Keramische kookplaat vervangen voor inductie

Aristonos

  • #21
Xander, kan ik op mijn huidige keramische kookplaat zien hoe het nu zit ? Er zit een lade onder nu. Kan ik van onder iets zien ? Ik heb geen flauw idee wat ik nu gebruik. 2 of 3 fasen. Er komt over twee maanden een nieuw aanrechtblad en dan gaat de oude er uit, en bij plaatsing dus meteen een inductie er in. Het enige is die aansluiting ,die ik niet weet.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #22
Je moet je best doen om een kookplaat te vinden die je niet kunt aansluiten op een 3-fasen groep. 95% van wat in de Nederlandse winkels te koop is kan zonder problemen worden aangesloten op een 3-fasen groep. Ook bij het bekende Zweedse woonwarenhuis (die bedoelde je toch?) kun je prima slagen. Een kookplaat bedoeld voor 2 fasen is ook prima, deze gebruikt dan alleen 1 van de 3 fasen niet.

Het meeste zekerheid over de aansluiting krijg je als je de Perilex contactdoos door kunt meten. De aansluiting op de huidige kookplaat bekijken kan ook, maar zegt soms pas iets als je ook het bijbehorende aansluitschema hebt. Dat staat soms op de onderzijde gedrukt.

Maar als ik die foto van de groepenkast zie, kan ik me niet anders voorstellen dan dat het een 3-fasen aansluiting is. Je hebt in ieder geval een 3-fasen groep, die zal hoogstwaarschijnlijk voor de kookplaat zijn (zet hem even uit en je weet het zeker), want je hebt verder niets anders wat voor een kookplaat geschikt lijkt (zoals bijvoorbeeld een kookgroep).
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #23
De reactie "dan heb je juist weer een kookgroep nodig" klopt niet trouwens. Je hebt in een 3-fasen huisinstallatie (die heb jij) nooit een kookgroep nodig. Er bestaat geen kookplaat die alleen werkt op een kookgroep, maar niet op een krachtgroep. Andersom echter...

In een 3-fasen huisinstallatie hoort een kookgroep eigenlijk helemaal niet thuis, zoals hier al eerder gezegd:

The headhunter schreef:
Als je 3 fasen hebt zou als het goed is de kookplaat op 3 fasen horen te zitten
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #24
Volledig eens met Xander. Zo goed als iedere kookplaat kan werken op 3 fasen. Je zoektocht is dus eigenlijk heel eenvoudig. Anders plaats je hier even welke plaat je wilt kopen dan kijken we even mee.
 

Aristonos

  • #25
Zonder reclame te maken voor een zweeds woonwarenhuis zijn dit de specificaties van Inductiekookplaat type Madmässig.

Screen Shot 02-26-22 at 07.56 PM.PNG Screen Shot 02-26-22 at 07.53 PM.PNG
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #26
Deze kan prima op een 3-fasen groep. Waarbij er dan 2 van de 3 fasen worden gebruikt.

Uit de handleiding:
Screenshot_20220226-195956_Drive_copy_452x494.jpg

Screenshot_20220226-195956_Drive_copy_519x440.jpg
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Aristonos

  • #27
Xander, dus als ik het zo aansluit op het apparaat en in de stekker zit het goed ? Ik neem aan dat boven het stekkerschema is ? Er vanuit gaande dat de huidige aansluiting ook zo zit in het apparaat wat er nu nog zit ?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #28
De bovenste afbeelding is de aansluiting in de kookplaat, de onderste afbeelding is de aansluiting aan het net / stekker.

Aangenomen dat er inderdaad een 3-fasengroep naar de kookplaat ligt, gaat het goed. (Dat lijkt mij zeer aannemelijk gezien de foto van de groepenkast maar volgens mij heb je verder nog geen stappen ondernomen om het te controleren...)
 

Aristonos

  • #29
Nou dat is duidelijk. Als deze configuratie in de oude stekker er zo af komt moet het zo over te zetten zijn met dit schema. Bedankt weer.
Controleren ? Dus één voor één een zekering uitschakelen en kijken of de kookplaat nog iets doet ? Doet ie stuk voor stuk niks meer dan loopt er dus 3 fasen heen. Op de meter staat wel dat ik 3x220v heb.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #30
Je kunt natuurlijk nog wat dingen controleren zoals:
- Zet die schakelaar eens uit die ik omcirkeld heb, is dat inderdaad de kookplaat?
- Zoals je zelf al opperde de aansluiting van de huidige kookplaat bekijken.
- De Perilex contactdoos doormeten:

Als het goed is meet je:
- Tussen de pen linksboven en aarde (midden) ongeveer 0V
- Tussen de andere 3 pennen en aarde ongeveer 230V
- Tussen deze 3 pennen onderling ongeveer 400V
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Aristonos

  • #31
Als ik deze drie tegelijk uitzet doet de kookplaat niets meer. Zijn drie schakelhendels met elkaar verbonden.

Screen Shot 03-01-22 at 06.34 PM.PNG
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #32
Zou het iemand anders laten aansluiten als ik u was.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #33
Meten is weten. Als je geen dubbelpolige meter of multimeter hebt om de perilex doos door te meten dan laat inderdaad maar liever iemand anders dit doen.
 

Aristonos

  • #34
Ik vraag het wel aan de buurman. Die heeft ook zelf een inductie geïnstalleerd. Ik ga geen 70-90 euro neertellen voor een stekker doormeten en aansluiten. Kijk, deze week werd onze nieuwewasmachine bezorgd. 20 euro , bezorgen was gratis, maar omdat het naar twee hoog getild moest worden was dit de prijs. Oude zelfs nog meegenomen.

Screen Shot 03-03-22 at 04.56 PM.PNG
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #35
Als de buurman wel kan meten dan is dat ook prima inderdaad.

Wat die wasmachine ermee te maken heeft snap ik niet. Werkt die ook op een perilex doos?
 

Aristonos

  • #36
Ik bedoelde dat ze een wasmachine bezorgen, en naar twee hoog brengen en aansluiten voor € 20,00 euro. En dan zou een kookplaatje aansluiten € 100,00 moeten kosten. Maar dit staat er aan de onderkant van de huidige plaat. Ik zie nu weer 230 V. Is hier wat uit te halen ?

20220308_155944.jpg 20220308_155952.jpg
 

Aristonos

  • #37
Meteen maar naar de bron gezocht.

20220308_172939.jpg 20220308_173001.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #38
Het lijkt me ondertussen wel duidelijk dat het een 3-fasen groep is, de groepenkast én de coderingen op de contactdoos wijzen daar op. De kookplaat die je op het oog hebt (en praktisch alle kookplaten die je kunt kopen) passen daar prima bij.

Het blijft verstandig om voor het aansluiten even een meter in de contactdoos te steken, want stel dat bijvoorbeeld die coderingen toch niet kloppen, dan help je direct je nieuwe kookplaat de vernieling in.

Maar als je de kookplaat haalt en er eventueel even iemand bij haalt die zoiets vaker heeft aangesloten dan zit het in 10 minuten. Wat verwacht je precies van dit topic nog? Je komt steeds met een extra brokje info maar de conclusie gaat niet veranderen lijkt me.
 

Aristonos

  • #39
Nee nu is het zo wel duidelijk. Ik laat het wel even meten. Maar goed dat ze destijds de coderingen er op hebben geschreven. Ik wilde dit gewoon nog even laten zien. Ik heb het onder het keukenblok even losgemaakt. Omdat ik dus op het type plaatje van de huidige keramische kookplaat 230V zag staan Ik dacht , ik zal toch geen gewone stekker er onder hebben. En toen zag ik die perilex en even op de foto. Nu is het wachten op aanrechtblad en dan kan de inductie geïnstalleerd worden.Het is dus een 2 fasen plaat wat er komt. In ieder geval bedankt voor het geduld en hulp.
 

Aristonos

  • #40
Ik heb het apparaat,toch een ander merk, genaamd naar een vulkaan, inmiddels binnen en een nieuwe stekker gekocht. Snoer zit al aangesloten in het apparaat door de fabrikant met labels.Geen andere configuratie mogelijk denk ik. Ik heb zwart en bruin als fasedraden en blauw als NUL. Reeds door fabrikant gelabeld. Dus als ik het goed begrijp moet bruin op L1 en zwart op L2 , blauw op de N en geel/groen aarde en wordt grijs niet gebruikt en blijft die L3 pin leeg in de stekker ? Waarom zit er eigenlijk een grijze draad in het apparaat als het niet gebruikt wordt of moet die soms ook op de N aan de blauw ? Als dat in de wandcontactdoos ook zo zit dan loopt alles synchroon ? Kan de wcd nog wel even meten voor de zekerheid. Als dit de uitslag is dan zit alles goed zoals hierboven ? Kan ook even de wcd openen om te kijken of die kleuren daar ook zo zitten.
Als dit allemaal zo is dan moet het oke zijn ?
Als het goed is meet je:
- Tussen de pen linksboven en aarde (midden) ongeveer 0V
- Tussen de andere 3 pennen en aarde ongeveer 230V
- Tussen deze 3 pennen onderling ongeveer 400V


20220308_172939.jpg 20220316_091324.jpg 20220315_185355.jpg 20220316_093600.jpg
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu