Capaciteit kabel tussen omvormer zonnepanelen en meterkast.

Rijnberg

  • #1
Ik wil zonnepanelen op de schuur leggen. 6 stuks en kwa vermogen wil ik op 2000 a 2200 uitkomen. Maar misschien meer, afhankelijk van wat er aan panelen te krijgen is. De schuur is ruim 30 meter van de meterkast af. Is er een max aan vermogen in een 2,5mm2 kabel over een dergelijke afstand?
 

Rijnberg

  • #2
niemand?
 

Rijnberg

  • #3
inmiddels begrepen dat 4mm2 beter is. Maar moet de kabel in de grond of mag het ook over de grond door de heg. Moet het in een buis? En ik las ook dat het aantal bochten een rol speelt bij capaciteit. Dat soort vragen. En dan wil ik bij het huis de kabel via kruipruimte lucht roosters het huis in leiden.
Kan dit zo?
 

Rogier91

  • #4
Is het niet handiger om de rood/zwarte solar kabels van de panelen naar het huis te laten lopen en daar de omvormer plaatsen (dichterbij de meterkast)?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Alles heeft te maken met kabelverliezen en dus de kwaliteit, dikte en lengte van de kabel.
Een kabel van 2,5mm kan prima gezien het vermogen echter er zal een spanningsverlies in de kabel ontstaan. Op zich ook nog niet zo spannend maar door dit spanningsverlies kan op een zonnige dag de spanning in het openbare netwerk boven de 250V uitkomen waardoor jouw omvormer stopt met het leveren van stroom.
Ik heb al wel eens eerder uitgerekend hoe e.e.a zit, dus hier op het forum even zoeken naar de waardes.
In het kort komt het er op neer dat het niet zinvol is een dikkere kabel te leggen voor de besparing ontstaan door de kabelverliezen maar als je een spanningsverlies hebt van zeg maar 4,5V op je eigen kabel van 30m dat je omvormer dan op 250-4,5V = 245,5V van het openbare net er al mee stopt.
Door je eigen spanningsverlies zo laag mogelijk te houden kun je dus langer aan het openbare net leveren en kan daardoor een dikkere kabel dus toch voordelen hebben.

Kabel door een heg?
Denk dat er geen kabel bestaat die door een heg gelegd mag/kan worden om nog maar de zwijgen of de voorschriften hoe een kabel gemonteerd/bevestigd moet worden.
Denk maar eens even aan wat als de heg gesnoeid wordt?
Of dat met een harde wind de heg flink heen en weer staat te zwiepen, hoelang denk je dan dat de kabel het dan volhoudt?
 

Rijnberg

  • #6
@ Rogier91. Weet ik niet. En dan heb ik alsnog dezefde vragen: welke eisen gelden er om kabels over die afstand in de tuin te leggen. In het geval van DC moeten ze waarschijnlijk zeker door een buis denk ik, dat zijn geen afgeschermde kabels. En er gelden vast andere regels voor AC dan voor DC. En kan ik die buis dan aan de schutting vast maken of los leggen door de heg?
 

Rijnberg

  • #7
@ gerrit, bericht kruisten elkaar.

In de heg is dan over de grond tussen de stammetjes door.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
Niet doen. Gewoon een YMVK-as ingraven op een diepte waarbij je er zelf geen last van hebt. (ca 60 cm)
 

Rijnberg

  • #9
@Walker ja dat is misschien het beste maar zeker niet het makkelijkste. Maar mág het bovengronds? mag het aan de schutting of over de pergola of op de grond door de heg?
 

Juul..

  • #10
Als ik het goed heb omschrijft de NEN dat kabels deugdelijk bevestigd moeten zijn, en je mag zelf invullen wat deugdelijk is, maar het mag duidelijk zijn dat los over de grond niet deugdelijk is. Goed gebeugeld of in een buis die gebeugeld is zou het wel mogen, maar in mijn ogen ziet dat er niet uit en is dat geen fatsoenlijke oplossing. Graven is de enige goede oplossing
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #11
Door een heg of los over de grond mag niet. Je moet hem deugdelijk bevestigen op bijv. een schutting, of ingraven.

Maar goed, dat antwoord heb je al 3x gehad en is blijkbaar niet wat je wilt horen. Wat je uiteindelijk doet moet je ook helemaal zelf weten natuurlijk.
 

Rijnberg

  • #12
Waar maak je uit op dat ik het niet wil horen?
Het is een flinke dikke heg. Ik kan paaltjes in de grond slaan tussen de heg en met planken tuinhout verbinden en daarop de kabel bevestigen.
Lijkt mij een nette werkbare oplossing.
Dank voor het meedenken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu