Kan een probleem met de bi-sensor voor hoge stookkosten zorg

Klok0125

  • #1
:( Wij hebben sinds twee jaar een Nefit Smartline HR combi 24 CW 4 ketel. Onze voorgaande ketel was een Nefit ketel van 15 jaar oud. Onze gemiddelde gasverbruik met de oude cv ketel was 2500 kuub. Nu hebben we in het afgelopen jaar twee keer een storing gehad met de bi-sensor (deze is ook twee keer vervangen) en nu bij onze eindrekening blijkt dat wij het afgelopen jaar 3859 kuub hebben verstookt. 1300 kuub toegenomen ipv zuiniger gestookt met en nieuwe ketel! In ons gedrag is niets gewijzigd. Wij hebben zelfs een houtkachel en in de afgelopen winter juist op de houtkachel gestookt.
Zelf heb ik het idee dat de storing van de bi-sensor de gasverbruik heeft beinvloed. Op de kamerthermostaat stond nl. ook zeer regelmatig het vlammetje van "warmetevraag" terwijl er geen vraag voor warmte zou moeten zijn....
Wie weet hier meer van en kan ons helpen om onze enorme stookkosten te verklaren?
 

Grashopper

  • #2
Hoe stook je, met een ruimtethermostaat of weersafhankelijk?
 

Klok0125

  • #3
Wij stoken weersafhankelijk, hebben dus een buitentemperatuurvoeler. Wij hebben een Moduline 400 Klokthermostaat.
 

Grashopper

  • #4
Stookte je daarvoor ook weersafhankelijk? Dit stookt namelijk ook een stuk onzuiniger dan ruimtegeregeld. Worden de radiatoren met douchen ook warm?
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #5
Wanneer de "bi-sensor"defect is of slecht functioneerd, slaat de ketel erg vaak aan voor de warmwater voorziening, en zal het geasverbruik ook stijgen.

Verder is de vraag van @grashopper zeer van belang, vooral dat weersafhankelijke gedeelte.
 

Klok0125

  • #6
Wij stookten daarvoor niet met een buitenvoeler.
Dit is ons juist geadviseerd omdat wij een houtkachel hebben in de woonkamer wat een vermogen heeft om de (bijna) gehele benedenverdieping ruim te verwarmen (temperatuur is dan al gauw 25 gr.) Vandaar dat in het advies de moduline 400 is geadviseerd en op de bovenverdieping zitten op alle radiatoren thermostaatkranen.

Wat betreft het display van de Moduline in de woonkamer: deze gaf in de periode zeer regelmatig een vlammetje aan wat warmtevraag inhoud. Terwijl er geen vraag zou moeten zijn.
Ik blijf steeds meer overtuigd dat de defecte bi-sensor de toename van minstens 1300 kuub heeft veroorzaakt. Wij houden nu het defect verholpen is wekelijks de standen bij en dat ga ik het hele jaar doen om volgend jaar dit soort verassingen te voorkomen.
Grote vraag is nu hoe ik met de installateur er uit kom om aan te tonen dat de bi-sensor tot gevolg heeft gehad dat de gasverbruik is toegenomen.
 

Fiesiekus

  • #7
Weersafhankelijk stoken zal ook aan het hogere gasvebruik hebben bijgedragen; zijn alle buizen goed geïsoleerd?

verder was de afgelopen winter "normaal"in de zin van niet zo absurd warm als meestal.
 

Grashopper

  • #8
Wanneer je nu weerstafhankelijk stookt en daarvoor niet zal je gasverbruik (flink) stijgen. Vroeger startte je ketel niet meer als de houtkachel brandde. Dit omdat de kamer warm genoeg was. Nu met weersafhankelijk regelen wil de ketel steeds de watertemperatuur maken die bij de stooklijn hoort. Het voordeel is wel dat je het hiermee boven op temperatuur kunt houden. Nadeel is echter een stijging van je gasverbruik. Ook de relatief strenge winter van afgelopen jaar zal niet hebben meegeholpen om zuinig te stoken.
 

Fiesiekus

  • #9
Jee grashopper, wat scherpzinnig zeg!
 

Xr8

  • #10
In sommige gevallen gaan dit soort regelingen zelfs in de zomer stoken als de nachttemperatuur redelijk laag is. Grote onzin mijns inzien maar het gebeurt wel, zeker niet gunstig voor het verbruik.

Je kunt dit voorkomen door de regeling tijdens de zomer op de zomerstand of uit te zetten.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu