Geen spanning na kortsluiting op 1 fase

speedy15

  • #1
Tijdens het klussen in mijn "nieuwe" woning de groep van de zolder uitgeschakeld en op verschillende stopcontacten met een duspol gemeten of er nog spanning aanwezig was. Dit was niet het geval dus vrolijk alle stopcontacten verwijderen, maar bij het laatste stopcontact toch nog een flits toen de rode en groen draad elkaar aanraakte (ja het is een oude woning van 1968).

Meteen door naar de meterkast om te kijken of de smeltzekering gesprongen was, dit was niet het geval (smeltzekering ook doorgemeten met een multimeter). Maar uiteraard geen spanning meer op de zolder (en keuken). Ook na het verwisselen van verschillende zekeringen van de werkende groepen nog altijd niks.
Nu heb ik de kap van de meterkast verwijderd om te kijken hoe het een en ander precies aangesloten zit.

Meterkast.jpg


De blauwe groepen doen het dus niet meer (wanneer de schakelaar wordt omgezet uiteraard :wink:).
De meterkast is zo te zien 3-fases aangesloten, de aansluiting is in ieder geval 3-fase.
Ik denk nu dat de hoofdzekering van fase 1 gesprongen is. Nu kan ik natuurlijk de netbeheerder contacteren om de zekering te vervangen, maar aangezien ik de komende tijd nog aan het renoveren ben is dit nog niet noodzakelijk qua verbruik.

Als mogelijk oplossing had ik bedacht om een draad te verbinden tussen groepen 1 en 2 (oranje draad, A op de foto). Zoals dit ook gedaan is tussen groepen 3 en 4).
Mag en kan dit zomaar? De bruine draad die naar de losse kast links loopt komt daarbij te vervallen (er is op die plek/groep toch geen stroom nodig).

PS. Ja de meterkast wordt binnenkort ook vervangen voor iets van deze tijd!
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Je hebt zo te zien een moderne slimme meter? Veel modellen laten ook zien of alle 3 de fasen aanwezig zijn. Dan weet je zeker dat het daar aan ligt (niet dat ik er nog aan twijfel...).

Als je deze groepen wilt doorverbinden, zou ik dat alleen doen als je ook de draad tussen de hoofdschakelaar en groep 1 verwijdert. Dit laten zitten is vragen om problemen als iemand toch een keer de hoofdzekering denkt te vervangen. Plus je zou de meter "foppen" door langs de verkeerde kant weer spanning op fase 1 te zetten, geen idee wat zo'n meter er van vindt als die ineens 2x dezelfde fase zonder faseverschuiving ziet (waarschijnlijk is dat geen probleem maar ik zou het toch niet uittesten).
 

speedy15

  • #3
Ja er zit een slimme meter onder. Zometeen eens kijken of ik daar wat op kan zien.

Goede opmerking om de draad terug naar de schakelaar weg te halen. Zou dat bijna vergeten zijn
 

Sander 1972

  • #4
Als je serieus gaat verbouwen, en het niet bewoond is. Kun je ook alles uit je kast trekken er op 2 of 3 groepen na en boven de meter een aantal stopcontacten plaatsen. Hoef je bij het slopen niet na te denken of er nog spanning is. Behalve in de groepenkast
 
  • Like
Waarderingen: Walker

Tom345

Specialist Elektra
  • #5
Of de hoofdzekering is uitgevallen, kun je natuurlijk ook gewoon meten onderaan de hoofdschakelaar. Kijk wel dat je meetpunten gebruikt die een goede bescherming bieden tegen het afglijden van je vingers.
Deze groepenkast is trouwens aan vervanging toe. Ik zou hier niet in willen werken, met al die blootliggende geleiders.
Verder mag je er nooit op vertrouwen dat je veilig kunt werken, nadat je de groep het uitgeschakeld. Je moet altijd op je werklocatie nog meten of alles spanningsvrij is.
 

speedy15

  • #6
Ja we zijn met een complete renovatie bezig (eigenlijk blijven alleen de meeste muren origineel). Eens kijken om dan inderdaad alleen wat stopcontacten te maken in de meterkast.

De groepenkast kan rechtstreeks het museum in ja, die is echt aan vervanging toe.
Had 3 van de 4 stopcontacten gemeten en dacht dat het wel goed zou zitten, maar helaas dus. Meteen wat geleerd dat dit soort oude huizen totaal niet logisch meer zijn en dat alles doorgelust is
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Laat een nieuwe groepenkast installeren door een installateur met zegelrecht. Kan hij meteen de oude hoofdzekering vervangen.
 
  • Like
Waarderingen: speedy15

Sander 1972

  • #8
Als wij een compleet huis doen, is dit het eerste klusje. Samen met de water leiding die bij de meter een kraan krijgt. Gas dicht en je kunt de boel leeg trekken zonder na te denken.
En we proberen een wc te laten werken
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu