Keermuur in tuin naast sloot

Smithy

  • #1
Hallo, ik heb een tuin naast een sloot, die bijna altijd droog staat. Het niveau verschil met de tuin bedraagt 1.80 m. Ik zou nu een muur willen metselen in betonblokken (holle) van 39x19x19. Bedoeling is een fundering te maken van 0.50m diep en 0.60 breed, volgestort met beton mortel en voorzien in de lengte van 2 betonijzers, die op verschillende plaatsen in de lengte zijn verbonden met ander betonijzer.
Bedoeling is ook om uit de fundering beton ijzers omhoog te steken (0.10cm) die dan in de holle gaten passen. Om de 5m wil ik een dwarsmuurtje metsen, terwijl om de 2 rijen stenen ik Bekaert murfor compact rol zou plaatsen. Op 0.90 m zou ik ook langs de volledige muur een drainagebuis steken. Misschien niet onbelangrijk: momenteel is de grond in de tuin onder een hoek van 45 graden afgegraven naar de tuin en wordt die bijeengehouden door een worteldoek. ik zou die doek laten zodat de druk op de muur niet te veel wordt.
mijn vragen:
- zijn de betonblokken de juiste keuze?
- moet het muurtje wat schuin gemetst worden?
- of welke raad kunnen jullie me geven.
bedankt.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Smithy

  • #2
Addendum aan mail:

- muur is 22 m lang
- grond tuin is afgegraven onder hoek 45 graden naar sloot toe natuurlijk.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Als ik het goed begrijp wil je 1,80 meter grond keren met een steens muur op een fundering van 60 cm breed?
 

Smithy

  • #4
Idd
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Dat gaat niet zonder aanvullende voorzieningen.
Kijk eens naar een prefab keerwand, dan krijg je een idee hoe groot de voet moet zijn voor voldoende contra gewicht te activeren. En dan moet de wand ook nog ingeklemd worden in de voet.
 

Smithy

  • #6
Bedankt voor je reactie doch prefab leerstandaarden is geen optie. Die kan niet tot daar gebracht worden met materieel. Momenteel staat er op 12 m lang reeds 25j een muurtje van 0.60 m hoog Zonder enig probleem. De schuine kant grond is nu afgedekt met worteldoek en dat blijft ook zo. Er gaat dus niet zo veel aarde drukken op het verhoog!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu