Buitenput verkeerd aangesloten?

Michal

  • #1
Beste,

Ik heb de volgende situatie:

Ik heb aan de buitenkant van mijn woning een putje. Deze heb ik zo'n 50 cm verplaatst naar een locatie zodat die recht onder het buitenkraantje zit. Dit heb ik gedaan op 15-05-2023.

Op 12-10-2023, 5 maanden erna, regende het heel hard en kwam het water omhoog bij het putje. Ook loopt het water in de keuken afvoer heel slecht(langzaam) weg. Als het niet regent dan gaat het water in de keuken sneller weg totdat het veel water word. Bijvoorbeeld twee koekenpannen met de hand afwassen is al teveel water. En dan gaat het dus uiteindelijk wel langzaam weg.

Ik dacht dat ik de oude situatie compleet had nagebouwd alleen met de afvoerputbuis op een nieuwe plek (wel wat extra bochten) maar er is toch iets mis. Er komt een oude buis vanuit de woning naar buiten. Een zogenaamde Grez buis? (Slecht te zien maar rechts van het witte stuk op de foto VOOR verplaatsing) vanuit daar was en is het met pvc buis verder.

Onder de HWA zit (en zat) een zwanenhals.

Is er iemand die kan zien of ik iets heel stoms heb gedaan of die een andere reden kan verzinnen dat het water nu slecht wegloopt. Wij wonen hier nu bijna 3 jaar en voor 12-10-2023 hier nooit last van gehad. Wat ook bijzonder is omdat ik in mei al dit heb vervangen en het sindsdien ook gewoon heel hard heeft geregend (niet alleen op 12-10-2023)

Ik heb zojuist ook heel de keukenbak vol gezet met water met de dop erin. Toen de dop eruit getrokken en toen kwam er heel veel water buiten omhoog.

Kan het te maken hebben met de beluchting, dat de afvoerput als beluchter werkte? En omdat ik die verplaatst heb (en meer bochten) dat niet meer goed werkt?
Ik hoor het heel graag of iemand een idee heeft.

Volgende stap zou zijn om weer tegels te verwijderen uit te graven en dan opnieuw naar de buizen te kijken.

Hieronder wat foto's. Ik heb helaas niet meer foto's van het ondergrondse gedeelte.

Buitenriolering voordat ik er iets aan heb gedaan: Rechter buis omhoog is HWA. Links met de zak is de afvoer van het putje. Rechts van het witte gedeelte is de buis die naar binnen gaat. (Grez buis)?
IMG_20230515_132321.jpg



Situatie nadat ik de put heb verlegd.
IMG_20230515_171442.jpg


Situatie nu, met in het blauw waar ongeveer de put zat, zie volgende foto
IMG_20231115_102018.jpg



situatie oud (geen betere foto van. Het putje is blauw omcirkeld.
IMG_20210712_174454.jpg
IMG_20231115_102018.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Beginnende verstopping in de leiding die naar het hoofdriool in de straat loopt.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

Michal

  • #3
Bedankt voor je reactie, gisteren is er een bedrijf langs geweest om het riool door te spuiten. Echter is door de kracht van de straal er een gat gekomen in de gietijzerenbuis. Waardoor de riolering nu niet gebruikt kan worden. Maar dat is voer voor een eventueel ander topic.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu