Kabel tussen wisselschakelaars

Peter_H

  • #1
De lamp in onze gang is maar met één schakelaar te bedienen. Die is bij de keukendeur, dus niet zo handig als je in het donker thuiskomt. Ik wil graag nog een schakelaar en wel naast de voordeur. De lamp hangt aan de centraaldoos van de gang.
Ik zit te denken om de twee schakelaas te verbinden via de kelder. Ik ben namelijk niet van plan om het plafond te beschadigen. Vanaf beide schakelaars maak ik dan een sleuf naar beneden en boor ik een gat door de betonnen vloer (20 cm) naar de kelder.
In de kelder wil ik graag een kabel in een grijze buis gebruiken, dus met open buiseindes. Dit vind ik makkelijker en mooier dan een gesloten gele buis, er moeten zo'n 4 bochten worden gemaakt.
De kabel die ik dan nodig zou hebben is 3x1.5mm met 3 zwarte draden, maar die ben ik nog nergens tegengekomen. Mag ik dan een 5G1,5 gebruiken? Dan heb ik in ieder geval bruin, zwart en grijs. Als ik de bruine als fase gebruik, is die volgens mij officieel te dun (moet toch altijd 2,5 zijn?) al zie ik zelf geen gevaar want ik gebruik hem alleen tussen de schakelaars. Ik kan er ook voor kiezen om de bruine te gebruiken als schakeldraad, maar misschien mag dat ook niet, want bruin mag je toch alleen als fase gebruiken?
Zijn er nog eisen aan de buisdiameter, 5/8 of 3/4 ?

Alvast bedankt,

Peter
 

@$T

  • #2
Je mag deze kabel gerust gebruiken. De diameter van de buis maakt ook niet uit als de kabel past is het goed want het is alleen ter verfraaing en/of bescherming
 

Peter_H

  • #3
Bedankt voor de reactie @$T, nu weet ik wat me te doen staat.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu