Er komt geluid uit mijn lichtpunt?!

Paul_S

  • #1
Sinds ongeveer een week komt er regelmatig geluid uit een lichtpunt in een van mijn kamers. Het maakt niet uit of ik de schakelaar van de betreffende lamp aan of uitzet. Ik heb de lamp er ook al eens afgehaald, maar het geluid blijft. Het klinkt een beetje als een haardvuurtje.
Nu had ik 2 weken geleden af en toe kortsluiting, waardoor er steeds een groep uitviel. Dit had geen duidelijke oorzaak, maar ik vermoed natuurlijk een verband. Als ik deze groep uitzet in mijn meterkast is het geluid direct weg. Als ik hem weer aanzet komt het terug.

Iemand enig idee? Er is al een elektricien langsgeweest, maar natuurlijk precies op een moment dat er geen geluid te horen was. Hij vertelde me dat alles er piekfijn uitziet en dat het waarschijnlijk een draadje was die niet goed contact maakte. Hij heeft dit goed vastgemaakt, maar nu is het geluid weer terug...
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Die groep die uitviel en waarmee je het geluid kunt laten verdwijnen, is dat ook de groep van het lichtpunt?
 

Paul_S

  • #3
De elektricien is net teruggeweest en er zat dus kortsluiting ergens midden in de pijp van het lichtpunt naar de meterkast. Hij heeft de kabels eruit getrokken en die waren erg vochtig. Het was wel vochtig maar er kwam nou ook weer geen straal water uit. We vermoeden nu dus een kleine lekkage. Een van de kabels was bijna volledig doorgebrand.
Gelukkig waren we er dus op tijd bij, als het nog iets erger was geweest had er brand kunnen ontstaan. Nu maar kijken hoe ik het verder ga regelen...

Les voor iedereen: als er geluid uit je lichtpunt komt, moet je dat niet negeren! :S
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Zoiets vermoede ik inderdaad al. Water in een leiding tast op den duur de draadisolatie aan.

Dan krijg je zoiets:
SrOm7sZoCGPIeBIOzxDypBf0.jpg


Hoe oud is de woning? Kan het nog vocht van de bouw zijn?

De leiding is nu drooggemaakt?
 
  • Informatief
  • Like
Waarderingen: Rola, Paul_S, Vonken_trekker en nog 1 andere persoon

Paul_S

  • #5
Het huis is nu 7 jaar oud, dus ik neem aan dat het vocht er dan inmiddels wel uit zou moeten zijn?
De draden zagen er inderdaad precies zo uit als op jouw foto.
De leiding zelf is nog niet drooggemaakt, maar er loopt nu dus geen elektriciteit meer door. Bij de meterkast is de pijp nu een beetje omgeleid, zodat als er toch nog vocht uit komt, het niet over de kast zelf heen loopt. Wel zo veilig!
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Ik heb gekkere dingen gezien... Als dat stuk van de leiding net wat lager ligt dan zou het me niet verbazen als daar jarenlang water in kan blijven staan.

Maar eerst maar even uitzoeken of er nergens iets lekt... Komt de leiding langs de badkamer? Werp dan vooral eens een kritische blik op alle kitrandjes etc.

Je kunt ook proberen de leiding droog te maken en dan kijken of deze droog blijft, natuurlijk. Ik zou een compressor aan de ene kant en een waterstofzuiger aan de andere kant gebruiken. Heb ook wel eens gehoord van mensen die doekjes door de leiding trekken met een trekveer maar dat lijkt mij behoorlijk riskant, als dat om de een of andere manier halverwege de leiding losraakt dan heb je een nieuw probleem.
 
  • Like
Waarderingen: BigBert en Paul_S

Paul_S

  • #7
Dat is wel een hele goede suggestie Xander, thanks!
Ik zal eens kijken of ik de leiding droog kan krijgen.
De leiding komt namelijk ook helemaal niet in de buurt van een badkamer, een dak of de vloerverwarming... Hopelijk was het gewoon een plasje vocht dat er al vanaf de bouw inzat!
 

Freakie

  • #8
Bouwvocht wat @XanderH zegt heel aannemelijk. 7 jaar is in die zin niet oud voor een huis. Water kan nergens naar toe in de pvcbuis dus blijft lekker liggen.

Hier woning waar van 10 jaar oud, toen. Alsnog een soort gelijk probleem. Belde een lokale elektricien en die wist gezien de straat die ik noemde direct wat het probleem was. Alle huizen in de wijk hadden tijdens de bouw vocht in deze specieke pvc buis opgelopen en inderdaad het vd daardoor aangetast.

Buis is droog geblazen en vd vervangen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu