Kleine loft verwarmen zonder gas?

AlexNL5

 • #1
Beste vakmensen,
Graag leg ik het volgende aan jullie voor. Ik heb een kleine (loft) studio (één ruimte van 30m2) waar geen gasaansluiting is (er mag ook geen aansluiting meer worden aangesloten). Ik kan dus de ruimte niet via de CV verwarmen. Het betreft trouwens een tussenwoning met ook bovenburen. Hoe kan ik de ruimte het beste en goedkoopste verwarmen? Alvast dank voor de hulp.
Hartelijke groet,
Alex
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #2
Warmtepomp/airco
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #3
Idd met een (split)airco.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #4
Zo vanzelfsprekend is een split airco niet. Gezien de situatiebeschrijving is het even de vraag of er mogelijkheden zijn voor het plaatsen van een buitenunit en zo ja of je bij het plaatsen kunt voldoen aan het bouwbesluit.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
 • #5
er zijn ook wandunits zonder buitenunit een monoblock dus, goervoor zul je 2 gaten rond 150 in de gevel moeten boren
 

ADDave

 • #6
Je hebt een woning zonder enige vorm van verwarming? Dat is best vreemd. Zoals hierboven vermeld is een split-unit de meest voor de hand liggende en ook goedkoopste oplossing.

Is het een huurwoning? Dan zal je eerst met de verhuurder moeten overleggen of je überhaupt een split-unit mag plaatsen en de daarbij behorende gaten in de gevel mag boren. Daarnaast is de verhuurder overigens verplicht om verwarming te regelen, tenzij heel duidelijk in het huurcontract staat dat jij dat zelf moet doen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #7
Mn22 schreef:
Zo vanzelfsprekend is een split airco niet
TS vraagt om de meest voordelige oplossing. Een pelletkachel kan uiteraard ook...
 

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #8
@Walker, ik neem aan de meest voordelige en ook haalbare optie. Gezien de recente wijziging van het bouwbesluit, is een buitenunit vanwege de geluidsproductie bij een tussenwoning in veel gevallen geen haalbare kaart.

Marcn.88 schreef:
er zijn ook wandunits zonder buitenunit een monoblock dus, goervoor zul je 2 gaten rond 150 in de gevel moeten boren
Met een monoblock kom je ook al snel niet weg qua geluidseisen. Dingen maken behoorlijk kabaal bij de aan- en afvoerkanalen. Ook de luchtstroom maakt al teveel geluid.
 

Raimond

 • #9
Inverter airco idd beste oplossing. Geluidsbelasting gevel buren is (‘s nachts) max 40 dB, dus op zoek naar een airco die minder geluid maakt (en die zijn er!). Anders een geluidsisolerende omkasting plaatsen. Gaat wel enigszins ten koste van de energiezuinigheid.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
 • #10
Voor 30m2 sluit ik me aan bij de optie airco, investering velen malen lager dan een warmtepomp installeren + afgiftesysteem.

En ja uiteraard niet blind een airco kopen maar onderzoeken of dit een optie is, lijkt me logisch. Zo niet zullen we meer info nodig hebben voor een juist advies.
 

AlexNL5

 • #11
Heel veel dank voor jullie reacties. Ik weet niet of een airco en of de VVE akkoord hierop geeft. Dus een waterpomp is veel te duur voor een dergelijke kleine ruimte (30m2) als het ik het goed begrijp. Ik las ook ergens dat infraroodverwarming een optie zou zijn? Het blijft een lastige puzzel om deze ruimte lekker warm te krijgen, maar ook weer niet een (energie) hoofdprijs te betalen. Nu wordt het verwarmd met een electrisch kachetje (erg duur). Opties: (1) waterpomt (te duur?), (2) airco (als VVE akkoord gaat) of (3) infrarood? Nogmaals dank voor het meedenken.
 

Raimond

 • #12
Elektrisch kacheltje of infraroodpaneel = even duur. Allebei 1kWh erin en 1 kWh warmte eruit (COP = 1). Bij airco 1 kWh erin en 3 kWh eruit(COP = 3).
 
 • Like
Waarderingen: BertPleizier

Job_04

Specialist Werktuigbouw
 • #13
Infraroodpanelen warmen de ruimte niet op, maar stralen warmte af. Als je er bijvoorbeeld 1 boven de bank hangt kan je erg lokaal verwarmen, en de ruimte op een lagere temperatuur houden. Daarom kan in sommige toepassingen infraroodverwarming voordeliger zijn dan een elektrische kachel waar je wel de hele ruimte mee opwarmt.

Zonder te weten hoe goed de boel geïsoleerd is en hoe hoog het plafond is lijkt mij echter voor een ruimte van 30m2 dat lokaal verwarmen niet veel toevoegt.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #14
Als de ruimte geschikt is voor bewoning en er ontbreekt verwarming, dan lijkt mij dat de VVE / verhuurder wel opties moet geven om te kunnen verwarmen.

Ze kunnen niet alles tegenhouden en je dwingen om duur elektrisch te gaan verwarmen met een blaaskacheltje.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #15
Zou TS ook de vraag willen beantwoorden waarom zijn loft niet beschikt over verwarming?
 

AlexNL5

 • #16
Nogmaals dank allen voor jullie tijd en reactie! Ontzettend nuttig zeg. Helaas worden er geen nieuwe gasaansluitingen meer aangesloten omdat we allemaal van het gas af moeten. Het beste lijkt mij dus een airco al ga ik dan nog wel opzoek naar een energiezuinige en die niet zoveel geluid maakt.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #17
Dat een huis zonder gasaansluiting wordt opgeleverd, wil niet zeggen dat het zonder verwarming geleverd mag worden. Is dit nieuwbouw?
 

AlexNL5

 • #18
Geen nieuwbouw. Maar nogmaals dank voor de reacties. Ik kan hier verder mee en zal mij richten op een energiezuinige en geluidsarme airco. Hartelijke groet en ga vooral door om mensen te adviseren. Het wordt erg gewaardeerd.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #19
Ben je de verhuurder van deze loft?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu