Kortsluitbescherming batterij

Status
Niet open voor verdere reacties.
Voor mijn zoontje wil ik een schakelbord maken waarop hij zelf elektrische circuits kan maken met lampjes, bellen, schakelaars, drukknoppen, etc. Met draden kan hij dan zelf verbindingen maken en daarmee schakelingen bouwen.

Omwille van de veiligheid wil ik e.e.a. voeden met een 9V-batterij en ik wil die natuurlijk beschermen tegen kortsluiting (hij moet het vak nog leren :wink: ) maar heb ik naast gewone zekeringen (bijv. 100 mA) nog andere opties? Het makkelijkst zou een elektronische zekering zijn die te resetten is (anders kan pa vast een voorraadje zekeringen gaan inslaan).

Iemand ideeën?
 
Heb al iets gevonden: met een zgn. multifuse kan ik voorkomen dat de stroom hoger dan bijv. 0,2 A (afhankelijk van het type) wordt. Na onderbreking van de kortsluiting zou deze automatisch weer gereset worden zodat vervangen van zekeringen niet nodig is.

Ze zijn ook absoluut niet duur dus ik ga er een paar aanschaffen en mee experimenteren.
 
Je bedoelt een diode in serie met de belasting? D.w.z. anode aan de pluspool, die dus in sper komt als de batterij er verkeerdom op komt te zitten? Het is een idee, mogelijk ga ik ook LED's en elektrische zoemertjes gebruiken, al zullen die een tijdelijke ompoling best overleven. Ik wil een 9V-batterij gaan gebruiken met zo'n standaard verbindingsclip en daarmee is verkeerdom aansluiten eigenlijk al onmogelijk. En vooralsnog wil ik de batterij ergens wegwerken zodat hij daar niet mee kan gaan rommelen.

Dank!
 
Is het niet eenvoudiger om een kant en klaar kinder elektronica hobby setje te kopen? Ben ik vroeger zelf ook uren mee zoet geweest.......
 
Precies! Ooit kreeg ik zelf een houten plank met daarop een trafo, meerdere deurbellen, zoemers, lampen, schakelaars e.d. en dat was ronduit geweldig. Nu zelf vader vind ik het minder charmant dat er een verbinding met het net nodig was (ook al heb ik het overleefd) dus ga ik voor mijn eigen mannetje liever voor batterijvoeding.

En klussen is het zeker, ik maak e.e.a. waarschijnlijk van een "sandwich" van een plaat multiplex van 12 mm, een lattenwerk en een plaat hardboard, in de achterzijde komt een klepje om de batterij achter te kunnen verstoppen, aan de voorzijde een opbergvak voor de losse draadjes, en verder wil ik er mooie symbolen (+ en - van de voeding en wat elektrotechnische symbolen) op verven of plakken, netjes de scherpe randjes affrezen met de bovenfrees. Ha, heerlijke klus, heb er zin in...

Jammer dat de topics redelijk snel gesloten worden - hij is pas in september jarig - anders kon ik er foto's van bijplakken als ie klaar is.
 
Het valt me op dat geen enkele elektrozaak die ik heb bezocht nog van dat laagspanningsmateriaal heeft. Vroegâh had je van die plastic fittingen voor kleine gloeilampjes ("fietslampjes"), wisselschakelaars met zo'n hefboompje, etc. Zelfs drukknopjes zoals deurbeldrukkers worden zeldzaam, door al die deurbellen met afstandsbediening!

Wordt dat materiaal nog wel gemaakt & verkocht? Of moet ik mijn mannetje nu al laten opgroeien met LED-verlichting? :( Niets zo mooi om de werking van elektra te demonstreren met lampjes met een echte gloeidraad en schakelaars waarvan je de contacten kunt zien bewegen, etc.
 
In Delft is een zaakje dat nog redelijk veel electronica verkoopt. Ze zijn wel een van de weinigen helaas.

Fittingen en schakelaartjes kan je er ook bij de ijzerboer kopen.

Bij interesse kan ik eventueel adressen PM en.

Groeten
GC
 
Helaas is het zo dat waar wij vroeger moesten improviseren om iets werkend te krijgen (en zo je nieuwsgierigheid en vakmanschap vorderde) er tegenwoordig vaak kant en klaar speelgoed wordt gegeven waar na een paar dagen de lol af is.
 
Een waar woord, Gerrit... En kijk eens wat pa allemaal nog bij elkaar wist te sprokkelen uit de doosjes elektronica en onderdelen die hij al die jaren elke verhuizing opnieuw achter zich aan sleepte want "te goed om weg te gooien"... :?

32541_DSC03866_1.jpg


De LCD-paneelmeters heb ik ooit voor een prikkie op de kop getikt en die ga ik zeker gebruiken, al is dat pas leuk als hij wat groter is en wat meer snapt. Tot die tijd genoeg vermaak met lampjes, motortjes, zoemers (daar ga ik spijt van krijgen), etc. En ook de Duitse webwinkel heeft nog een hoop leuke dingen voor weinig geld, knipperlichtjes, timers, etc. Wil er ook nog wel een relais in verwerken, ook weer voor wat later. Uiteindelijk wordt alles op die kleine klembussen aangesloten zodat hij zelf met draadjes de verbindingen moet leggen.

Nu eerst maar eens aan het houten frame gaan werken. Heeft iemand een idee hoe ik zo'n mooi strakke (witte?) frontplaat kan maken met de juiste symbolen? Ik kan natuurlijk een A2-formaat vel papier pakken en daarop tekenen, maar da's best kwetsbaar.
 
Je kunt (met de computer) een tekening maken zoals je wilt. Die druk je af (op A 2 zul je daar mischien even voor naar een repro-shop moeten)

Als je daar dan toch bent, laat je de print even lamineren.
Dan is het niet meer kwetsbaar en het kost je weinig.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan