaswol is groot.
Schuim kan PIR zijn, ook PUR, dat maakt verder weinig uit.

Van welk bouwjaar is het?
Dat kan een aanwijzing zijn of dit origineel is, of dat er veel aan veranderd is.
 

Kouddak

  • #15
Dat zwarte wat je ziet is dus 6cm 'schuim' (pir/pur) je ziet ook witte schuim aan de binnenkant, en na die 6cm stuit ik op weer een 'ruwe' oppervlakte wat hetzelfe aanvoelt. Ik weet niet zeker of het PIR/PUR is eerlijk gezegd maar ik vermoed van wel. Als ik zoek op PIR lijkt het verdacht veel op bijlage, zie onderaan.

Het huisje is uit 1984.

Wat ik niet begrijp is als dit PIR/PUR/whatever is waar is het dakbeschot dan gebleven? het lijkt wel alsof het er boven zit wat mij niet juist lijkt. Alle voorbeelden die ik zoek en vind daar beelden ze de pir/pur bovenop het dakbeschot aan.

Het enige wat onder het PIR/PUR zit zijn de schrootjes en de witte platen, wat spaanplaat lijkt, die heb ik verwijderd intussen, gezien ze bol stonden en nat waren.

Mijn idee is nu is eigenlijk om de slechte delen van de schrootjes te gaan vervangen en het zo te laten, likke verf wellicht en kijken hoe het zich houdt komende tijd. Even goed letten op vochtvorming waar dan ook, en take if from there.

wellicht eind goed al goed.

bedankt

L

pir.JPG
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #16
Het dakbeschot is van kraaldelen gemaakt dat zijn planken waar een profiel in is geschaafd.
Wat ik al schreef deze dakopbouw is in orde en kan eigenlijk niet zoveel vocht veroorzaken.
Misschien is wat proefjes doen. Afvoer afsluiten en water op je dak zetten en afwachten wat er gaat gebeuren. Misschien is het nog de eerste dakbedekking. Een overzicht foto van het dak kan ook veel opheldering geven.
 

Kouddak

  • #17
Aha dat geeft wat meer duidelijkheid, dus de schrootjes die ik zie is het dakbeschot?

Wat ik wel weet is dat het bitumen twee jaar geleden oponieuw gedaan is over de bestaande laag heen daar is een factuur van.

Kan ik die kraal delen schilderen of sluit ik daar een soort ademing mee af of is er iets speciaals te krijgen daarvoor dat u weet?
 

Kouddak

  • #18
Ik moet er aan toe voegen dat wij de laatste drie weken als een gek zijn ventileren en vandaag zag ik het voor het eerst en ik moet zeggen dat het al stukken droger oogt en voelt.

Het begint er steeds meer op te lijken dat dit een condens probleem was al die jaren dat er niemand is geweest
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #19
Dat twee jaar geleden de dakbedekking is overlaagd is geen garantie dat het 100% waterdicht is. Waar zit de afvoer van het dak. Toch niet op de plek die nu zo slecht is? De slechte plek zit ook aan de lage kant van het dak?
Die kraaldelen kan je schilderen gebruik een lak op waterbasis deze is veiliger schilderen en de lak is meer dampopen.
Hoeveel van die slechte plekken zitten er in het dak?
 

Kouddak

  • #20
De foto is een lekkage (afvoer idd) geweest die is vorige week hersteld door de dakdekker, het betrof alleen vocht in die specifike hoek, maar deze beste man beweerde dat het zwarte deel het dakbeschot was, en nat was daarom is het zwart zei hij, ik heb dat vandaag pas live gezien want ik was er niet bij...vervolgens wel een voorstel om het hele dak opnieuw op te bouwen....

De overige plekken betreft het middendeel in de woonkamer dit was goed vochtig maar is nu na ventileren echt goed droog aan het worden... Dus zou geen lekkege kunnen zijn met alle regen van afgelopen tijd.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu