Kortsluiting tuinverlichting - mieren

rwin37

  • #1
Ik heb sinds kort een vreemd probleem met 1 van mijn tuinlampen waar ik inmiddels een beetje moedeloos van ben geworden omdat ik niet weet wat ik er nog aan kan doen.

Een jaar of vier geleden heb ik drie tuinlampen middels grondkabels aangesloten en die werkten tot voorkort zonder problemen. Gingen al die jaren elke avond netjes aan.

Een tijdje geleden klapte ineens de aardlek eruit nadat de lampen ingeschakeld werden. Er was niks veranderd of aangepast.

Na onderzoek bleek een van de lampen bewoond te zijn door een mierenkolonie. Die beestjes hadden de hele binnenkant van de lamp volgestouwd met aarde. Een vreemde en ranzige gewaarwording maar wel een logische verklaring voor de kortsluiting leek me.

Ik heb de lamp helemaal schoon gemaakt en weer aangesloten. Maar nog steeds kortsluiting. Voor de zekerheid maar het ietwat roestig geworden aansluitblokje vervangen voor een kroonsteentje. Nog steeds kortsluiting.

Toen heb ik de lamp waar de mieren in zaten er tussen uit gehaald, geen kortsluiting meer, de twee andere lampen branden stabiel.

Je zou zeggen er is dus iets met die lamp niet goed. Maar als ik diezelfde lamp met een losse kabel rechtstreeks op een stopcontact aansluit is er ook geen kortsluiting.

Dus ik naar de bouwmarkt een nieuwe buitenkabel halen. Want dat leek me het enige wat dan de oorzaak zou kunnen zijn, de kabel vanaf de verdeeldoos naar de ex-mierenlamp. Nieuwe kabel aangesloten, alle drie de lampen aan gezet en....WEER de aardlekschakelaar eruit.

Dus ik weet het even niet meer. Heeft iemand een idee wat er aan de hand zou kunnen zijn? Alles is verder geaard en netjes aangesloten.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
rwin37 schreef:
Maar als ik diezelfde lamp met een losse kabel rechtstreeks op een stopcontact aansluit is er ook geen kortsluiting.
Is die lamp dan geaard? Want in de tuin staat ie in de aarde en los op een stopcontact kan de stroom, ook wanneer hij een aardlek heeft, nergens heen wanneer de lamp niet via het snoer geaard is.

Bovendien zal de lamp, indien deze wél geaard is en in een stopcontact gedaan wordt, waarschijnlijk alleen bij één van de twee mogelijke standen van de stekker voldoende lekstroom hebben om de aardlekschakelaar eruit te laten gaan. Je moet de test dus doen in beide standen van de stekker.

Dus dat eerst testen. Ik denk toch dat er ergens in de fitting nog aarde moet zitten die de lekstroom veroorzaakt.
 

rwin37

  • #3
Kees schreef:
Is die lamp dan geaard? Want in de tuin staat ie in de aarde en los op een stopcontact kan de stroom, ook wanneer hij een aardlek heeft, nergens heen wanneer de lamp niet via het snoer geaard is.
Ja de kabel die ik voor de test had gebruikt was ook geaard.
En de lamp staat niet in de aarde hoor, die staat gewoon vast geschroefd op een tegel. Alleen de kabel gaat door de tegel de grond in.

Maar jij zegt dus dat als ik de stekker van de testkabel andersom in het stopcontact zou doen hij er dan ook uit zou moeten klappen? Dat zal ik morgen dan eens proberen.

De lamp zelf is trouwens volledig schoon, had hem helemaal uit elkaar.
 

rwin37

  • #4
Nou, vandaag m'n testkabeltje weer aangesloten op de lamp en nu sprong de aardlek er wel uit.
Lamp weer helemaal uit elkaar gehaald, dit keer inclusief fitting. Geen vuil of wat dan ook.

Ik heb nu de hele bedrading in de lamp vervangen en het probleem lijkt verholpen.
Ik snap er niks van wat het nou precies is geweest. Het enige wat opviel was wat roest op het boutje voor de aarde draad maar die heb ik nu ook weer gebruikt want ik had geen andere.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Waarschijnlijk is er mierenzuur op de bedrading terechtgekomen en dat geleidt stroom. Niet heel veel maar wel voldoende om meer dan 30mA lekstroom te veroorzaken, terwijl je van dat zuur niets terugziet op de bedrading. Vervangen van de bedrading, zoals je dus gedaan hebt, is dan toch wel de beste remedie, anders blijf je modderen.

Mooi dat je het gevonden hebt en bedankt voor de terugmelding!
 
  • Like
Waarderingen: rwin37

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu