Keramische kookplaat vervangen. Geen idee

Kjoere

 • #1
Hallo allemaal,

Vooreerste duidelijke stellen dat ik geen klusser ben, vergeef me mijn amateurtaaltje lol
Mijn keramische kookplaat werkt gedeeltelijk niet meer en ik wil die vervangen. Dit staat er aan de onderkant als informatie
20210210_125147.jpg

heb hier en elders wat rondgelezen over wattages en fases en zo, maar snap het nog niet volledig.
In mijn meterkast zitten 2 zekeringen van 32A enkel voor dit fornuis (het is wel niet zo een met een gekoppeld hendeltje, maar ik denk dat dat gewoon is omdat het al een ouder huis is?)
In de aansluiting komen vier draden toe blauw bruin zwart en geelgroen. oh ja ik woon in België (op sommige berichten lijken het andere kleuren in ander land).
Die zijn zo aangesloten:
20210210_124536.jpg

de geelgroene is de aarding, dat versta ik. De blauwe is "neuter" (geen idee wat dit doet) en de zwarte is dan fase (stroom). Maar waarom is die bruine daar en is die niet aangesloten?
het aansluitschema ziet er zo uit:
20210210_124540.jpg

ik herhaal, ik ben geen klusser, maar dat lijkt me toch niet volgens het schema te zijn aangesloten, maar goed:

MIJN VRAAG: ik zie verschillende soorten wattages bij gelijkaardige kookplaten, maar las elders op dit forum dat er beperkingen zijn naargelang aantal "fasen". Als ik het een beetje vat is dit vuur dan in 1 fase aangesloten en is de beperking dan rond de 7600 watt.
maar kan ik die bruine draad dan gebruiken als euh 2e fase en dus kookplaat van 11600 watt aansluiten? of is die bruine draad iets anders?
of is vorige vuur eigenlijk fout aangesloten geweest? Als leek in deze lijkt het me toch ook dat er dan brugjes of zoiets moestijn zijn 1 2 en 3 (waar de zwarte nu toekomt)
Het "bruine" mysterie , lol
Hopelijk is mijn vraag verstaanbaar voor de kenners. Alvast superbedankt om mijn post even te lezenç
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #2
Is dit in België of Nederland?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #3
België geeft TS aan.

Huidige plaat is correct aangesloten. Er zitten brugjes op de juiste plekken.

Helaas is mijn glazen bol defect dus kan ik niet zien hoe uw groepenkast, kookgroep en contactdoos zijn bedraad. Alsook of u een 1 fase of 3 fase aansluiting heeft. Er valt dus ook niets te zeggen over wat er wel of niet kan.

Gezien de vragen die u stelt en het feit dat u niet zelf kan beoordelen dat de huidige plaat conform schema is aangesloten, moet u hier niet zelf aan gaan knutselen.

Haal er iemand bij die dit vaker heeft gedaan!
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #4
Een foto van de zekeringen (groepenkast) kan helpen.
Nog beter met de kap eraf, maar doe dat maar niet als je dat eng vindt.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #5
Als TS de aansluiting van zijn huidige 1fase kookplaat al niet snapt , blijf dan maar uit de groepenkast weg aub.
 

Tom345

Specialist Elektra
 • #6
TS kan toch wel een foto maken van de groepenkast?

Als ik de vraag goed begrijp, gaat het erom welke kookplaten geschikt zijn voor deze aansluiting. Ik zou inderdaad willen aanbevelen om het aansluiten over te laten aan een vakman.

De kookplaat is trouwens niet correct aangesloten, want er is starre kabel gebruikt en de kabel zit niet onder de trekontlasting.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #7
Misschien mag dat in BE wel? Ben niet bekend met de regels in België. Ik doelde erop dat het schema klopt met de werkelijke aansluiting.
 

Kjoere

 • #8
Dag allemaal,
Eerst en vooral allemaal hartelijk dank om de tijd te nemen. Echt fijn.
Ja schema klopt wel, mijn fout, had de brugjes niet gezien (zocht naar draadjes zoals in de kast)
Heb even de groepenkast geopend om meer info te voorzien.
De betreffende zekering ziet er frontaal zo uit:
20210210_210735.jpg


de bovenzijde:
20210210_210742.jpg

en de onderzijde:
20210210_210750.jpg


hopelijk helpt dit, want ik zou echt graag begrijpen wat die bruine draad (zie originele post) is en wat ik ermee kan ifv van nieuwe kookplaat te bestellen (en het gejammer van mijn vrouwtje niet meer machteloos te moeten aanhoren :) )
@Tom345 : inderdaad een starre kabel, die komt zo achteraan toe (achter de keukenkasten)
@Vonken_trekker er is geen contactdoos aanwezig. ik zie nu (wegens brugjes herkend) dat dit inderdaad conform is met het schema dat er bij is.

Allemaal NEIG bedankt alvast zoals ze hier in Vlaanderen zeggen.
 

Tom345

Specialist Elektra
 • #9
Dringend advies om iemand naar je elektrische installatie te laten kijken. Er zijn in de groepenkast verkeerder aderkleuren gebruikt. Er zijn twee draden onder een klem gepropt die maar geschikt is voor één draad. De draden zijn al zwartgeblakert. Ik zie op meerdere plekken beschadigde isolatie en de mantel van de kabel op de foto linksonder lijkt me verschroeid. Je mag blij zijn dat je huis nog staat.
 
 • Like
Waarderingen: S.oldeerbout, Vonken_trekker en Jackd

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #10
Die starre kabel hoort (in Nederland) vast aan perilex stopcontact en dan met een perilex aansluitsnoer naar de kookplaat.

Verder durf ik niks met zekerheid te zeggen.
De 32A automaten zijn met verschillende kleuren (aan de onderkant) aangesloten, dat kan betekenen dat het verschillende fasen zijn.
Door de blauwe en bruine onder één schroef is echter niks zeker, die blauwe op die plek is een no-go.
 
 • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #11
Daar sluit ik me bij aan. Dit is echt onveilig; ik zou niet gerust staan te koken met zulke aansluiting.

Haal hier zo spoedig mogelijk een installateur bij om deze aansluiting in orde te maken :!:

Er is op de foto's maar een stukje van de kast te zien, maar dit geeft mij wel de indruk dat dit al een oudere kast is? Wellicht is vervanging nog niet eens een slecht idee. Wat voor een aardlekschakelaars (verliesstroom schakelaars op zijn Vlaams) zitten erin?
 

Kjoere

 • #12
Hallo iedereen,
De verliesstroomschakelaars staan op 0,3 A en 30mA
20210211_075620.jpg


verder moet ik zeggen dat ik wel even geschrokken ben van jullie input. Begrijp ik het goed dat jullie zeggen om de hele zekeringskast opnieuw te doen? aiaiai mijn centjes. Wat gaat me dat dan niet kosten? Er zittten zo een 30tal kringen op.
Ik heb deze zomer een erken electricien laten komen om de aansluiting te maken naar een kleinere kast in de garage, maar die zei helemaal niets over dit alles ...
Ik heb na veel zoeken een kookplaat gevonden die ik op dezelfde manier kan aansluiten als de vorige (als ik het goed begrijp dus: 1 fase op 32A). Weet nu niet goed meer wat te doen .....
Want als ik dus 2 of 3 fase zou doen, betekent dit ook nieuw electricteitskabel en dus vloer eruit en zo .... toch?
Bedankt voor het helpen!
 

Tom345

Specialist Elektra
 • #13
De linker aardlekschakelaar is 300 mA, wat niet veilig is. Er zitten aan de uitgaande kant meer draden in de klem dan toegestaan.

Nieuwe groepenkast met 30 groepen loopt inderdaad in de papieren. Maar het is voor je eigen veililgheid.

De huidige kabel hoef je niet te vervangen, als een plaat van max. 7.600 Watt neemt. Ik zou hem wel laten eindigen in een fatsoenlijjke aansluitdoos (weet niet wat hiervoor in BE de voorschriften zijn).
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #14
Vervangen van de kast is een advies maar geen strikte noodzaak. Ik ben niet volledig thuis in de Belgische regelgeving maar het kan in ieder geval een heel pak veiliger dan wat het nu is.

Echter, het nazien van alle aansluitingen in de kast moet u wel spoedig laten doen. Zoals eerder vermeld, zijn er te veel draden in contacten gepropt die hiervoor niet geschikt zijn en zijn de draden op de kookgroep al zwart geblakerd. Dit is echt een serieus veiligheidsrisico.
 

Kjoere

 • #15
Dag iedereen,
Bedankt voor jullie hulp. Ik bel dit weekend een aangeraden electricien voor nazicht.
Nu heeft de madam haar zinnen gezet op een inductieplaat van 5 pits en ben ik weer uren bezig geweest met dokter google om wat duidelijkheid te krijgen.
Meeste verkoopsites zeggen dat dat altijd 3 fasen is, maar ik had begrepen dat zoiets afhankelijk is van het wattage. Vraag1: Als ik dus een inductie plaat heb van 7360 watt dan kan ik dat toch op 1 fase doen?
Ik had al een wauwelende electricien (van internet geplukt) aan de lijn en die sprak over heel mijn installatie over te zetten naar 3 fasen. Ik dus weer op zoek ...
op mijn meter staat 220V dus volgens forum 1 fase bnnkomend in huis:
20210211_143158.jpg

maar elders op dit forum staat dat je moet kijken naar de hoofdschakelaar en die ziet er dan weer zo uit:
20210211_142706.jpg

en dit is dan weer volgens omschrijving
1613060202631.png

meerfasig.
Vraag 2: wat is het nu?

en tenslotte ik lees links en rechts (met voor en tegenstanders) de mogelijkheid om 2 groepen/kringen naar de kookplaat te leiden. om zo zelf (en sorry als ik het nu weer fout noem) 'fasen' te maken:
1613060699777.png

of vraag 3 : sla ik nu weer de bal mis en moet ik in de veronderstelling dat ik 1 fase heb dan van straat tot kast laten omzetten naar 3 fasen

Bedankt iedereen voor de aanhoudende hulp!
 

Tom345

Specialist Elektra
 • #16
De afgebeelde hoofdzekering laat drie fasen zien, maar je meter is naar wat ik over dit model vind op internet een enkelfasemodel. Je hebt dus op het ogenblik geen driefasenaansluiting. De aansluiting omzetten naar drie fasen lijkt me een goed idee. Ik neem aan dat je de 30 groepen niet voor niets hebt, maar dat er behoorlijk wat verbruikers aan hangen. De omzetting naar drie fasen doet je installateur in samenwerking met de netbeheerder of het energiebedrijf.

Een kookplaat van 7360 Watt kan op een enkele fase die met 32 A is afgezekerd. Dit is in Nederland niet toegestaan, maar in België voor zover ik weet wel. De discussie die je noemt slaat op de situatie in Nederland. Ik zou met je installateur overleggen wat de beste manier is om de kookplaat aan te sluiten. Dit is een Nederlands forum en onze kennis over de Belgische regelgeving voor elektrische installaties is beperkt.
 
 • Like
Waarderingen: Vonken_trekker en Jackd

XanderH

Specialist Elektra
 • #17
Wat voor een kabel is het precies? Kan het zijn dat er bij de kookplaat ook nog een zwarte ader (kort) is afgeknipt? In de groepenkast lijkt er namelijk bruin, blauw en 2x zwart te vertrekken...

En wat is de aderdoorsnede? Is die kabel wel geschikt voor 32A? Het lijkt inderdaad flink warm geweest te zijn, het koper is zwart i.p.v. koperkleurig en ook die bruggen in de kookplaat zien er niet echt fris meer uit...
 
 • Like
Waarderingen: Vonken_trekker en Jackd

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #18
Niets meer aan toe te voegen.

Ik hoop wel dat u nu een andere installateur langs laat komen dan degene die deze kookgroep heeft aangesloten.

Laat hem dan meteen de geheel verdeler even nalopen op verbindingen en beschadigingen.

Je kunt hem dan ook meteen om zijn advies vragen voor de nieuwe kookplaat.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu