Komt er weer eentje... 2 dimmers en stopcontact.

Klusmiep78

  • #1
Hoi, is het überhaupt mogelijk. Zie foto.
Was eerst ander plan,(3 dimmers en dan stel ik ook gelijk de vraag..waar is de bruine)

Maar nu is het plan van links naar rechts:
1e pot (zwart blauw aarde) Stopcontact
2e pot (zwart blauw aarde) Dimmer
3e pot (zwart blauw bruin aarde) Dimmer DEZE HEB IK WERKEND ) (o nu ff niet want bruin schoot los toen ik foto wilde maken haha)

Draden voor stopcontact lopen in buis naar loos punt. Waar dus eerst de lamp voor de 3e Dimmer zou komen.

Goed. Ik begon dus bruin lekker door te lussen van rechts naar midden naar links.
Dimmer 1 blijft werken
Dimmer 2 krijg ik niet aan de praat hierdoor
Stopcontact even niet gepoogd.

Ik weet het, doehetzelver 1932731 heeft hulp nodig. Ik kan van lamp naar stopcontact, dat soort grappen, doorlussen e.d. maar mijn brein loopt hierop leeg.

Wat doe ik niet goed?

20211104_195631.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Geef even aan welk merk en type dimmers je hebt, en liefst ook met aansluitschema erbij.

Daarbij: Bruin doorlussen naar de andere inbouwdoos kan. Maar weet je zeker dat alle draden op dezelfde eindgroep zijn aangesloten? Dat kunnen wij namelijk niet raden. En je moet voorkomen dat je op deze locatie een verbinding maakt tussen 2 verschillende eindgroepen.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Als de leidingen in de linker 2 dozen rechtstreeks naar een lichtpunt lopen, zul je ook de nul (blauw) en aarde (groen/geel) nog moeten doorverbinden vanuit de rechter doos.
 

Klusmiep78

  • #4
@Walker. Bedankt voor je bericht. Aansluitschema (sorry, wat bedoel je?)
Dimmer van ledsled id-l-su-s

@XanderH, (@Walker ook)
De potten zijn nieuw. Mijn beredenering is, is dat de 2 linker idd nieuwe verbindingen zijn naar 2 lampen. De meest rechter is de "oude" originele Verlichting. Dit was op de oude plek ook het origineel waar ook electra naar doorgegooid was.
Blauw moet ik dan toch alleen naar de meest linker (doel stopcontact) door zetten?

Ik zat met bruin te denken aan laskap, waaruit 3 nieuwe bruin komen. Lijkt me logischer dan doorlussen?

Bedankt iig voor jullie reactie alvast!

20211106_083353.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Naar het lichtpunt (de leiding op de middelste doos) moeten natuurlijk ook een nul en aarde. Met alleen een schakeldraad gaat je lamp niet werken. Waarschijnlijk had je de dimmer wel goed aangesloten maar ging het hier mis.

Dus begin maar om alle blauwe draden met een lasklem aan elkaar te maken en ook alle groen/gele. Vanuit deze lasklemmen ga je dan ook met een kort stukje draad naar de contactdoos toe. Je hebt dus klemmen met minimaal 4 posities nodig.

Op bruin idd ook een lasklem gebruiken en van daar uit naar de 2 dimmers en de contactdoos.

Je hebt lengte in de draden, gebruik dat om de lasklemmen een beetje te verdelen over de dozen. Blauw en groen/geel kun je sowieso direct doorvoeren naar de middelste doos want die heb je rechts niet nodig.

Dit alles schrijf ik uiteraard met de aanname dat de leiding op de rechter doos uit de centraaldoos komt en de leidingen op de andere dozen naar de lichtpunten gaan. Mocht dat niet zo zijn of mochten de linker leidingen uit een andere centraaldoos / groep komen dan is wat ik schrijf een slecht plan. Maar ik moet het hier natuurlijk ook maar doen met de informatie die jij aanlevert... :wink:
 

Klusmiep78

  • #6
He superdank man. Waarom aarde op een dimmer? Zowel instructies als inet zeggen bruin en zwart. (Als ik die 2 door gooi naar de middelste doet middelste het niet daar niet van).

Dit zijn trouwens nieuwsgierige vragen, geen ondermijnende...

Schakelaar is toch bruin zwart
Lamp blauw zwart
Electra bruin blauw geel/groen
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
Aarde hoeft niet op de dimmer, maar sinds 1997 moet er wel aarde naar ieder aansluitpunt voor verlichting. De aardedraad die uit je plafond komt moet dus nog met aarde worden verbonden.

Als je een metalen armatuur monteert sluit je deze uiteraard ook aan met zwart, blauw én groen/geel.

Het is niet helemaal toevallig dat men deze kleuren in de leiding heeft getrokken. :wink:
 

Klusmiep78

  • #8
1997. Onder welke steen zit ik :lol: super. Ik ga vd week even spelen (klinkt ook raar haha), nu de keuken installeren en daar hebben we echt muziek bij nodig dus electra (die t wel doet)

Superbedankt, heel fijn en ook de snelle reacties!
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #9
Let dus ook op dat de contactdoos uiteindelijk is verbonden met de groen/gele aardedraad uit de rechter doos!

Want dat is de enige draad die nu is verbonden met "de aarde". Als je alleen de groen/gele draad uit de linker doos op je contactdoos aansluit, dan hangt er een paar meter loze draad aan de contactdoos die ergens bij je lichtpunt eindigt. Dat doet natuurlijk niet zo veel.

En de pest is dat alles wel lijkt te werken, ook al is de aarde niet goed aangesloten. Het is een draad die er zit voor jouw veiligheid.
 

Klusmiep78

  • #10
Snap m! Tnx!!!:super:
 

Klusmiep78

  • #11
Nou, we zijn een heel eind. Links heeft een nw bruin, zwart, groen/geel en blauw. Vanuit deze nwe draden ex zwart stopcontact gemaakt. Doet het prima en de goede aardedraad gebruikt ;)

Pot meest rechts ook voorzien van alle 4 draden vanuit centrale leiding en vanuit deze nieuwe 4 de bruine en de zwarte.. dimmer doet het.

Middelste pot ook voorzien van 4 nieuwe draden vanuit centrale leiding dus alles met 4voudige lasklemmen.

Nou vergeet t maar zegt deze Middelste. Heb de zwarte draad uit de middelste pot (dus van lamp), de zwarte draad uit de centrale leiding (via lasklem) en de bruine vanuit centrale leiding (via lasklem) en gek genoeg denk ik dat t los functioneert maar 1) de desbetreffende lamp doet het niet, aansluiting aldaar prima, de ledlampjes doen het ook, niet kapot.
Gek genoeg als ik aan die dimmer zit gaat lamp van rechterpot wat onwillekeurig reageren en op 1 moment leek er ook lekstroom want wat ik ook deed, hij bleef zacht branden. Dat is nu wel weer weg, maar ben ik nou zo kleurenscheel met draden?

16365363211916718388820893752794.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #12
Sorry ik kan op basis van deze beschrijving niet volgen wat je nu gedaan hebt. Heb je misschien duidelijke foto's waarop alle 3 de componenten en de bijbehorende bedrading zichtbaar zijn?

Heb je nou overal nieuwe draden getrokken? Waar komen die dan vandaan en waarom? Was de situatie toch anders dan in eerdere berichten?

Hoe kom je ineens aan 2 zwarte draden op deze dimmer? Het is toch geen wisselschakeling?

En wat doen al die loshangende draden nog op de foto?
 

Klusmiep78

  • #13
Wil zoiezo ff melden dat ik echt heel erg blij ben met je hulp

Toen je ergens zei, dat aarde verplicht is in iedere pot, dacht ik, ik doe netjes en maak iedere pot
compleet met blauw zwart bruin en aarde.... te moeilijk gedacht door mij?


hopelijk heb je wat aan schema. Er gaat een blauw draadje bij me branden klopt dit?

ELECTRA.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #14
Het heeft geen enkel nut om de zwarte draad uit de rechter doos naar de middelste of linker doos te brengen. Dit is de schakeldraad van het lichtpunt wat je met de rechter dimmer bedient. Als je dit nu op de middelste dimmer hebt aangesloten kan dat alvast je rare symptomen verklaren.

Verder heb je dit bericht van mij even gemist denk ik:

XanderH schreef:
Dus begin maar om alle blauwe draden met een lasklem aan elkaar te maken en ook alle groen/gele.
Ik zie een hoop afgedopte draden in jouw schema, dus je hebt blauw en groen/geel van de "middelste" lamp nog steeds niet verbonden. Als je blauw niet verbindt werkt het niet, als je groen/geel niet verbindt voldoe je niet aan de veiligheidsnormen.
 
  • Like
Waarderingen: Klusmiep78

Klusmiep78

  • #15
Ehm ja dat stukje compleet overheen gelezen. Das niet slim.

Oke snap je ergens: je zegt maak niet nieuwe draden via las klem, maar alle bestaande draden met een lasklem. Ik ga even alles weghalen en herstarten. Zit nu alleen in de nachtdienst dus moet echt nu voorslapen.. dank voor je geduld.
 

Klusmiep78

  • #16
Zit te denken en geloof dat t kwartje valt, met name over blauw :oops:. Kan niet wachten tot ik ermee aan de slag kan!
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #17
Je tekent aan de middelste lamp letterlijk 2 loze / afgedopte draden. Misschien kan je eigen tekening helpen met begrijpen waarom het niet werkt. :wink:
 

Klusmiep78

  • #18
Vandaar .....ik met schaamrood smiley reageer en al eerder zei dat er een blauw draadje bij me gaat branden :cry::denk:o wat erg weer zeg #enikbennieteensblond

Ik leg ook altijd een pizza op t aanrecht en verwacht dat de oven dat begrijpt (nee niet echt maar zou je begrijpen als je t denkt)
 

Klusmiep78

  • #19
ik heb wel nacht maar kan het echt niet hebben...dus even paint geopend.
Als dit m niet is kap ik ermee, en is het beter voor iedereen en mijn verzekering dat ik toch electrien bel...

Feedback? Alleen dus zwarte draad links is voor nop...

electra 2.0.png
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #20
Ja, ziet er prima uit zo.

Blauw en groen/geel naar het linker lichtpunt hoeven nu niet per sé aangesloten te worden natuurlijk, maar dit scheelt jou of iemand na jou weer hoofdbrekens als dat lichtpunt ooit wel in gebruik genomen zou worden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu