Ketel komt niet in door te lage tapsnelheid

Johanvanderspoel

  • #1
Vaillant VCW NL 245E, bouwjaar 1997

Ketel bevindt zich op de tweede verdieping.
Er bevinden zich warm-water tappunten op de tweede verdieping, de eerste verdieping en de begane grond.

Nu het vreemde:
Zodra warm water wordt getapt op de tweede verdieping (deze kraan bevindt zich op 1,5 meter afstand van de ketel) komt de ketel gewoon in. De tapsnelheid zorgt dan voor voldoende onderdruk in het waterhuis om de hefboom de schakelaar te laten bedienen. Zie foto voor deze hefboom en schakelaar.


Zodra echter warm water wordt getapt op de eerste verdieping, moet ik al twee kranen in de badkamer tegelijkertijd open zetten om voldoende onderdruk in het waterhuis op te wekken om de hefboom te laten bewegen zodanig dat hij de schakelaar activeert.

Bij het tappen van warm water op de begane grond (keukenkraan) gebeurt er niets. Blijkbaar is deze waterstroom van te weinig snelheid om voldoende onderdruk in het waterhuis te genereren. De hefboom beweegt slechts een fractie, maar veel te weinig om de schakelaar te activeren.
Draai ik samen met de benedenkraan een tappunt op de eerste verdieping open, dan is er net wel voldoende stroomsnelheid om de hefboom de schakelaar te laten activeren en komt er warm water.

Dit probleem is er door de tijd heen gezien ingeslopen. Eerder nooit dit specifieke probleem ervaren, het lijkt wel of het langzaam is toegenomen.

In het geval er eenmaal heet water stroomt, en de betreffende kraan wordt iets geknepen, blijft de schakelaar overigens wel geactiveerd, zoals het hoort (en stroomt er dus een mindere hoeveelheid water per tijdseenheid).

Ik heb de perlators van de kranen verwijderd gehad, dit maakt hoegenaamd geen verschil. De hoofdwaterkraan staat max open.

Enkele jaren geleden heb ik het koperkleurige VCW-kap vervangen door een nieuwer exemplaar, omdat deze toen lekte. Maar dat betrof dus een ander probleem.
Een half jaar geleden heb ik om het boven beschreven probleem het hoofd te bieden op aanraden van een CV-installateur het rubberen membraam onder de VCW-kap vervangen, maar dat heeft geen verschil uitgemaakt. Bovendien was het oude rubber niet defect.

Kan dit probleem te maken hebben met enige verstopping in het watersysteem in de ketel, waardoor de stroomsneheid wordt beperkt?



Ik merk ook dat indien ik warm water tap met de kraan zich vlak bij de ketel bevindt (water gaat van rode pijl (ketel) naar groene pijl (kraan), deze kraan niet alleen water vanuit de ketel 'aanzuigt' maar tevens water uit de warmwater leiding voor de eerste en tweedeverdieping (blauwe pijl) 'tegen de stroom in' aanzuigt, waardoor warm water uit de ketel (rode pijl) wordt gemengd met 'terugstromend' water uit de rest van het warm water stelsel (blauwe pijl). Het water wordt daardoor niet zo heet als uit de ketel (vanaf de kant van de rode pijl) wordt aangevoerd. Ook uit de kranen beneden is het water minder heet dan uit de ketel komt (ook na lange tijd).

De CV-functie werkt prima, ook de driewegklep fucntioneert naar behoren.

Een heel verhaal, maar ik heb het zo uitgebreid mogelijk beschreven.

Wie heeft een idee wat er aan de hand is?

Groet en alvast dank.

Johan
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #2
"Water aanzuigen"is niet mogelijk of je moet verkeerde leidingen aan elkaar geknoopt hebben bij 1 van de aftap punten , gebruik van thermostatische mengkranen kunnen bij dit soort type ketels niet goed functioneren.

 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #3
Er kan een thermostaatkraan vast zitten, zet alle thermostaatkranen van douches en baden eens op standje koud, en probeer nog eens.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #4
Is je straal warm water groter geworden in de loop der tijd. Gok ja.
Membraan gescheurd waarschijnlijk
 

Kacheltje

  • #5
Meet de hoeveelheden warmtapwater eens op en meld deze eens hier.
Tevens kan een thermostaatkraan problemen geven maar voorheen waren er geen problemen. Als er verder niets gewijzigd is zou dat het directe probleem niet mogen zijn.

Zeefjes of restricties in het koudwaterdeel voor de ketel kunnen ook vervuild zijn in de tijd.
 

Johanvanderspoel

  • #6
Probleem gevonden: inderdaad de twee thermostaatkranen in de badkamer.

Doordat de mechanismes binnen in de thermostaatkranen niet goed werken (20 jaar oud, al diverse malen ontkalkt voor zo ver het ging) bevindt zich in de thermostaatkranen een open verbinding tussen de koud- en warmwaterleiding (kraan dicht en indien de temperatuurknop niet helemaal op koud staat). Hierdoor wordt er zoals ik al dacht tijdens het tappen van warm water tevens koud water 'retour' de warm waterleiding ingezogen, en mengt zich dit met het hete water dat van de ketel komt. In geval dan de kraan op de begane vloer wordt geopend levert dit te weinig onderdruk voor het waterhuis op en komt de ketel niet in. Bij de niet-thermostaatkraan op de eerste en tweede verdieping komt de ketel wel in (net genoeg onderdruk) maar wordt het water dat uit de kraan komt niet heet (door de vermenging met het koude water).

Storingsreactie die afdoende is: inderdaad de twee thermostaatkranen dicht en helemaal op stand koud. Hierdoor zijn de warm- en koudwaterleiding weer van elkaar gescheiden en doet het hete water uit de overige kranen het 'weer als een speer'.

Nu nog de definitieve oplossing: waarschijnlijk twee nieuwe thermostaatkranen, of binnen-elementen.

@ Hessie en overigen: bedankt voor de hulp.

Johan
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #7
Dank je voor je feedback, altijd goed om te horen dat een hypothese juist is :D

En altijd goed om te horen, dat een probleem is opgelost :super:

Waarschijnlijk zitten er terugslagkleppen in de kranen, die verkalkt zijn. Een nachtje azijn doet soms wonderen! (kun je trouwens testen, kraan op 40 graden zetten, en aan de warme kant zuigen met je mond. Mag geen lucht uit komen)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu