Kabel tussen kWh-meter en groepenkast

Onregelmatige klusser

  • #1
Beste klussers,

Zoals zoveel mensen wil ik op termijn over op driefasenstroom (3 x 25 A). Een complicerende factor daarbij is dat de kWh-meter en de groepenkast niet op dezelfde plek zitten. De eerste zit op de begane grond en de tweede op de eerste verdieping, waar ik een appartement heb. De huidige grijze kabel van 14 mm is hoogstwaarschijnlijk niet geschikt, dus moet er een nieuwe kabel worden aangelegd.

Op dit moment wordt het trappenhuis verbouwd, waardoor er veel openligt. Dit is dus het ideale moment voor mij om de kabel aan te leggen, maar ik kan hier nergens richtlijnen over vinden. Bijvoorbeeld het soort kabel (YMVK, XMVK, iets heel anders?), de aderdoorsnede, maximale kabellengte. Wat raden jullie aan? Alvast bedankt.

PS Het aanpassen van de groepenkast moet door een elektricien met zegelrecht worden gedaan, maar die is op korte termijn niet beschikbaar. Vandaar dat ik zelf alvast die kabel erin wil leggen.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Ik zou een lege buis met voldoende diameter aanleggen dan kun je daar naderhand doorheen schuiven wat de netbeheerder nodig vindt.
Maar vaak is er al wel rekening gehouden met de uitbreiding naar 3 fasen, wellicht kun je dat zelf zien als je in de meterkast kijkt.
Is er een kabel gelegd met 3 aders dan moet je idd. een andere kabel hebben, is er een 5 aderige kabel gelegd, 3 x fase 1 x nul en aarde, (op de 2e verdieping sla je nl. niet even een aardpen) waarvan 2 aders niet zijn aangesloten dan hoef je waarschijnlijk niets te doen.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #3
Een kabel zal meestal wat makkelijker te leggen zijn dan een lege buis met voldoende diameter om 4x4mm2+een aarde doorheen te trekken. Helemaal als je bochten hebt.
Een 4x5mm2 zal waarschijnlijk voldoende zijn, maar overleg dit met de elektricien die het aan gaat leggen, want mogelijk zijn er extra regels waar je nu wel aan moet voldoen die er nog niet waren toen de huidige kabel is aangelegd.
Is het niet handiger om de kabel vlak voordat de elektricien komt te leggen? Dan kan je precies de weg van de huidige kabel volgen en eventuele gaten simpelweg iets groter maken. Als er ruimte zat is dan maakt dit verder niet uit.

Wat ben je in een appartement van plan waarvoor je meer dan 1x40A nodig hebt?
 

Onregelmatige klusser

  • #4
Bedankt voor jullie reacties.

Ik weet nog niet wanneer de elektricien kan komen, maar de verbouwing van het trappenhuis duurt niet heel lang, dus mijn tijd is beperkt. Ik had hier natuurlijk eerder achteraan gemoeten.:roll:

Op termijn wil ik van het gas af en zonnepanelen, dus dan voldoet 1 x 40 A waarschijnlijk niet meer.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #5
De kabel tussen hoofdaansluiting en groepenkast moet waarschijnlijk ook afgezekerd worden. Als je hoofdaansluiting 3*25A wordt, dan krijg je problemen met de selectiviteit en kun je in de groepenkast geen groepen van 16A maken.

Alternatief is dan de groepenkast verplaatsen naar de hoofdaansluiting.

Met 3*35 (40 bij automaten) heb je dat probleem niet, maar dat is erg duur in vastrecht. Ik zou dus zoals al aangegeven een loze buis aanleggen, waar je dan later naar behoeven leidingen door kan trekken.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #6
Even wachten totdat hier iemand reageert die weet waaraan die kabel tegenwoordig moet voldoen.

ps. zoals Mn22 hierboven, want aan dat probleem dacht ik ook al.

pps. er kan waarschijnlijk meer dan je denkt met 1x40A
achter een 25A zekering kan een omvormer van 5750 watt, waar zo 16 400Wp panelen op kunnen (beetje overdimensioneren). Maar twee omvormers achter twee 16A zekerings mag volgens mij ook. (weet ik niet zeker)
Een slimme warmtepomp die even uitgaat als je aan het koken bent, enzovoorts en je zit goed.
 
Laatst bewerkt:

Onregelmatige klusser

  • #7
Jackd schreef:
pps. er kan waarschijnlijk meer dan je denkt met 1x40A
Dat is natuurlijk zo. Andersom gedacht: als er inderdaad een extra zekering tussen zou moeten en ik dus in de groepenkast 3 x 10 A over zou houden, heb ik alsnog meer stroom dan in de huidige situatie (15,6 A). Hoe groot is de kans dat ik ergens meer dan 10 A voor nodig heb?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #8
Veel 3 fase kookplaten werken eigenlijk maar op 2 verschillende fasen. Dan heb je echt 3x16A nodig omdat ie er maar 2 gebruikt, degene die wel 3 gebruiken hebben dan weer vaak een pit die rond de 2500 vraagt.
Een waterkoker van 2000W tikt de groep er dan al uit als er ook een afzuigkap of iets anders van een paar 100 Watt aanstaat.
Dat zal een verslechtering zijn t.o.v. wat je nu hebt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu