Kosten keramisch koken

Ster100

  • #1
Is keramisch koken duurder dan koken op gas? Hoeveel duurder?
 

Fiesiekus

  • #2
Is duurder. Hoeveel hangt af van de gerechten die je maakt.
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #3
Gas is per kWh wel goedkoper dan elektriciteit, maar het warmteverlies is wel veel groter. Met inductiekoken verlies je nauwelijks warmte aan de omgeving. Het verschil in kosten zal daarom minder zijn dan verwacht. Normaal gesproken is gas zo'n 40-50% goedkoper maar in de praktijk zal dat verschil kleiner zijn. Misschien heeft Fiesiekus die cijfers beter paraat dan ik.

Groeten, Hein
 

Pigion

  • #4
Is keramisch koken
Met keramisch koken bedoel je waarschijnlijk een kooktoestel met keramisch plaat. De verwarmingsbron eronder kan echter nog variëren:
- electrische spiralen, normale aanwarmsnelheid
- halogeen, iets sneller dan spiralen.
- inductie , zeer snel, speciale pannen nodig, zuinig met de stroom.

Grootste voordeel van een keramische plaat is wel het eenvoudig schoon maken, geen lawaai van de gasvlam, geen condens van het gas en in de zomer: minder opwarming van de keuken.

Het is inderdaad een beetje duurder in verbruik, doch gezien het om een beperkte hoeveelheid elctra/gas gaat, valt het wel mee. Tevens hebben de gasprijzen de neiging sterker te stijgen dan electra.
Pigion
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #5
De belagrijkste factor in deze berekening is het vastrecht en aansluitkosten.

Als je alleen voor je kooktoestel gas gebruikt (omdat je op de stadsverwarming bent aangesloten )is dit duurder dan koken op electra

Als je ook gas voor warm water en verwarming gebruikt is koken op gas goedkoper.
 

H@ns

  • #6
:? :?:
 

Fiesiekus

  • #7
@Boertje: in veel wijken met stadsverwarming is er überhaupt geen gasaansluiting mogelijk en zou deze vraag dus n.v.t. zijn. Ik ging er daarom van uit dat de gasaansluiting wel aanwezig zou zijn voor verwarming, dus een keuze zonder de vast-rechtkosten mee te nemen.

Maar afgezien van dat punt heb je wel gelijk; de verschillen zijn niet groot en waarschijnlijk lager dan de vast-rechtkosten van een gasaansluiting.
 

H@ns

  • #8
:?: :!: :!:
 

H@ns

  • #10
Ik niet, ben dol op smileys :!:

Misschien even ter verduidelijking;
Als je meer gas verbruikt gaat je vastrecht toch niet omhoog?
Als je keuze hebt tussen gas of elektra hoef je toch geen gas aan te laten leggen?
Als je verbruik afhangt van de gerechten die maakt dan geldt dat toch evenredig voor gas en elektra?

Als de vraagsteller iets meer info zou geven over de situatie zouden we dit topic toch kunnen beperken tot één of twee welgemikte antwoorden :wink:

Er begint inmiddels wel iets te dagen; een fornuis op elektra zou kunnen betekenen dat er een aanpassing in de meterkast nodig is wat hogere kosten met zich meebrengt?
 

Fiesiekus

  • #11
Ja, en misschien ook een hoger vastrecht voor electrisch.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
In wijken met stadsverwarming ligt heel vaak geen aardgasnet, probeer dat eerst eens te weten te komen ga dan pas prijzen vergelijken, dit is appels met peren vergelijken terwijl niet zeker is dat het een appelboom is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu