Warm of koud dak isolatie

Peter Feiken

  • #1
Goedendag mensen,

Ik heb momenteel erg veel last van keuze stres ,

Ik ben namelijk een bijkeuken aansluitend overkapping en schuurtje aan het bouwen .
Het dak wordt dus 1 geheel
De overkapping en het schuurtje hoeven niet geïsoleerd te worden maar zouden wel graag het bijkeukentje 3x3 willen isoleren.
Het hoeft niet overdadig te zijn want bestaande deur na de huidige keuken blijft gewoon zitten.
maar goed als je dan toch gaat bouwen dan maar zo goed mogelijk.
De bedoeling is om in de bijkeuken een wasmachine droger en koelkast te zetten deze genereren natuurlijk wel warmte ook komt er een klein radiator in te hangen maar dit alleen ter vorst beveiliging.

We hebben er voor gekozen om de boel zo laag mogelijk te bouwen vonden dit beter bij het huis passen, maar nu is het tijd op keuzes te maken wordt het een warm geïsoleerd dak of een koud geïsoleerd dak.
Heb mij de laatste tijd veel ingelezen op het wereldwijde web en weet dat een warm geisoleerd dak tegenwoordig de maatstaaf is .
Het nadeel hiervan is dat je dan toch de hoogte ingaat, ook zouden wij dan hoogte verschil krijgen tussen de bijkeuken en overkapping/schuur immers deze hoeven niet geisoleerd te worden.
Het hoogte verschil zouden we wel weg kunnen werken achter een boeiboord zodat het aan de voorkant allemaal 1 geheel lijkt, maar het boeiboord zal dan voor het grootste gedeelte onnodig hoog zijn.

Om de hoogte toch nog een beetje in verhouding te houden dacht ik aan de volgende opbouw voor een warm dak .
18mm osb3, dampremmer 2x 30 mm pir plaat (dus totaal 60 mm ) dakbedekking (waarschijnlijk bitumen) plus nog 100 mm opstaande rand.
Zal dan ongeveer op zn 200mm hoogte uitkomen.
Is dat een beetje kloppend kwa hoogte? en heeft die 60 mm isolatie (pir) wel zin of is dit te weinig?.

De tweede optie is een koud dak isolatie ik zou dat dan ventilerend willen maken dus tussen dakbeschot en isolatie ruimte houden ik zou dit in de huidige situatie nog prima kunnen maken.
Om ventilatie te krijgen zou de ruimte tussen dakbeschot en isolatie aan 1 kant in verbinding komen te staan met een spouw welke geventileerd wordt door open stootvoegen, aan de andere kant zou ik ruimte maken tussen dakbeschot en boeiboord.
tussen de draagbalken (145 x 45) zou ik dan 100 mm pir kunnen stoppen daaronder houd ik dan nog 45mm over dit wil ik dan gebruiken voor het plaatsen van inbouw spotjes

voordeel is meer isolatie, minder hoogte dak opbouw minder hoogte verschil tussen overkapping schuur.

Het nadeel hiervan wat ik er over kan vinden is de grote temp verschillen in het dak waardoor de kans bestaat dat het dak gaat werken.
Maar het geisoleerde deel van het dak is maar 9 vierkante meter dus in hoeverre dat invloed heeft?

Dus de vraag is wat zouden jullie doen?
Warmdak met 60mm isolatie en hoogte en hoogte verschil voor lief nemen?
Of toch het koude dak constructie met 100 mm pir isolatie minder hoogte en minder hoogte verschil ?
 

Peter Feiken

  • #2
Even ter illustratie een foto bijgevoegd , links waar nu de fundering ligt wordt de bijkeuken

DSC_0021.JPG DSC_0022.JPG
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #3
Mijn persoonlijke keuze, warm dak maar dan zonder hoogteverschil, dus de balken van het niet geisoleerde deel hoger leggen dan bij de geisoleerde bijkeuken. Dan loopt het dak als één vlak door en heb je onder het niet geisoleerde deel een aantal centimeters extra ruimte.

Even ongerelateerd aan het dak: is de koelkast geschikt om in een ruimte geplaatst te worden die alleen vorstvrij wordt gehouden? Sommige koelkasten hebben een minimum omgevingstemperatuur nodig om goed te kunnen werken. En een koelkast die in een ruimte van enkele graden boven nul staat genereert helemaal geen warmte, want de binnentemperatuur blijft onder het schakelpunt van de thermostaat.
 

Peter Feiken

  • #4
Goedemorgen ,

Nee zo koud zou het niet worden hoor in de bijkeuken anders zou ik ook niet hoeven isoleren uiteraard.

Vermoedelijk zou de bestaande deur van keuken naar bijkeuken veel open blijven staan ivm plaatsen van de koelkast alleen nachts zal de deur ter beveiliging op slot gaan.

ik wil er meer mee zeggen dat de bijkeuken niet echt als leefruimte wordt gebruikt maar deze zal uiteraard wel mee verwarmd worden van uit huis ook zal de wasmachine/ droger genoeg warmte genereren .

inmiddels besloten dat het een warm geïsoleerd dak gaat worden om de hoogte wat in toom te houden ga ik voor 70 mm pir plaat boven op het dak wel zal de opstand van het dak ter hoogte van de bijkeuken daar maar ongeveer 60 mm worden daarom wil ik juist hoogte verschil houden tussen overkapping en bijkeuken bij de overkapping zou de opstand dan ongeveer 150 mm zijn het overtollige water zou dan als het goed is daar heen kunnen lopen zo dat het water niet over de lage opstand heen kan stromen.

Ben nu bezig te bedenken welke soort dakbedekking ik ga plaatsen twijfel tussen epdm rubber of bitumen.
Beide hebben zn voor en ze tegens.
Epdm zou ik denk ik wel zelf kunnen leggen.
Epdm is 1 laags en dun schilt toch weer ivm de lage opstand van de bijkeuken
Grote nadeel vind ik dat als ik zo om me heen kijk ik toch wel heel veel daken zie waar het epdm er als een hobbe zak oplicht vol met bulten en vouwen wij kijken er van boven op en zou me daar enorm aan storen.

Bitumen moet ik hoog waarschijnlijk laten doen.
Bitumen is een stuk dikker en zwaarder.

Heb trouwens nog wel wat vragen over het plaatsen van epdm met name over het verlijmen ervan maar kan daar beter misschien even een nieuwe topic over openen
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu