Koud dak isolatie; detail klimaatfolie

Duifje

  • #1
Beste allemaal,

Ik ben de aangebouwde garage (2 onder 1 kap) aan het wijzigen naar leefruimte. De dakbedekking heb ik vorige week vervangen, en ook wil ik het geheel beter isoleren. Het betreft een halfsteens muur, met een dak uit balken 69x169. Onderstaande is de gewenste opbouw.
Nu loop ik aan tegen de detaillering van de klimaatfolie. Er zijn in de muur open stootvoegen aangebracht, ongeveer halverwege de hoogte van de houten balklaag, en dus ook halverwege de gewenste isolatie. Aangezien deze open stootvoegen een functie hebben voor met name de voorzetwand (PIR+fermacell), wilde ik de isolatie niet laten doorlopen tot aan de gevel. Ik heb nu bedacht om er 5 cm vrij te houden. Daarmee komt bij mij wel de vraag naar voren hoe ik omga met de klimaatfolie. Aangezien de isolatie natuurlijk niet helemaal luchtdicht tegen het klimaatfolie zit, kan er in theorie kan buitenlucht tussen de onderzijde van de isolatie en het klimaatfolie komen.

Mijn vragen zijn:
- Klopt dat?
- Is dat erg?
- Hoe kan ik de klimaatfolie het beste detailleren?
- Zou het veel beter zijn om de stootvoegen te verplaatsen naar beneden toe, en de isolatie door te laten lopen tot de gevel?

In de onderstaande tekening heb ik de klimaatfolie in rood getekend; zo wilde ik het oplossen.
De ruimte tussen de bovenkant van de PIR-plaat en het plafond wordt in principe dichtgezet met flexibele pur, zoals die leverancier voorschrijft.

Bij voorbaat dank voor jullie reacties! Detail dak.JPG InkedIMG_20210910_190039_LI.jpg
 

Bijlagen

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
De openstootvoeg naar beneden. Ik zie een twee lijnen met 10 over het buitenblad in de constructie van de wand. Daar moet je de spouw afsluiten en de ruimte spouw 50 vullen met isolatie. Het vocht van de spouw trekt naar de onderzijde EPDM.
 

Marc1995

  • #3
Ben geen expert, maar je zou voor de veiligheid wat spinvliesfolie o.i.d. voor het glaswol kunnen plaatsen (en dan aflopend naar de spouw?), zodat er geen water (door regen, tuinslang o.i.d.) in het glaswol kan trekken en dan op het klimaatfolie kan blijven liggen. Weet niet of dat in de praktijk zal gebeuren. Als de open stootvoegen weggaan is dat misschien niet nodig.
 
Laatst bewerkt:

Duifje

  • #4
Beste Wgb, dank voor je reactie. Geen speld tussen te krijgen lijkt me. Op zich is het verplaatsen van de stootvoegen geen grote klus; ik heb nog een paar kleine metsel/voegklusjes. De klimaatfolie bevestig ik dan aan de muur met dubbelzijdig butyltape.

Marc, interessante oplossing! Ik kan me echter voorstellen dat het zo wel moeilijk (en dus tijdrovend) wordt om alles netjes luchtdicht te krijgen.

Mochten er nog meer inzichten komen, dan houd ik me natuurlijk aanbevolen.

Groeten,
 

Marc1995

  • #5
Weet niet of het duidelijk was, maar ik bedoelde trouwens op de linkerkant van het glaswol, op het plaatje. Stel, er komt op een of andere manier spatwater in het steenwol (vanuit bijvoorbeeld die open stootvoeg), dan wordt dit tegengehouden door de folie en belandt het niet in het steenwol. Maar goed, weet niet of dit zal gebeuren of niet.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
In een constructie is het belangrijk als iets toch nat wordt, maakt niet uit waardoor, er een tijd van drogen is. Als je met een tuinslang water in de spouw spuit zal het daarna opdrogen. Toch.
Bij het vormen van condens is dat anders dit proces is 24 op 24.
 

Marc1995

  • #7
Ja, ik dacht dat er misschien water tussen het steenwol en klimaatfolie kon blijven zitten daardoor. Maar dat levert verder geen problemen op? (Ben zelf ook met iets vergelijkbaars bezig)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu