Koud dak isolatie - enkele vragen

wout0314

  • #1
Hallo, ik ben nieuw op het forum, heb al heel wat rondgekeken, zeer bruikbaar allemaal maar ik heb toch wat vragen.

Ik ben bezig met het isoleren van onze keuken (woning uit 1932), waarvan het plafond deels plat dak is (nieuw EPDM) en deels binnenshuis ligt. Ik wil tussen de balken 20 cm dik steenwol aanbrengen (zonder ruimte tussen steenwol en het dakbeschot) en daarna klimaatfolie aan de onderzijde van de balken bevestigen. Ik heb gelezen over alle risico's van een koud dak, maar een warm dak is helaas geen optie.
Ik ben een aantal uitdagingen tegengekomen.
1. De balken lopen door naar de woonkamer (deze is niet geïsoleerd). Is het een goed idee om deze doorgangen (60 cm breed, 5 cm hoog) met PUR schuim dicht te maken om damp vanuit deze ruimte niet in de isolatie te laten komen?
2. Zelfde vraag mbt kleine opening richting spouwmuur.
2. Er is sprake van een ongebruikte schoorsteen, het platte dak is dus niet 100% dampdicht. Hoe kan ik hier het beste mee omgaan?
3. Boven het raamkozijn zitten op de hoogte van de isolatie rockpanel platen, kan ik de steenwol tegen het rockpanel aan plaatsen of is het beter als ik de steenwol hier een aantal cm vanaf houd zodat er op deze plek ventilatie is? In dit 2e geval, dien ik dan ook gaten te maken in de latten waar de rockpanel tegenaan is geplaatst (tussen panel en kozijn).

Hartelijk dank
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
1 Dichtmaken met PIR/PUR met aluminium cachering.
2 Spouw dicht maken en onder die afdichting openstootvoegen maken.
3 Achter die platen en de isolatie ventileren van onder naar boven.
 

wout0314

  • #3
Dank voor de reactie! Nog 1 vraag, hoe kan ik de spouw van de (enkelsteense) schoorsteen het best dichtmaken? Ook met pir/pur met alu cachering? Stuk plaat erin en afpurren langs de rand?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Geen idee. PIR/PUR met alu. kan veel hebben. Een plaat erin, als deze van hout is kan gaan rotten.
Probeer het warmtetranspoort warm koud zo goed als mogelijk te verhinderen.
 
  • Like
Waarderingen: wout0314

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu