Een lastig LTV probleempje

Andre B

  • #1
We hebben een LTV systeem. In de keuken duurt het veel te lang voor de ruimte warm is met de VV op lage temperatuur.
Keuken is een grote ruimte ( 6x4m) en slecht geïsoleerd, daar ligt nog wel een stukje oplossing. In de keuken hangt ook de thermostaat, de CV blijft nu dus maar doorgaan tot de keuken na een paar uur ook warm is.
Gevolg veel gasverbruik, keuken koud, overige huis
Als ik de verdeler watertoevoer naar alle andere ruimtes knijp moet de cv water temperatuur omhoog en duurt het minder lang om de keuken te verwarmen maar wordt het nog steeds goed warm in de andere ruimtes, maar dan gaat het gasverbruik ook omhoog.

Verdeler type topflow 12 groeps met Alpha 2 en vaillant HR CV ketel.

Vraag 1 is met de verdeler te realiseren dat de keuken veel meer warmte krijg dan de rest van de groepen?
Dus niet de waterflow maar de temperatuur per VV groep regelen.

Vraag 2
Is het een idee om de keuken rechtstreeks op de cv te zetten en dus met warmer water (40°C) te verwarmen. De andere ruimtes dan gewoon via de verdeler waarbij we de verdeler thermostaat gelijk lager kunnen zetten en de flow meters verder open.

Graag jullie reacties
Andre
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Vraag 1
Nee, flow en temperatuur zijn beide maatvoerend voor energie.
Meer flow bij gelijke temperatuur geeft meer vermogen, hogere temperatuur bij hetzelfde debiet geeft ook meer vermogen.

Ik vraag mij af of deze verdelers wel geschikt zijn voor ltv. Doorgaans zitten daar geen pompen en thermostaatkraan voor.

Je kan natuurlijk de keuken een eigen verdeler geven welke dan ook op zijn eigen temperatuur kan werken.
 

Marcn88

  • #3
Een LTV verdeler zal normaal gesproken niet zijn uitgevoerd met een eigen pomp, dit is dan een menginjectie verdeler en inprincipe niet geschikt als LTV verdeler. dit omdat deze verdelers continu retourwater bijmengen met nieuw warm aanvoerwater wat dus gemengd weer de groepen in wordt gepompt vandaar meng injectie
Voor uw probleem zou t zinvol kunnen zijn om dus de menginjectie verdeler te verwijderen en een LTV verdeler terug te plaatsen omdat dan de vvw direct gevoed word met een graad of 35a 40 zonder menging de groepen die voldiende warmte geven kunnen dan geknepen worden ivm hogere temp minder flow en dus de keuken voeden met een hogere temp. En grotere flow
 

Andre B

  • #4
Dank voor reacties, het systeem was bedoeld als LTV met hulp radiatoren,vandaar de verdeler met eigenpomp de radiatoren zijn er nooit gekomen.
Ik vraag me ook af of de pomp van de ketel wel de 12 groepen ( 110m slang per groep) kan bedienen qua tegendruk als ik de verdeler pomp eruit zou halen en de cv rechtstreeks op de verdeler zet.

Nu is het zo ingeregeld dat de thermostaat van de verdeler op 33°C staat en de cv ketel op 40°C. De regelverdeler pakt steeds een beetje warmte en ik neem aan dat de niet gebruikte warmte retour de ketel in gaat en een soort van rondgepompt wordt.
Energie technisch met 2 pompen niet ideaal. Op zich werkt het geheel goed behalve dat 1 ruimte dus te koud blijft. Uit de reacties begrijp ik dat het niet in te regelen is.
Ik kan het ook zo laten en byv elektrisch de keuken gaan bijverwarmen, dan schakelt de ketel eerder uit en dat scheelt fors gasverbruik.
 

Andre B

  • #5
Gisteren eens even er voor gaan zitten.
De thermostaat op de verdeler staat helemaal open.
CV aanvoertemperatuur staat op 40°.
LTV water in 35° en water uit 25°.
Vloertemperatuur is bovenkant gemeten 20- 21°C.
De Alpha2L staat op I dus constant toerental,ik heb dat uitgeprobeerd en deze stand geeft de hoogste temperatuur door, ik vermoed dat de pomp dan ongeveer hetzelfde toerental draait als de ketelpomp. Alle andere standen geven en 2 tot 4 graden lagere inlaat temperatuur.

Vloer is anhydrite, buizen liggen dicht tegen bovenkant.
Dikke isolatie eronder. LTV reageert heel snel, vloer is in een uurtje warm.
Ik lees overal dat de aanvoer temperatuur niet heel veel hoger kan i.v.m. onprettig aanvoelen.

Volgens mij zijn bovenstaande nette waarden.
Zijn er op bovenstaande bemerkingen / verbeteringen mogelijk?

Ik krijg de keuken met bovenstaande volgens mij dus nooit warmer met alleen de VV.
 

Marcn88

  • #6
Veel beter wordt t dan waarschijnlijk niet, nou vind ik 110 mtr per groep ook wel erg veel, mooier was geweest de helft hiervan per groep oftewel de pomp moet nu aardig wat leidingweerstand overwinnen en dit gaat de ketelpomp alleen niet trekken. nou past die 110mtr per groep ook niet echt bij een LTV systeem dus kunt u hier niet meer heel veel aan veranderen tenzij u op de verdeler kunt instellen hoeveel retour bijmenging er is
 

Andre B

  • #7
Met een vloeroppervlak van 160m2 is er weinig keuze of ik moet 24 groepen nemen :D
Uitgeprobeerd en de ketelpomp kan de weerstand wel overwinnen met uitgeschakelde Alpha2.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #8
Met 160m2 zit je minimaal aan 16 groepen. En inderdaad, als je ze wat korter wilt houden rond de 20 a 25. Wat geeft dat? De hoeveelheid slang is gelijk, alleen de verdeler wordt wat langer.

Het uitschakelen van de huidige pomp zeg trouwens niets. Er is dan altijd in de verdeler (via de pomp) een verbinding tussen aanvoer en retour, dus geen goede test.

Als ik het zo lees is de oplossing heel simpel. De keuken isoleren, zoals de rest van het huis. Dan is het hele probleem uit de wereld, en bespaar je een hoop gas.
 

Andre B

  • #9
Spul ligt eral dus kan niet nu nog even de slangen halveren. En voor 95% werkt het goed
Isoleren en evt meer warmte erin elektrisch, plintverwarming o.i.d. zie ik nog als optie.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu