Kan ik een PVC buis aanleggen DOOR een bestaande GRES buis?

Jeroen3012

  • #1
Het hemelwater van de achterkant van mijn rijtjeshuis loopt via een gres buis met een binnendiameter van (ik schat) 150 mm onder de woning door naar het gemeente riool aan de voorkant van de woning. De gres buis is verstopt geraakt doordat er plantenwortels in gegroeid zijn. De verstopping zit ongeveer midden onder het huis. (Voor het huis staat een Berk van ongeveer 10 meter hoog...).

Als de wortels eenmaal (mechanisch) verwijderd zijn, wil ik voorkomen dat er opnieuw wortels in de Gres buis groeien. Ik kan alleen niet onder het huis om bij de gres buis te komen. Ik ga ervan uit dat de gres buis redelijk recht door loopt met hier en daar misschien een knikje bij de overgang van de ene naar de andere buis en misschien ook een kleine verzakking.

Nu bedacht ik dat het een oplossing zou zijn als ik een PVC buis van 110 mm doorsnede door dat deel van de gres buis zou kunnen aanleggen waar er wortels zijn aangetroffen. Om te zien of de gres buis niet beschadigd is, zou ik natuurlijk een camera inspectie kunnen laten uitvoeren).

De pvc leiding wil ik dan maken door 4 of 5 delen van 2 meter lengte aan elkaar te koppelen met lijm moffen. Een risico is natuurlijk dat de leiding op een gegeven moment niet verder door de gres buis te voeren is omdat die tegen een of andere rand of beschadiging aanloopt... en dat ik dan de PVC delen die al in de gres buis zitten er niet meer uit krijg bijvoorbeeld omdat de lijmverbindingen loslaten.
Flexibele pvc buis zou een deel van deze risico's kunnen ondervangen en lijkt ook te bestaan maar het valt niet mee te vinden waar het te verkrijgen is.
Een alternatief zou zijn voor 100 mm doorsnede vaste buis te gaan ipv voor 110 mm doorsnede.

Heeft iemand hier ervaring mee, een idee over de haalbaarheid van dit plan of een een idee voor een andere oplossing?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Ik denk dat het bedrijf dat de boomwortels mechanisch gaat verwijderen je daar het beste over kan informeren.
Zij kunnen met een camera wel vaststellen of dit een haalbaar plan is.
Ben je erg gehecht aan de berk?
 

Jeroen3012

  • #3
Dank voor je reactie Frank,

Ik ga nog even kijken of ik zelf de wortels ga weghalen met een elektrisch aangedreven rioolontstoppingsveer en alleen een camera inspectie laat uitvoeren door een gespecialiseerd bedrijf of het weghalen van de wortels ook aan dat bedrijf overlaat. Die camera inspectie kan ik sowieso niet zelf uitvoeren en het voelt inderdaad verstandig om afhankelijk van de resultaten van de inspectie te kijken of mijn plan uitvoerbaar lijkt.

Wat de berk betreft: de vorige eigenaar heeft de berk veel te dicht op het huis laten groeien. Inmiddels is 'ie zo groot dat we een kapvergunning moeten aanvragen bij de Gemeente. Maar het huis gaat in de verkoop, dus ik denk dat ik het aan de nieuwe eigenaren overlaat of ze hem willen kappen of laten staan want het geeft wel een bijzondere sfeer aan de voortuin en voorkant van het huis.

Wat me wel goed lijkt, is om bij de verkoop te vermelden dat de wortels van de ze boom graag het water van het riool en HWA opzoeken in de gresbuizen...
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
PVC in gres schuiven gaat niet, of hooguit deels: PVC is 6 meter lang, en een steekmof krijg je niet in het gres geschoven...
 

Jeroen3012

  • #5
Walker dank voor je reactie.

Bedoel je dat de steekmof vroeg of laat ergens blijft steken/ haken, bijvoorbeeld bij de koppelingen tussen de gres buis delen?

Trouwens: goed om te weten dat PVC ook in lengtes van 6 meter te verkrijgen is. Misschien kan ik met die lengte het deel van de gres buis 'voeren' waar er wortels naar binnen gekomen zijn. Het gaat er vooral om te voorkomen dat de wortels de gres buis opnieuw binnendringen en dan de waterdoorvoer onmogelijk maken. De gres buis let op zich niet voor zover ik weet. Maar dat kan een camera inspectie uitwijzen.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #6
Wortels kunnen trouwens ook door pvc buis heen.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #7
Je kunt het ook anders laten doen kost wel wat meer denk ik maar dit heet kousrenovatie riolering er word een kous in de riolering pijp geperst.

Kijk maar op deze site`s klik hier
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Geberit en dan de lassen spiegellassen
 

Marcn88

  • #9
Als de gres buis netjes op afschot ligt, recht en los is kun je hier pvc inschuiven, maar dan wel in delen zonder sok oid want deze gaat 100 punten stuiken tegen de randen in de gresbuis
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu