Kleine boiler zinvol?

Status
Niet open voor verdere reacties.
Beste medeklussers,

Na de (mede dankzij jullie hulp) geslaagde verbouwing van de badkamer staat nu de complete benedenverdieping op het programma.
Momenteel zijn we druk doende met de projectie van de nieuwe keuken. Eén van de zaken waar we nog over twijfelen is het al dan niet installeren van een close-in boiler in het keukenblok.
De situatie wordt als volgt:
- Nieuw te installeren CV-ketel met ingebouwde boiler op zolder.
- Ca. 12 m warmwaterleiding vanaf de cv-ketel naar het keukenblok
- Diameter warmwaterleiding maximaal 15 mm (niet exact bekend, want weggewerkt in vloeren en muren)

Als ik het rekensommetje goed gemaakt heb dan verwacht ik dat ik (zonder close-in boiler) ongeveer 10 s moet wachten voordat het warm water vanaf de cv-ketel bij het tappunt in de keuken is. Of zie iets over het hoofd?

Bijvoorbaat dank voor jullie reacties....
 
Inhoud leidingsysteem (bij alles 15 mm rond) is circa 1.6 liter. Hangt van het tapvolume af hoe lang het duurt; 10 sec komt overeen met 9.6 l/min, klopt dat?
 
Ik lees meestal 6L/min @ 60°c.

Ik zou het alleen doen uit comfort overweging, energie en waterbesparing is er bijna niet.(kosten water+elektra tov weggespoelt water + gasverbruik)
 
Zelf ben ik uitgegaan van een inw. diameter van 13mm.
Daarmee kom ik op een inhoud van ca. 1.6 liter en 10,5 seconden.

Maar mag ik ervan uitgaan dat het warmwater in de boiler van cv direkt beschikbaar komt, of zit daar ook nog een vertragingstijd in......

Als de totale doorstromingstijd inderdaad maar zo'n 10 sec. is, dan heb ik daar niet zo'n moeite mee en lijkt me een close-in boiler in het keukenblok overbodig.
 
Klungel smurf schreef:
Zelf ben ik uitgegaan van een inw. diameter van 13 mm.
Daarmee kom ik op een inhoud van ca. 1.6 liter en 10,5 seconden.

Maar mag ik ervan uitgaan dat het warmwater in de boiler van cv direkt beschikbaar komt, of zit daar ook nog een vertragingstijd in...
Klopt beide.

Bovendien heeft een kleine boiler ook nog stilstandsverliezen, o.a. via de heet-water-pijp.
 
Een mogelijkheid is in plaats van een close-in boiler een hotfill boiler.


Die sluit je aan op de warmwater leiding van de cv ketel.

Zodra de hotfil boiler leeg is, heb je daarna gelijk warm water van de ketel.
 
Die 1,6 liter is per meter, als uw leiding 15 meter lang is moet er hoeveel water wegstromen voordat het bij de kraan is?

Wachttijd in de keuken is dus zeker geen 10 seconden :wink:

Met een tapdebiet van zeg ca. 7,5 liter per minuut uit de ketel wegstromend duurt het hoelang?

Vr Gr
 
Ik kan er misschien naast zitten maar volgens mij bedraagt de gehele leiding inhoud echt niet meer dan 1,6 liter.

Inh [liter] = A [m²] x L [m] x 1000 met A voor een circelvormige doorsnede
= 0,25 x 3,14 x d²

Uitgaande van 13 mm inw. diameter hetgeen overeenkomt met 0,013 m bedraagt de inhoud van de hele leiding [12 m] volgens mij

Inh [liter] = (0,25 x 3,14 x 0,013²) x 12 x 1000 = 1,6 liter

Bij een tapwater debiet van 9 liter / min duurt het dus maar:
1,6 / 9 x 60 = 10,7 seconden voordat de gehele leiding is doorstroomd met warm water.

Of zie ik hier iets over het hoofd?
 
Hoi Klungel Smurf,

Ik heb de inhoud niet berekend, maar een wachttijd van 10,7 seconden over een lengte van 12 meter gaat niet lukken denk ik.

Gemiddelde wachttijd in een woonhuis met een leidinglengte van 14 meter met pijp 15/13 duurt volgens de tabellen 35 seconden.

Heeft ook te maken met stromingssnelheid van water en dergelijke.

Bij mij thuis duurt het met 22 meter leiding 12/10 bij 5 L/M 32 seconden volgens de tabel, met een pijp van 15/13 zou dat 54 seconden duren.
In de praktijk kloppen deze gegevens wel aardig.

Dus is wat u berekend heeft in de theorie klopt in de praktijk niet.

Vr Gr
 
Het eerste water wat warm is is op een bepaalde lengte afgekoeld omdat het z'n warmte al aan de koude leiding heeft afgestaan. Je kunt er van uitgaan dat die theoretische berekening niet helemaal uitkomt.
Reken er maar een paar seconden bij. (2, 3 seconden :roll: )
 
Hoi Cvolieboy,

Gaan jouw tabellen wel uit van een CV-ketel met boilervaatje?
Ik kan me goed voorstellen dat het bij een CV-ketel zonder boilervaatje inderdaad langer duurt ivm opwarmtijd van warmtewisselaar en dergelijke.

De stromingssnelheid door de leiding hangt volgens mij alleen af van het beschibare warm water tapdebiet [l/min] en de leidingdiameter.

Hoi Chathanky,
Klinkt logisch. Met een paar seconden extra "wachttijd" kan ik ook nog wel leven. In de bestaande situatie (kleinere ketel, zondeer boilervat) is het nu zeker 1,5 min. Dus ook zonder extra close in boiler in het keukenblok gaat het comfort er flink op vooruit.

mvgr
 
12 a 14 seconden zou ik ook niet zo`n probleem vinden, het ligt er wel aan of je regelmatig gebruik maakt van het tappunt, eigen situatie is dat we niet de vaat er mee hoeven te doen (vaatwasser) bij ons wordt er niet gek veel gebruik van gemaakt, het is dan zonde om hier 365 dagen 10 liter water op voorraad te houden. Dit is op jaarbasis een aardige kostenpost op je elektra rekening, die niet opweegt tegen zeg maar 1,6 liter warm water verlies per tap beurt.
 
Wij hadden vroeger de keuken aangesloten op een combi-ketel (zonder boiler), daarna op een inbouw-boiler 10 l, en in beide gevallen deden we daar de afwas mee.

Na installatie van de vaatwasser doen we nu alleen afspoelen en handen wassen nog met dat water uit de boiler.

De afstanden vanaf de ketel zullen niet veel afwijken van jouw situatie.

Ik moet zeggen: zo'n inbouw keukenboiler is wel een enorme luxe. Want je hebt altijd direct heet water, je verspilt geen liter, en je hoeft dus niet te wachten.

Want hoe gaat dat: even handen wassen, of iets omspoelen, brr koud water, maar even wachten tot het heter is. Je gooit toch best wel veel weg.

Natuurlijk is elektrische energie duurder dan gas, maar de ketel moet wel elke keer op temperatuur komen om de boiler te verwarmen. In de winter niet zo'n bezwaar, dan brandt de ketel regelmatig. In de zomer moet ie er apart voor opstoken.

Hoe zich dan het energieverbruik verhoudt, vooral als je de keukenboiler op spaarstand zet (net warm genoeg om legionella te voorkomen) kan ik niet precies beoordelen, maar wij zijn wel erg blij met ons direct warm water hebben...

Dat wou ik nog even toevoegen aan alle berekeningen, maak ik het wel nog moeilijker voor je...
 
Blijft altijd wikken of wegen Kees, jouw optie is ook wat voor te zeggen.
Het is inderdaad heel makkelijk om direct het gewenste te hebben, en als dit wat mag kosten is de keuze makkelijk gemaakt.

Wij hebben ook nog de close in maar ik ga deze wel tzt. afkoppelen vanwegen de besparing en wat minder comfort. Ik heb nog met de gedachte gelopen om een ciculatieleiding aan te leggen maar dan kun je beter de boiler behouden of je moet meer dan 10 liter gebruiken dan is de circulatieleiding weer handig. (die koelt na 10 liter niet af)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan