Keramisch fornuis geeft na 6 jaar kortsluiting

Sanjay

  • #1
Ik heb een Siemens HC724220 keramisch elektrisch fornuis met oven staan. Deze is 6 jaar geleden aangesloten, nooit problemen gehad. Toen ik gisteren de heteluchtstand van de oven inschakelde kreeg ik kortsluiting (er was niets aan de hand bij de boven+onderwarmte stand). Ik moet nu het fornuis uit het perilex stopcontact halen om de aardlekschakelaar aan te krijgen, dus er lijkt kortsluiting te zijn bij het fornuis. Ik heb 3 foto's toegevoegd: van de meterkast, de huidige aansluiting op het fornuis en de sticker van het aansluitschema op het fornuis. Bij verschuiven van het fornuis vond ik een bruggetje op de grond (zo een die op de foto tussen 2 en 3 zit). Wellicht dat die er ergens uit is gevallen en dat dit de kortsluiting veroorzaakt. Als ik naar de sticker kijk, is het mij ook niet duidelijk waar die dan zou moeten zitten. Vind het wel opmerkelijk dat de bruine draad op 4 zit. Als ik de sticker interpreteer, zouden alle fasedraden op 1 2 en 3 moeten zitten. Maarja, alle functies van het fornuis hebben 6 jaar gewerkt en ik heb er te weinig verstand van om er iets zinnigs over te zeggen.

Ik vraag me af of dit opgelost kan worden met een andere aansluiting (misschien brug ergens in stoppen?). En als het daar niet aan ligt, of de oven er op een of andere manier van afgekoppeld kan worden, want ik vermoed dat de kookplaat het nog wel kan doen. Heeft iemand een idee om iets uit te proberen voordat ik er een elektricien bij haal?

Bedankt!

Sticker op fornuis.JPG Aansluiting op fornuis.JPG Meterkast.JPG
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Vermoedelijk geen kortsluiting maar een lekstroom als gevolg van een defect verwarmings element. Onwaarschijnlijk dat dit iets met de aansluiting te maken heeft.
 

Bademutze

  • #3
Je hete lucht element is defect.
 
  • Like
Waarderingen: The headhunter

Sanjay

  • #4
Bedankt voor de reacties!

Een defect verwarmingselement:
  • is dat iets wat eenvoudig te herstellen is?
  • wat zou dat grofweg kunnen kosten?
Of zeg je: tijd voor een nieuw fornuis :)
 

Bademutze

  • #5
Als je een beetje handig bent moet dat lukken, meestal moet je in de ovenruimte een achterplaat weghalen, en ook de achterkant van de oven demonteren, element zal schat ik 30 a 40 euro kosten, ben niet op de hoogte van Siemens prijzen
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #6
Zal wel de moeite zijn. Als je het volledige E nr vermeld kunnen we je verder helpen.
 

Sanjay

  • #7
Ik heb een elektricien laten langskomen. Het was inderdaad het onderste verwarmingselement dat defect was. Die is nu vervangen en hij doet het weer. Bedankt voor de reacties!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu