(keer) wanden maken

Tjeerdbraun

  • #1
Wij willen onze tuin op nieuw inrichten maar hebben 1 probleem en dat is dat er hoogte verschil zit in de tuin doordat we in een drive-in woning leven.

Nu willen we doormiddel van 2 grote bakken met daar tussen een trap een scheiding maken tussen dit hoogte verschil.
Nu zijn er verschillende manieren om dit te doen.
We zouden L elementen kunnen gebruiken van beton. ( best prijzig)
Palen in de grond met daartegen aan hout (hardhout)
Beton elementen 15x15x60 op elkaar lijmen en daar een muur van maken. Maar is het ook mogelijk om een mal te maken en dan cement daar in te storten zo ja moet hier dan beton ijzer in? En moet dit een gedeelte in de grond.

Wat raden jullie mij aan om te doen, wat eventueel zelf te doen is en niet al te prijzig.
En wat moet ik absoluut niet doen?

De wanden op de plaatjes hebben verschillende kleuren om even duidelijk aan te geven wat eventueel gestorte muren kunnen zijn.

Ook komt er nog een trap van uit de woonkamer naar beneden die in de tuin uit komt. (is nu een frans balkon) moet het muurtje waar hij op uit zal gaan komen extra worden verstevigd?

alvast bedankt.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik zelf vind in deze gevallen hardhout veruit het mooiste om te zien. Als de keerwanden mooi strak geplaatst worden is dat een plaatje om te zien. Dit is goed zelf te doen als je het juiste gereedschap hebt: grondboor (of liever trilblok, dan staan de palen gelijk vast. Bij een grondboor moet je de ruimte om de paal altijd weer aanvullen) en een laserwaterpas zijn erg handig. Als de palen staan is het een kwestie van planken er tegen bouten, lat bovenop als afwerking en klaar.

Beton vraagt een iets andere aanpak: door het gewicht van het beton zelf zal je een goede fundering moeten maken. Als het gaat verzakken ben je verder van huis.

De mallen noem je bekisting. Hierin kun je inderdaad het beton storten en de bekisting na uitharden verwijderen. Het gebruik van betonijzer is altijd aan te raden. Druk kan beton goed hebben, maar trekkracht en doorbuiging laten het vrij snel breken.
 

Bart_WRX

  • #3
Ik zou fundering storten voor de 2 bakken en onderste trede van het trapje wat er tussen in zit. Als beton hard is bekisting maken van wat 2e hands plaat materiaal ( van marktplaats ofzo ) voor de 2 bloembakken. Als slim bent, gebruik je de bekisting 2 keer ;) en doe je dus bloembak voor bloembak.

Als je beton stort, altijd beton ijzer erin. Je kunt vaak rest partijtjes ( voor jou ideaal ) vinden op marktplaats.

Wanden van de betonnen bloembakken 10 of 12 cm voldoet wel.

Wat je ook kunt doen, zelf fundering storten en een metselaar de bloembakken en het trapje laten metselen. Als je alles dan met schaduwvoeg ofzo laat maken, zal dat best sjiek staan.

Plaats maar eens een advertentie op werkspot, ik denk dat je voor 400 euro wel een metselaar kunt vinden die dat voor je maakt.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Alle genoemde materialen zijn mogelijk. Tis maar net wat je mooi vind. Ik heb het bij mij gemetseld.

Als je het in beton maakt kan je het uiterlijk bepalen door het materiaal van de kist.

Als er een trap op de keerwand komt te rusten moet deze daar wel tegen kunnen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu