Keramische kookplaat vervangen voor inductie

Aristonos

 • #1
Als ik een inductie kookplaat bestel , en de keramische verwijder, wil dat zeggen dat mijn stroom toevoer wat sterkte al in orde is in de keuken? Immers, het keramisch apparaat werkte al meer dan 15 jaar prima en zat er al in toen ik het huis kocht. Dus zou je zeggen dat het vanaf de meterkast allemaal al in orde moet zijn. En is de aansluiting van de stekker dus ook hetzelfde ? Is het zo dat de schema,s wel hetzelfde kunnen zijn in het nieuwe en oude apparaat ? ? Of toch maar door een elektrotechnicus laten doen ?
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #2
Er zijn helaas geen standaarden in kookaansluitingen.
Dus nee bestellen en wisselen zit er niet zomaar in
Je kan 3 fasen of 2x230v kookplaten kopen.
Heb je nu 3 fasen is het geen punt en past elke 3 fasen plaat er zo in.
Bij 2x230v word het lastig omdat dan de aansluiting vele verschillende configuraties kan hebben.
 

Aristonos

 • #3
Ik heb 3 fasen stroom, want er staat 3x230 op de slimme meter. Dit zijn de waardes van het apparaat wat ik op het oog heb. Of er nu een 3 fase keramische. kookplaat in ligt weet ik niet.
Kookplaat met inductiezones:
Rechtsvoor: 14,5 cm – 1400 W.
Linksvoor: 21 cm – 2300 W, booster 3200 W.
Linksachter: 18 cm – 1800 W.
Rechtsachter: 18 cm – 1800 W, booster 2500 W.
Spanning: 220-240V
Aansluitvermogen: 7350W.
Stroom: 2x16A of 1x32A.
Aantal zones: 4.
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #4
Als je 3 fasen hebt zou als het goed is de kookplaat op 3 fasen horen te zitten maar dat word niet altijd gedaan.

Als je op kracht kookt kan je elke plaat aanschaffen, dan past het altijd.
Platen zijn in basis nl altijd daarvoor ontworpen, de 2x230v is een uitzondering voor NL.
 

Aristonos

 • #5
Oke duidelijk. Dus als ik de oude open maak, en zie dat hij op de drie fasen configuratie is aangesloten, kan ik dat zo overzetten naar de nieuwe 3 fasen aansluitingen, natuurlijk met stekker los. Kan ik er dan van uitgaan dat het goed zit ? Dan kan ik de oude stekker dus overzetten en nergens meer aankomen verder ? Of moet er toch van alles doorgemeten worden door een elektrotechnicus. Ze vragen ruim € 100,00 als je het door de leverancier laat aansluiten. En het ding zelf kost nog geen € 300,00
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
 • #6
Eén fase zal niet gebruikt omdat elke fase voor één kant dient , dus beide rechter platen is een fase en beide linker platen is een fase.
De nul is dan ergens doorverbonden omdat één nuldraad volstaat bij een 3 fase groep deze is dan in het aansluitblok of in de stekker doorverbonden.
Dus pas goed op met aansluiten je hebt dan 400 volt tussen de fase's als je denkt dat je een nul hebt kan dat best een fase zijn en dan is het einde toestel.
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
 • #7
Niet gaan hannesen. 100 euro voor aansluiten kookplaat is echt bs. Je huidige kookplaat is 7400w dus wrs 2 fase. Maar zeker weten doe ik het niet. Koop bij je lokale witgoedman een kookplaat van 300 euro en hij sluit hem aan voor 50 euro. Althans zo doe ik het. Is echt 10 min werk als de oude er al uit is blad gereinigd is en je gewoon overal bij kunt. Mits het past natuurlijk.

Je kunt gewoon meten met een multimeter. Zonder multimeter is het onmogelijk een kookplaat juist aan te sluiten en zeker te weten dat het goed is.
 

Sander 1972

 • #8
Wat voor automaat zit er in je groepenkast voor de kook groep?
 

Sander 1972

 • #9
Waarom is 100 bs(buiten sporig?)
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
 • #10
Omdat het maar 10-20 min werk is. Voor een koelkast plaatsen tel ik nog geen 100 euro. Of een vaatwasser. Dat doe ik voor 65 euro en dan zou je voor 100 euro een kookplaat laten plaatsen. Is gewoon exhorbitant. Uitbuitingspraktijken. Profiteren van de onkunde van een ander is niet netjes.
 

Sander 1972

 • #11
Je moet het toch inplannen en tijd voor vrijmaken, er na toe rijden en weer terug.
Kabel aansluiten, testen en eventueel in het blad leggen. Denk dat het een redelijk bedrag is en niet heel duur.

Maar je rekent wel voor het plaatsen van een koelkast bijna 100 euro?
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #12
Dit lijkt me niet echt de plaats voor deze discussie...

Maar een beetje koelkast mag je volgens ARBO-richtlijnen niet alleen tillen, montage van de deur kan best bewerkelijk zijn. Ik doe niets met witgoed maar zou ook liever een kookplaat installeren dan een koelkast...

Aristonos schreef:
Oke duidelijk. Dus als ik de oude open maak, en zie dat hij op de drie fasen configuratie is aangesloten, kan ik dat zo overzetten naar de nieuwe 3 fasen aansluitingen, natuurlijk met stekker los. Kan ik er dan van uitgaan dat het goed zit ?
Dat klopt.

Maar mocht de oude niet zijn aangesloten op 3-fasen, maar op een kookgroep (2x 1-fase), dan is het wel belangrijk dat de nieuwe kookplaat daar ook op aangesloten kan worden! Daar moet je dan wel rekening mee houden bij aanschaf.

Dat je een 3-fasen huisaansluiting hebt, wil helaas niet altijd zeggen dat de aansluiting van de kookplaat ook met 3 fasen is bedraad. Vandaar dat hier al naar de groepenkast werd gevraagd. Je zou ook op de contactdoos kunnen meten of je ca. 400V tussen de fasen meet of niet.
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
 • #13
@Sander 1972 , kijk ik kan alleen zeggen hoe wij het doen. Als iemand een wasmachine besteld bij mij of online een droger van mijn part zit daar ook geen leveringskosten op. Terwijl je inclusief een gedegen uitleg, stellen , transportbouten verwijderen en poetsen onder het oude apparaat toch gauw 30 min verder bent.

Die kookplaat is exact het zelfde ook maar weinig tijd aan kwijt, maar dan moet het ineens 100 euro kosten. Terwijl er ook al marge op de verkoop van het product zit. Toegegeven bij een kookplaat van 300 euro is dat maar weinig vandaar dat je bij ons meer de wat luxere, duitse merken zult zien, die goed reparabel zijn en waar lang onderdelen van gevoerd worden. Maar de ene persoon heeft een grote knip en de andere een kleinere, dus soms verdien je meer en de andere keer minder.

Een koelkast ben je gauw 1.5uur verder, inclusief de oude demonteren. kast is altijd krom en stellen komt nogal nauw.

Het gaat volgens mij om de vraag is 100 euro veel om een kookplaat in te bouwen als je ook al een kookplaat ergens koopt en dan zeg ik ja. Bij ons krijgen ze er ook nog een nieuwe 5x2.5mm2 aangegoten perilex snoer bij in, dit maakt het aansluiten voor mij makkelijker en geeft de klant een goed gevoel.
 
Laatst bewerkt:

Aristonos

 • #14
In het verleden heb ik altijd zelf koelkasten gekocht en neergezet. Is toch neerzetten, 24 uur laten staan en dan plug and play ? Dan ga je toch niet aan een stekker zitten ? Ik neem aan dat het hier om inbouw gaat ? Wasmachines worden tegenwoordig ook alleen na de eerste drempel neergezet. Aansluiten rekenen ze ook voor. Kwestie van stekker in stopcontact, waterslang en afvoerslang er in hangen. Kookplaat inbouw doe ik zelf samen met het nieuwe aanrechtblad wat in bestelling is. Gaat me alleen om de juiste draadjes in de stekker. Ik wilde de kookplaat bestellen bij een Scandinavisch bedrijf die alles heeft op gebied van keukens naast een groot ander assortiment. Prijs/kwaliteitvergelijking kwam ik ,mede op advies van anderen op deze uit. Hieronder mijn meterkast, waar om gevraagd werd.

20220225_084031.jpg 20220225_084036.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #15
Zo te zien is de kookplaat inderdaad op een 3-fasen groep aangesloten.

IMG-20220225-WA0000_copy_563x1000.jpg

Dan gaat iedere gangbare kookplaat gewoon passen en werken.

Wel altijd goed het aansluitschema in de gaten houden en vergelijken met de aansluiting in de contactdoos en stekker.
 

Aristonos

 • #16
Als jij dit zo beoordeeld, aan de hand van de foto, dan moet het gaan lukken met een beetje hulp van iemand die dit eerder gedaan heeft. Bedankt !!
 

Aristonos

 • #17
Ik zie bij modellen ook dit staan. Stroom: 2x16A of 1x32A ...Of
2 fasen (Perilex stekker) 7400 W. De meeste hebben 2 fases. Kan ik die gewoon laten aansluiten op mijn systeem ?
 
Laatst bewerkt:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #18
Nee. Dan heb je juist weer een kookgroep nodig. En die heb je niet.

Maar je groepenkast kan ook wel een upgrade gebruiken...
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #19
Ja, je kunt prima een 7,4kW kookplaat aansluiten op 2 fasen, dan gebruik je 1 pin van de stekker simpelweg niet.

Bekijk voor alle zekerheid even het aansluitschema in de handleiding voordat je op "bestellen" klikt.
 
 • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Aristonos

 • #20
Na vele reacties weet ik nu nog niet wat ik moet kopen , om aan te kunnen sluiten op wat ik heb. En nu zou ik weer een groepenkast upgrade moeten hebben ? Pffff er staan in Nederland oudere huizen dan uit 1985, ook nog met een gasaansluiting, die ik dus niet heb waardoor ik elektrisch moet koken, en ook met een oud type groepenkast die nog prima stroom levert.. Ik vraag wat voor apparaat ik moet hebben. Maar ik ga wel naar een witgoedspecialist.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu