Aansluiten op koperen leiding in betonvloer

JohanPG

 • #1
Komend najaar gaan de badkamer vernieuwen. De douche, wastafel en radiator krijgen in de nieuwe opstelling een andere plaats in de badkamer.

In de huidige situatie lopen de leidingen door de vloer naar de gang (voorzien van vloertegels) richting de CV ketel. Het is een koperen buis in een gele kunststof mantelbuis.

Voor de nieuwe leidingen maak ik gebruik van flexibele leiding. Koppelingen in de vloer of muur is niet wenselijk lees ik altijd, in verband met toegankelijkheid bij lekkage.

Wat is wijsheid, hoe kan ik slim aansluiten op bestaande leidingen, zonder heel de vloer in de gang ook op te moeten breken?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
  Perskoppelingen en soldeerverbindingen mogen wel weggewerkt worden, knelkoppelingen niet.
  CV ook met koper, wicu aangesloten?
   
  • Like
  Waarderingen: JohanPG

  Impie

  • #3
  Wat Rola zegt. Voor perskoppelingen heb je overigens redelijk specialistisch (en dus duur) gereedschap nodig. Afhankelijk van de grootte van je project is het dan voordeliger om gewoon koper te solderen.
   
  • Like
  Waarderingen: JohanPG

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
  Als er een gele kunststof mantel omheen zit, zou het wel eens een gasleiding kunnen zijn.
   
  • Like
  Waarderingen: JohanPG

  JohanPG

  • #5
  Geel is misschien niet helemaal de juiste benaming, heeft wat weg van de gelige kleur verouderde buizen die voor elektra gebruikt worden. Gas is het in ieder geval niet. De mantel steekt namelijk nog iets boven de vloer uit op plekken waar de waterleidingen in de badkamer de vloer in gaan.
  De radiator gaat ook met koper de vloer in inderdaad.. is dat onwenselijk? Geen wicu voor zover ik kan beoordelen. Overige radiatoren in het huis hebben geen koperen aan dn afvoerleidingen overigens.

  Ik beschik wel over een handbediende perstang (geen dure, maar doet wat het moet doen.. gebruikt voor de verwarming in andere delen van het huis). Mag ik verwachten dat ook deze de koppelingen voldoende strak perst om ze in de vloer te verwerken? Wanneer ik de alupex buizen aan de koperen buizen wil bevestigen zal ik dus alsnog moeten solderen? Met de perstang kan ik alleen een koppeling aan de alupex buis bevestigen, naar mijn weten.
   

  ADDave

  • #6
  Hierboven wordt een perstang voor koper bedoeld. De persbek daarvoor is anders dan voor alupex. Deze kan je dus niet voor beiden gebruiken.

  Wicu werd ook wel eens voor CV gebruikt, is niet raar om dat tegen te komen. Tegenwoordig is bijna alles alupex. Let heel goed op dat je een steunhuls gebruikt als je pers-/knelkoppelingen wil gebruiken bij wicu. Doe je dat niet dan is de kans vrij groot dat het gaat lekken. Bij solderen hoeft dat niet.
   
  Laatst bewerkt:

  JohanPG

  • #7
  Een en ander opgezocht over het solderen en mijn inziens moet dat lukken. Wel handig om vooraf wat proefstukjes te solderen. Tips hoe ik dit slim aan kan pakken, waarbij ik dus kan beoordelen of dit waterdicht is?

  Ik heb nog een grote hoeveelheid alupex buis liggen waar ik graag gebruik van maak. Heb al even de bekende zoekmachine gebruikt, maar wordt niet direct wijzer. Wat is de kortste klap om van koper naar de alupex te gaan als ik ga solderen bij de koperleiding en persen bij de alupex leiding?

  Verder is de aanwezige leiding 12mm (behalve radiator, die is 15mm), terwijl de leiding die ik heb liggen en wil gebruiken 16mm is. Kan ik dit zonder problemen gebruiken, of gaat dat bijvoorbeeld bij de douche tot drukverlies leiden en kan ik dan toch beter verder gaan met 12mm koper?
   

  Auto-Geen

  • #8
  1658268043807.png

  Overgangskoppeling 16>15 2 x pers, in een keer klaar.( wicu = steunbus! )
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #9
  Dan heb je wel 2 verschillende persbekken nodig bij die overgangskoppeling.
   

  JohanPG

  • #10
  Een familielid heeft een perstang geschikt voor de genoemde koppelingen. Echter gaat deze niet kleiner dan 15mm. Heb het idee dat 12mm geen hele gangbare maat is voor deze perstangen. Heb bij wat verhuurbedrijven gekeken, maar ook daar lijkt het gros te beginnen bij 15mm.
   

  JohanPG

  • #11
  Na nog wat uitzoeken is mijn conclusie dat persen van de koperen leiding lastig wordt, omdat ik niet aan een perstang kan komen met een bek voor 12mm. Gezien de prijs van deze machines is het niet reëel deze aan te schaffen voor het aantal koppelingen dat ik moet maken.
  Ik zie wel op het internet goedkopere handbediende tangen voorbij komen die ook geschikt zijn voor 12mm koper, maar heb mijn twijfel of dit een duurzame oplossing is en dit niet alsnog gaat lekken naar verloop van tijd. Kan er weinig over vinden.

  Solderen zal dus waarschijnlijk de oplossing zijn, maar daarbij blijft mijn vraag nog wel hoe ik het beste de overgang van 12mm soldeer maar 16mm Henco pers maak?
   

  Impie

  • #12
  Je kunt een overgang van 12->15 mm koper solderen, en daarop dan weer een 15->16 mm Henco.
   
  • Like
  Waarderingen: JohanPG

  JohanPG

  • #13
  @Impie zo gaan we het doen.
  Bedankt allen voor het meedenken.
   

  JohanPG

  • #14
  Uiteindelijk overweeg ik toch vanaf de CV ketel naar de badkamer nieuwe leidingen te leggen, in plaats van een deel van het oude koper te gebruiken. Het vraagt enkel wat meer breekwerk.

  Er komt nu voor het warme water 15mm uit de ketel, deze vertakt op een meter vanaf de ketel in vier stuks 12mm leidingen (douche, wastafel, fonteintje in het nabij gelegen toilet en ik denk dan nog een leiding voor het toilet zelf).
  Kan ik op de 15mm een 20mm kunsstofleiding aansluiten, of is dit niet raadzaam in verband met verschil in inwendige diameter en daardoor mogelijk drukverlies?

  Idee is dan om 20mm vanaf de CV ketel naar de badkamer te leggen en deze door te trekken tot de douche. Het zal waarschijnlijk zo'n soort regendouche worden. Na wat zoekwerk was mijn conclusie dat 20mm hiervoor wel aanbevolen wordt.

  De 20mm leiding zal dan in de badkamer met T-koppelingen opsplitsen naar 16mm leidingen welke richting wastafel en fonteintje lopen.

  Is dit een goede denkwijze?
   

  ADDave

  • #15
  Prima oplossing. Douche inderdaad 20mm als die wat meer water verbruikt.
  Als je leidingen in de vloeren/wanden gaat leggen niet vergeten om mantelbuizen toe te passen.
   
  • Like
  Waarderingen: JohanPG

  JohanPG

  • #16
  Wanneer ik met 20mm vanaf de CV ketel kom splitst deze iets voor de douche op in 16mm naar de wastafel. Onderweg splitst de koudwaterleiding nog een keer met een T-koppeling om vervolgens nog een keer te splitsen naar de wc en het fonteintje. Totaal dus 3 T-koppelingen. Gaat dat wel goed of doorbreekt dit de doorstroom of druk misschien teveel?

  Kan de T-koppeling onder de douche gewoon 20 x 16 x 20 mm zijn?

  Screenshot_20220807-000517_Gallery-01.png
   

  ADDave

  • #17
  Ja. Niks mis mee.
   

  JohanPG

  • #18
  Bij bestellen van de materialen vernomen dat er geen dubbele muurplaat voor de douche beschikbaar is met 20mm pers aansluiting. Deze is met Henco koppeling enkel beschikbaar in 16mm.
  Toch met 16mm werken dan? De vertakking / T-koppeling douche in de aanvoerleiding van 20mm naar 16mm laten gaan richting de douche en 16mm richting de wastafel? Of verliest de 20mm leiding dan volledig zijn effect met oog op de regendouche en moet ik kijken naar een andere oplossing?

  1_M_Henco_48681960_jpg_zoom.jpg
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  Moderator
  • #19
  JohanPG schreef:
  De vertakking / T-koppeling douche in de aanvoerleiding van 20mm naar 16mm laten gaan richting de douche en 16mm richting de wastafel
  Dit.
   
  • Like
  Waarderingen: JohanPG

  JohanPG

  • #20
  Inmiddels begonnen met breken en wat meer zicht op hoe het een en ander loopt.
  Best een wirwar aan leidingen.
  Ik ben voornemens het nu aan te leggen volgens de tweede foto. De perskoppelingen komen dan wel in de dekvloer. Kan ik de mantelbuis gewoon tot over de kopeling laten lopen of is hier nog iets anders voor nodig?

  20220820_160447.jpg 20220820_161050.jpg
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu