CR123A batterij 3 Volt vs 3,7 Volt

Plantje

  • #1
Voor enkele van mijn home automation apparaten heb ik CR123A batterijen nodig. Nu vind ik het een beetje jammer om daar telkens wegwerpbatterijen voor te kopen, dus ik heb ooit oplaadbare batterijen met een lader erbij gekocht.

Dit waren 3 Volt batterijen net als de niet herlaadbare batterijen. Een tijd later wilde ik er nog wat bij kopen, maar ik kon daar enkel 3,7 Volt batterijen kopen en de lader die ik had laadde deze niet op. Kan het kwaad om in deze sensoren een 3,7 Volt batterij te doen in plaats van 3 Volt?
 

Auto-Geen

  • #2
De oplaadbare batterij is een li-ion. Spanning leeg is 3 volt en spanning vol is 4,2 volt. Of je apparaat ermee overweg kan zal in de specificaties staan en is zo moeilijk te zeggen. Van 3 volt naar 4,2 volt is wel 40% meer!
 

Plantje

  • #3
Dank voor de reactie. Ik heb deze batterijen in 3 verschillende soorten apparaten zitten. Van alle drie de specificaties opgezocht en het enige dat er staat is: "battery type: CR123A"
Ergens denk ik ook: als dat het type is dan zal het wel kloppen.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Een CR123A batterij is per definitie een niet oplaadbare Lithium Manganese Dioxide batterij met een nominale spanning van 3V.

Oplaadbare CR123A batterijen bestaan niet. Er worden li-ion batterijen verkocht met dezelfde afmetingen, maar dit mag geen CR123A batterij heten, meestal worden deze dan ook verkocht onder de noemer "16340". En tja natuurlijk vind je op ali best wel aanbod voor "oplaadbare CR123A batterijen" maar geloof niet alles wat wordt aangeboden.

Ik zou er niet op durven gokken dat je zomaar li-ion batterijen in je apparaten kunt stoppen. Zoals gezegd laden deze op tot 4,2V en dat is zomaar 40% meer...
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
XanderH schreef:
natuurlijk vind je op ali best wel aanbod voor "oplaadbare CR123A batterijen"
Ook bij NL webwinkels worden deze zo genoemd...
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Ik kom voornamelijk 16340 of RCR123A als benaming tegen.

Maar iedere batterij waarvan het typenummer begint met "CR" behoort per definitie een niet oplaadbare Lithium Manganese Dioxide batterij te zijn (denk ook aan de bekende Lithium knoopcelbatterijen zoals CR2032 enzo). Laat het maar aan de markt over om een gestandaardiseerde benaming te gebruiken voor iets wat niet aan de standaard voldoet.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #7
De karakteristieken van een lithium batterij zijn anders als een oplaadbare batterij.
Je kunt niet altijd zomaar wat omwisselen.
Mocht de spanning toch 0,7V te hoog zijn dan kun je een kleine diode in serie plaatsen.
(silicium diode) Deze diode zal de spanning ca. 0,7V verlagen.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Wij gebruiken heel veel van deze CR123A batterijen en een volle batterij geeft rond de 3,2V aan, zit hij op 2,87V dan is hij leeg voor de toepassingen waar wij ze voor gebruiken.
Verder zit er een groot verschil tussen CR123A batterij en CR123A batterij. De een heeft maar een capaciteit van 700 mA de ander van 1500 mA. De professionele uitvoeringen zitten vaak tussen de 1300 en 1500 mA.
In de toepassingen waarvoor wij de in de thuis automatisering gebruiken gaan ze dan 2,5 tot 5 jaar mee en dan is oplaadbaar niet zinvol.
 

Plantje

  • #9
Dank voor alle reacties. Ik ga natuurlijk geen diode in serie plaatsen.
Ik dacht gewoon wat milieuvriendelijker bezig te zijn door te gaan voor oplaadbare batterijen in plaats van wegwerpdingen, maar ik begrijp dat dat zinloos is
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu