Kortsluiting na aanleg aarding

FeelGood

  • #1
Onlangs heeft netbeheerder Liander mijn groepenkast van nieuwe aarding voorzien. Na inschakelen met de hoofdschakelaar bleek echter dat twee groepen er meteen uitklappen. Als je ze weer probeert in te schakelen klapt ook de aardlekschakelaar eruit. Deze functioneert nu uitsluitend als de twee groepen zijn uitgeschakeld.

Aan de kast zelf is overigens niets veranderd. Vijf jaar geleden is deze compleet vernieuwd en alles deed het sindsdien probleemloos.

De situatie is als volgt:
- ik heb 8 groepen, die verdeeld zijn over 2 aardlekschakelaars
- de twee groepen die probleem geven zitten beide op dezelfde aardlekschakelaar (niet naast elkaar)
- de ene groep voedt de schuur achter het huis
- de andere groep voedt een slaapkamer en een deel van de zolder

Ik heb alle verdeel- en centraaldozen al opengemaakt zonder iets vreemds te vinden. In de schuur heb ik de kabel in de eerste verdeeldoos geheel losgekoppeld, maar ook dan krijg ik de groep niet eens ingeschakeld.

Wat kan hier aan de hand zijn?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Lijkt op een lek tussen fase en aarde in de bekabeling.

Isolatie meting geeft wel duidelijkheid.
De groep in de woning kan je deduceren, door alle lasdozen te openen en de lassen te verwijderen.

Vervolgens ga je gezien vanaf de eerste lasdoos na de meterkast de installatie delen 1 voor 1 koppelen en bij elke herstelde koppeling nogmaals proberen om zo te zien of de installatie funtioneerd, valt de boel uit dan zit het in de laatst aangesloten aansluiting.
 

Fendtgek

  • #3
Lijkt erop dat TS dit al van plan was, aangezien hij de kabel bij de eerste lasdoos ontkoppelt, maar hij dan nog niet goed is. Als dit echt de eerste lasdoos is, kan het niet anders dan dat er of ergens een lek in de kabel zit, of de automaat is stuk.
 

FeelGood

  • #4
Klopt! Ik zal de kabel eens helemaal nalopen en kijken wat ik tegenkom.
 

FeelGood

  • #5
Het probleem is sinds gisteren verholpen.

De eerste groep betrof de schuur achter het huis. Lange tijd had ik het idee dat het euvel 'm zat in de laatste verdeeldoos, achterin de schuur. Nadat deze opnieuw was aangelegd en de onlogische verbindingen eruit waren gehaald deed alles het perfect, zolang ik maar niet het deksel op de doos deed. Na tig keer proberen bleek uiteindelijk toch de lichtschakelaar die hieraan verbonden zat de boosdoener.

De tweede groep betrof de voeding voor de slaapkamer en enkele vertrekken op zolder. Ik heb eerst alles losgemaakt wat je maar kan losmaken zonder iets vreemds te zien. Vervolgens alle draadjes weer vastgezet in de eerste centraaldoos en toen deed alles het ineens weer. Kan dus niet zeggen welke bijzondere handeling ik heb verricht om het te fixen, maar het doel is in elk geval bereikt!

Bedankt iedereen voor de reacties.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu