Koperen douche afvoer put

Bibi

  • #1
Ik merk dat ik de koperen douche afvoer put niet makkelijk uit mijn douchevloer kan verwijderen, hij zit namelijk stevig in de vloer vast. De afvoer heb ik in de kelder (wat onder de douche ligt) van de pvc buis afgekoppeld.

Mijn vraag is: wordt een koperen douche afvoer meestal met de cement toplaag vastgezet of is de kans groot dat de koperen afvoer bij het betonstorten is vastgezet?
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #2
Hoe diep is de put?
 

Bibi

  • #3
Ik heb een foto van de put gemaakt. Ik kan niet zeggen hoe diep de koperen put is, vanuit de kelder (onderkant douche vloer) ziet de afvoer er uit als weergegeven op de onscherpe foto.

De betonnenvloer dikte schat ik ruim 20 cm dik in.


 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #4
Zo te zien is hij in de beton gestort.
Wat is de bedoeling?
 

Bibi

  • #5
Ik wilde de voegen van de vloer opfrissen (uit dremelen en opnieuw voegen) en ik zag toen dat de voeg donkerder werd naarmate ik meer voegsel eruit haalde. Ik heb toen 1 vloertegel eruitgehaald en zag dat onder de tegel en de top (cement) laag volledig nat was. Ik heb toen besloten om de gehele vloer inclusief de toplaag van (gekruimeld) cement eruit te halen.

De vleor en put zijn op de kop af 30 jaar oud en ik zie in de waterslot van het koperen putje dat de wand al aardig gecorredeerd is. Mijn 'angst' is dat ik naast lekkende vloer voegen ook een lekkende put heb (kleine corrosie scheurtjes in de wand).

Nu ik toch de vloer opnieuw ga betegelen (eerst laat ik al het vocht uit het beton eruit komen - ik weet niet hoelang dit duurt maar ik gok enkele dagen) dacht ik: laat ik ook maar het putje vervangen.
 

Fiesiekus

  • #6
Bibi schreef:
De afvoer heb ik in de kelder (wat onder de douche ligt) van de pvc buis afgekoppeld.
En wat voor materiaal zie je van onderen af? Als dat ook koper is, is ie zoals Ron zei, in 't beton gestort.

Kan je van onderen een klap op de (indien aanwezig) buis geven?
 

Bibi

  • #7
Van onderen zit het muurvast, ik zie van onderen alleen pvc eruit steken. Ik weet niet hoe zo'n koperen afvoer eruit ziet (bij praxis, gamma, hornbach verkopen ze deze type niet) maar ik had het vermoeden dat de koperen pijp (net als met de wc afvoer) in een pvc buis gestoken is. Omdat alles zo muurvast zit heb ik ook het vermoeden dat de bovenzijde van de koperen pijp (dus vanaf vloer plateau tot aan pvc buis) 'ter bevestiging' in het beton is gegoten
 

Fiesiekus

  • #8
Ik vraag me af of het middel (vervangen) niet erger is dan de kwaal :?:
 

Bibi

  • #9
Ik heb nu de waterslot totaal gevuld met water en met plastic afgedekt. Ik kijk morgen of het waternivo gedaald is, indien dit niet het geval is dan is de buis niet lek.

Overigens verbaasd het mij wel dat men toendertijd voor koper heeft gekozen. Het thermische expansie coefficiënt van koper is zo verschillend van cement en beton dat het met verwarming (afvoer warme water) en afkoeling het koper meer uitzet en krompt dan het cement en beton en eigenlijk vraagt om lekkage bij de koper-cement hechting. Indien de koperen buis niet lekt dan zal ik hiermee rekening moeten houden bij het plaatsen van de vloertegels.
 

Fiesiekus

  • #10
Ook het PVC pijpje onderzijde dicht?
 

Bibi

  • #11
Zal ik ook doen, bedankt voor de tip.
 

Fiesiekus

  • #12
Ik ben donders benieuwd naar het resultaat van dit experiment.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
De put is niet van koper maar van messing, ik heb nog nooit meegemaakt dat zo'n put lekt door corrosie.
Ik zou hem mooi laten zitten, wat opschuren met waterproof schuurpapier korrel 400 en hij ziet eruit als nieuw.
De voeg rondom de put niet voegen maar kitten.
 

Bibi

  • #14
Gelukkig,

Vanavond bleek het waternivo gelijk te zijn gebleven, dus geen lek(ken) in de buis.

Messing? Okay, dat verklaard de toepassing. De corrosie-achtige laag in de waterslot is gelukkig dicht. Ik laat het maar zitten, kan het mooi als een barrierelaag dienen ter voorkoming van verdere corrosie.

Vandaag heb ik het tweede deel van de vloertegels weggehaald, ook hier was de toplaag (waarschijnlijk cement geweest) totaal nat en muf ruikend. Onder de laag kwam een (verhogend) graniet laag tegen die helaas kleine scheurtjes bevat (anders had ik de laag zo gehouden).

Ik heb de gehele vloer met een ammonia oplossing nabehandeld en staat nu onder de werking van een ventilator te drogen (ik wil dit mimimaal tot woensdag doen).

Ik wil dit het volgende doen:

De (verlaagde) betonvloer - bij het putje - bedekken met lichtgewicht beton (circa 30 kg/m2) tot aan nivo gelijk aan top granietlaag.

Na verharding het gehele vloeroppervlak bedekken met een cementlaag - circa 25 kg/m2 -

Is dit een goed idee? Of zou de cementlaag op het lichte betonlaag en/of graniet gaan 'werken' doordat het twee verschillende materialen zijn?

Ten slotte, waar moet ik beginnen met een hellend oppervlak naar het putje?
 

Bibi

  • #15

 

Fiesiekus

  • #16
Ik denk dat de oude lagen met een cementpapje "aangebrand" zouden moeten worden. Dat laten drogen en dan verder.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #17
Wanneer de put niet te hoog in de vloer zit kunt u ook een dikbedtegellijm gebruiken, liever geen dun laagje cement, dan krijgt u namelijk hetzelfde probleem met de tegels als nu.
Een dikbedtegellijm is te gebruiken tot een laagdikte van ongeveer 2 cm.
Gebruik een waterdichte voeg in de vloertegels.
 

Bibi

  • #18
Bedankt beiden voor jullie info.

Klopt het dat ik een afschot van circa 1 cm per meter moet aanhouden?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #19
Is voldoende.
Houd er rekening mee dat tegels met toenemende grootte ook steeds moeilijker te leggen zijn i.v.m. het afschot.
 

Bibi

  • #20
Bedankt voor de snelle reactie!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu