Rioolverstopping verkeerde aansluiting op hemelwaterafvoer (hwa)

Mauricje

  • #1
Goedenavond, kan iemand mij helpen met het volgende? (Ik weet niet of dit mag/kan vragen hier)

Sinds vorige week woensdag hebben we te maken met ernstige rioolverstoppingen in huis. Het “water” komt omhoog uit de wc beneden en de afvoer van de wasmachine in de bijkeuken. Dit heeft tot ernstige gevolgen als het onderlopen van de keuken, bijkeuken, hal en gedeelte woonkamer.

Wij hebben drie jaar geleden een huis gekocht en deze is in 2014 gebouwd door een bouwbedrijf. Nu zijn we afgelopen maandag, met de gemeente en een loodgieter erachter gekomen dat ons riool niet op de riolering aangesloten is, maar op het hemelwaterafvoer (hwa). Hierdoor hebben we de afgelopen week last van enorme verstoppingen en wateroverlast binnen in de woonkamer, keuken, hal en bijkeuken met (veel)schade gevolgen.

Wie is hiervoor verantwoordelijk? De gemeente wil de kosten van de loodgieter niet vergoeden. Wie staat in zijn recht?

Komende week gaat de gemeente ons wél aansluiten op het riool, wat zij voor hun rekening nemen. De straat en de voortuin moet eruit. Maar een factuur betalen voor een loodgieter gaan ze niet doen.

Met vriendelijke groet,
Mauricje
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #2
Tja, dat is dan even de vraag wie de woning destijds verkeerd heeft aangesloten. Was dat de bouwer van de woning (of een van de onderaannemers) of een destijds door de gemeente ingeschakelde partij.

Als je de woning nieuw gekocht hebt, heb je wellicht nog enige vorm van garantie. Maar dan moet je niet te lang wachten met het aansprakelijk stellen van de aannemer en ze ook de gelegenheid geven een en ander te herstellen.

Maar goed, het is twijfelachtig of een verkeerde rioolaansluiting dusdanig ernstig is dat je er bijna 10 jaar later nog een claim voor kunt neerleggen. Vergeet ook niet dat je moet bewijzen dat de aansluiting destijds verkeerd is gemaakt door de aannemer. Dat valt bijna 10 jaar later niet mee.

Gevolgschade is ook nog een ander verhaal, want daar zul je zelf ook het nodige hebben moeten doen om deze zoveel mogelijk te voorkomen.

Ik zou het neerleggen bij je inboedel/opstalverzekering. Die kunnen je vast wel vertellen of er nog enig verhaal mogelijk is. Ik zou er niet teveel van verwachten. Ook kun je nog terecht bij een eventuele rechtsbijstandsverzekering of jurist.

Het is tenslotte i.d.d. geen vraag voor dit forum, het is een juridische kwestie en geen klusvraag.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd en Mauricje

Lampje45

  • #3
Ik denk dat de gemeente geen partij is.

Meld je schade gewoon aan bij jouw verzekering en laat die maar uitvechten wie uiteindelijk de kosten moet dragen, daar moet je niet tussen gaan zitten.
 

Charel

  • #4
Dat de afvalwaterleiding was aangesloten op de hemelwaterafvoer is uiteraard een grote fout maar kan anderzijds niet de reden zijn van uw probleem. Via het rioleringssysteem voor hemelwater zou het afvalwater even vlot moeten weglopen.
Uw probleem is een verstopping in uw private afvoersysteem nog voor de aansluiting op de openbare riolering.
Het is dan ook logisch dat de gemeente hiervoor niet aansprakelijk kan zijn.
 

Lampje45

  • #5
Lekker als je de drollen en het toiletpapier ziet drijven in de vijver van het park in jouw buurt.
Want de HWA gaat wel direct naar het oppervlaktewater.:cry:
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Informeer bij het Juridisch Loket wat je mogelijkheden zijn. Je zult richting de vorige bewoners dan aan moeten kunnen tonen dat zij van dit gebrek op de hoogte waren.

Omdat dit geen klusvraag is, maar een juridische vraag gaat hier een slotje op.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
2
Gerelateerde onderwerpen
Afschot achtertuin verkeerde kant op

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu