Koker om rookkanaal

Forno

  • #1
Ik wil een houtkachel in mijn huis. Het rookkanaal is, onder het schuine dak, dubbelwandige RVS-buis met 150mm binnendiameter. Daar omheen timmer ik een koker met brandwerende platen van 12mm.

Op de site van de leverancier (promat), staan een paar afbeeldingen, hoe de platen in het dak te eindigen. Daarin worden de platen tot net boven het dakbeschot doorgetrokken. Ook is er geen afdichting, zodat de binnenkant van de koker direct in contact staat met de buitenlucht. En dus ook de buitentemperatuur in de koker zal gaan heersen, of althans aanzienlijk doen dalen. En daar voorzie ik een hoop energieverlies. Kan ik de koker niet gewoon helemaal opvullen met glaswol bijvoorbeeld? Dan heb ik een dubbelwandige pijp, met glaswol en brandwerende bekleding! Dat is toch wel veilig?

Daarnaast (zou ik die oplossing kiezen) is het doortrekken van de beplating tot net voorbij het dakbeschot een probleem, omdat de stalen plaat+klem (die de RVS-pijp in de nok vastklemt), in de weg zit.

Hoe kan ik dit netjes oplossen? Ik wil geen onveilige situatie creeeren, maar ook geen koude koker in de slaapkamer hebben.
 

Forno

  • #2
Ik heb een interessant artikel gevonden waaruit ik opmaak dat je de koker ter plaats van de dakdoorvoer mag afdichten met steenwol (of onbrandbaar plaatmateriaal). Weet ik dus dat het steenwol mag zijn. :)
 

James108

  • #3
Helemaal opvullen is volgens mij niet toegestaan. Ik heb net zelf een kachel gezet en de leverancier zei dat het dichtmaken van ter hoogte van het dakbeschot wel kan, maar dat het beter is dit niet te doen.

Dan zou het rookkannaal beter z'n warmte kwijt kunnen i.g.v. van sterke overvehitting, lees schoorsteen brand. De verdiepingsvloeren (beton) zijn bij mij in principe ook niet geïsoleerd tegen branddoorslag omdat er zich geen brandbare materialen in de koker bevinden.

Bij houtskeletbouw loop je natuurlijk meer risico op brand en vandaar dat dat wel wordt aangeraden.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #4
Je mag er zelfs roosters inzetten
 

Forno

  • #5
Ik was al van het plan afgestapt om helemaal op te vullen. :)

Maar ik vroeg me af of het überhaupt mag, om de koker ter hoogte van het dakbeschot dicht te zetten. Ik begrijp dat de warmte moeilijker weg kan. Aan de andere kant levert dat wel een hele koude koker op (in de winter), als je niet stookt. Maar het is toegestaan, dus ik kies voor de laatste. Dichtzetten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu