Brandduur batterij

Rob25

  • #1
Hallo.
Ik kan er niet uit komen en kan het ook niet vinden.
In mijn solar buitenlampjes zitten elk 1 stuks 18650 batterij van 1000mAH.
Omdat ze rond 5 uur 's ochtends al zo goed als uit zijn als ze een paar dagen geen of weinig zon hebben gehad is het helemaal niets meer.
Het ledlampje is 1W.
Ik dacht ik koop wel nieuwe batterijen en die waren 4000mAH maar dat helpt niets, het resultaat is hetzelfde als met de originele 1000mAH batterijen.
Misschien was het slechte kwaliteit batterijen natuurlijk dat kan ook want ze waren wel goedkoop vond ik.

Hoe lang kan een lampje van 1W branden op een batterij van 1000mAH?
En kan ik er wel gewoon zwaardere batterijen in doen, goeie kwaliteit dan want dan zouden ze toch langer moeten branden?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Worden de accucellen wel genoeg bijgeladen door het zonnepaneeltje?
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #3
Als een grotere accu niet helpt, lijkt me dat inderdaad ook de bottleneck. Je kunt proberen het zonnepaneel schoon te maken; eventueel vuil vermindert de opbrengst.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Tenzij het om een gerenommeerd merk gaat, moet je de opgegeven capaciteit van een 18650-cell met een flinke korrel zout nemen. Er is veel rommel op de markt. Soms heb je accu's waar een heel klein celletje in een verder lege behuizing zit.
 

Evenwatanders

  • #5
In elk geval is het zo dat een 1,2V accu met een lampje van 1 Watt belast wordt, de stroom (afgerond) ca 1 A zal bedragen en dat houdt een accu van 1000 mAh maar 1 uur vol. Dan is ie gewoon leeg!

Ik denk daarom dat het LED-lampje beduidend minder energie zal 'vreten' dan die 1 Watt. Je hebt zonder meer al iets van 9 uur brandtijd. Daarbij ben ik uitgegegaan van (in dit 'seizoen') inschakelen om ca 21:00 uur 's avonds.

Dit soort solar buitenlampjes hebben nu eenmaal erg weinig brandduur. De zonnecel heeft ook maar een heel klein oppervlakje om de accu te voeden.

Een grotere accu heeft naar mijn mening geen enkele zin, omdat het zonnecelletje al moeite heeft met het opladen van een accu van 1000 Ah. Gebruik je een accu met (werkelijk...) 4 x zo grote capaciteit, betekent dat alleen maar dat de accu niet of nauwelijks opgeladen gaat worden en dat is erg slecht voor dergelijke accu's. Gaan ze nog sneller kapot...
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #6
Zoals eerder aangegeven moet de zonnecel de batterij wel kunnen laden, dat is 1 ding, verder is 95% van de verkrijgbare 18650 batterijen pure rommel. Heb je een foto van de gebruikte cellen? en leg er voor de gein eens 1 op de weegschaal, wat weegt ie?
 

Ambidexterity

  • #7
Wat is de kwaliteit van het gehele solar lampje?
Het meeste wat je kan kopen kost geen drol en is ook geen drol waard.
2 jaar geleden hebben we 4 van die lampjes gekocht voor rondom de tent om wat te kunnen zien.
Lampje na de korte vakantie mee naar huis en in de tuin gezet, ±10 weken was het klaar, op, niet noemenswaardig licht opbrengst. Vorig jaar nog eens 4 van die dingen gekocht, zelfde verhaal, ondertussen alweer ingeleverd bij het afval depot.
Dingen kosten weinig en misschien leuk voor een tuin feestje, maar voor lange tijd is het niks.
 
  • Like
Waarderingen: Bademutze

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Rob25 schreef:
Omdat ze rond 5 uur 's ochtends al zo goed als uit zijn als ze een paar dagen geen of weinig zon hebben gehad
Je geeft hier zelf het probleem toch al aan?

Als ze een paar dagen geen of weinig zon hebben gehad, presteren ze niet naar verwachting. Maar als ze wel genoeg zon krijgen, dan branden ze dus wél de gehele nacht? Dan is de capaciteit van de accu dus voldoende.

Het probleem is dat ze overdag minder bijladen, dan dat ze 's nachts ontladen. Om dit op te lossen heb je geen grotere accu nodig, maar een groter zonnepaneel.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu