Materiaal schuine wand bij bitumen dakbekking

Henkerd

 • #1
Beste mensen,

Ik wil graag mijn zolder opknappen en jullie advies. Situatie is als volgt:
- ik heb een (zo goed als) niet geïsoleerd dak met een bitumen dakbedekking
- vorige bewoner heeft een dunne laag piepschuim als isolatiemateriaal gebruikt (ongeveer een cm dik) met daaronder MDF met gaatjes

Nu wil ik de (schuine) wand meer egaal/vlak maken. Ik neig naar een dunne multiplex (3/4mm) plaat tegen het MDF met gaatjes, waarna ik het een kleur ga verven. Mijn vraag: geeft dit problemen m.b.t. vochtregulatie wat tussen het multiplex en bitumen gaat zitten of valt dit wel mee? Of raden jullie aan om het MDF met gaatjes gewoon te vervangen door een ander materiaal (mutiplex/gipsplaten/spaanplaten), waarbij ik het piepschuim al dan niet laat zitten? Ik heb mijn bedenkingen over het nut van het piepschuim, mede omdat het zo dun is. Andere kant van de zolder is ook helemaal niet geïsoleerd.

Heel graag jullie advies!

Groet, Henkerd

20201103_091558.jpg 20201103_091602.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Kan je wat meer info over de materialen en de diktes geven die er zijn aangebracht.
  Als ik simuleer van binnen naar buiten.
  MDF 10mm, EPS (piepschuim) 10 mm, dakbeschot 20 mm en een laag bitumen van 5 mm dik.
  Ik zie veel te veel vocht in je dak komen als het -5 wordt.
  Wordt de zolder nu gebruikt is deze verwarmd.
   
  • Like
  Waarderingen: Henkerd

  Henkerd

  • #3
  Dank voor je reactie, Wgb!
  Het huidige MDF is zo'n 3/4mm dik. Dikte EPS weet ik niet zeker, dat zou ik moeten openhalen. Maar erg dik kan het niet zijn. Dakbeschot en bitumen durf ik niet te zeggen.
  Wat ik wel weet: de huidige constructie is in de jaren 80/90 gerealiseerd. Enkele maanden geleden is er een nieuwe bitumen dakbedekking op het huis gekomen, waarbij er niet tegen problemen is aangelopen. De zolder wordt over het algemeen niet verwarmd (andere kant van de zolder door thuiswerken nu wel in geringe mate). Het plan was wel om er een bureau in te zetten voor thuiswerken en eventueel een grotere diepvries. Voor de rest is het voornamelijk opslag.
  Kan je iets met deze informatie of zal ik het EPS toch even open moeten halen om de dikte te bekijken?
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Zou je niet meteen goed willen isoleren?
   

  Henkerd

  • #5
  Dat durf ik vanaf de binnenkant eigenlijk niet aan met een bitumen dakbedekking. In eerder stadium wel naar gekeken, maar conclusie is voor mij toch wel dat het dan vanaf de buitenkant moet gebeuren. Sta uiteraard nog wel open voor suggesties. Maar vanaf de binnenkant met klimaatfolie e.d. voelt wat riskant, ook n.a.v. advies van 'specialisten'.
   

  Henkerd

  • #6
  Om geen risico te nemen, neig ik er nu toch naar om het EPS + MDF met gaatjes te verwijderen, en in plaats daarvan een dunne multiplex/gipsplaat te bevestigen waarna ik het ga afwerken. Volgens mij zou dat sowieso geen problemen moeten geven. Andere ideeën? Meer dan welkom!
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #7
  Isoleren met een dampbufferend isolatiemateriaal, een klimaatfolie en gipsplaten afwerking is zeker wel een goede optie. Zonde om het dak niet te isoleren. Dan ben je dief van je eigen portemonnee. En voor het gebruik / comfort van de ruimte ook zeker aan te bevelen.
   

  Henkerd

  • #8
  Dank voor je reactie, IJkenhout! Ga ik er toch nog eens over nadenken!
   
  • Like
  Waarderingen: IJkenhout

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #9
  Onder de bitumen dus op de dakvloer ligt daar misschien toch isolatie? Zoals gezegd ik krijg bij -5 behoorlijk wat vocht in de constructie. Heel bijzonder. Vreemd dat er niets te zien was bij de dakwerkzaamheden.

  Geheel vrijblijvend en misschien strookt de theorie niet altijd met de praktijk.

  Liggen de balken aan de binnenzijde van het dak gunstig zodat je eenvoudig een dampremmendelaag kan aanbrengen en daarop de multiplex en je laat alles zo als het is blijft het droog bij -5 buiten en + 20 binnen. 2 cm isolatie is niet veel maar het brengt iets.

  Haal je alles weg en breng je alleen multiplex aan is het dak droog bij + 3 buiten en +20 graden binnen.
   

  Henkerd

  • #10
  Dank voor je reactie, Wgb. Ik ben er redelijk zeker van dat er geen isolatie op de dakvloer ligt. Voor de volledigheid: de zolder bestaat uit 2 ruimtes, waarbij ik één heb 'opgeknapt'. Hier zaten enkel spaanplaten tegen het (schuine) plafond. De andere kant van de zolder (waar ik nu mee bezig wil) heeft zoals gezegd een dunne laag EPS met MDF met gaatjes. De zolder heeft verder in beide ruimtes enkel glas. Beide ruimtes zijn ook redelijk goed af te sluiten met deuren. De zolder wordt en zal amper gebruikt worden (kantoortje gaat waarschijnlijk verdieping naar beneden). Belangrijkste vind ik dat ik geen problemen krijg qua vochtregulatie waardoor ik verder van huis ben. Ik ben dus eigenlijk zoekende naar de constructie die het minste problemen in de toekomst geeft, ongeacht of dit inclusief of exclusief isolatie is.

  Hierbij nog even een oude foto van de 'opgeknapte' ruimte. De andere ruimte is qua balken hetzelfde, waardoor er volgens mij redelijk goed een dampremmende laag is aan te brengen. Ik wil dit echter alleen doen als dit de kans op problemen vermindert.

  20200208_150313.jpg
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu