Kabel groepenkast > kilowattuurmeter..

Smbruinbrood

  • #1
Maandag 03 mei wordt in onze nieuwe woning ('62) o.a de hoofdaansluiting verlegd naar een andere positie. Ik heb al een nieuwe groepkast (3-fase / 12 groepen) opgehangen en wil alvast een nieuwe draad trekken van de groepenkast naar de plek waar de nieuw (door het energiebedrijf) te plaatsen KW-uurmeter komt te hangen zodat ze hem voor het verzegelen van de hoofdaansluiting kunnen aansluiten.

Vraag: vanuit de Hoofdschakelaar in de groepenkast gaan 4 draden de kast in naar de aardlek & automaten, van links naar rechts 3x zwart (fase) en 1x blauw (nul). Via een bekende elektricien heb ik een stuk kabel geregeld. Deze kabel is 5-aderig (zwart,blauw,bruin,grijs en geel/groen) Kan ik deze kabel gebruiken en zo ja, welke kleur draad zet ik in welke volgorde op de hoofdschakelaar. Moet ik verder de geel/groene draad (aarde) ook aansluiten in de kast? (kan bovenin de kast).

Of moeten er vanaf de KW-uurmeter gewoon 4 draden (3 zwart en 1 blauw) naar de hoofdschakelaar in de groepenkast getrokken worden? Hoeveel en welke kleur draden komen er zodadelijk uit de KW-uurmeter?
Kortom, genoeg vragen en ik heb er helaas te weinig verstand van.. het aanleggen gaat prima alleen moet ik weten wat waar.. Graag deskundig advies zodat overmorgen in 1 keer alles goed gaat..

Alvast heel hartelijk dank !

Roger
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Ik neem aan dat de nieuwe kWh meter gewoon onder de nieuwe groepenkast komt te zitten? De hoofdschakelaar wordt dan door de installateur van de netbeheerder aangesloten. Je hoeft zelf verder niets voor te bereiden mi.
 

Martijn.K

  • #3
Werk zelf bij een energiebedrijf en bij ons is het zo:

Bekabeling tot aan de KWh meter is van de netbeheerder, vanaf de Kwh meter is eigen installatie.
Bij ons is regel dat de draden van de groepenkast naar de meter al voorbereid zijn zodat deze gelijk aangesloten kunnen worden.
Dus het is een goed idee om die kabel al voor te bereiden ja.

Hoe dik zijn de aders van die kabel eigenlijk?

Op de Kwh meter komen 4 draden te zitten, de drie fases en de nul, de kleuren van het energiebedrijf hoef je verder niet naar te kijken dat verschilt per regio.
Als je aan de monteur van het energiebedrijf doorgeeft welke aansluitvolgorde jij op je hoofdschakelaar hebt aangehouden kan hij ze in die volgorde aansluiten op de meter.
Zou L1=bruin, L2=zwarte, L3=grijs en Nul=blauw doen.

bij ons wordt de aarde nooit meegevoerd de installatie in, maar weet niet zeker of er gebieden zijn in NL waar dat wel gebeurt.
Maar als dat wel zo is dan kan je die altijd nog ff snel aansluiten.

Heb je trouwens ook een aardpunt in je meterkast met een blanke draad vanaf een aardpen??

Maar vind iets toch erg onduidelijk...
Het punt waar de kabel van het energiebedrijf binnenkomt en waar de huisaansluitkast en de meter komen te hangen is dus niet dezelfde plek als waar de meterkast komt??
 

Xr8

  • #4
Let op, als de Kwh meter niet nabij de groepenkast zit en je met een inpandige kabel gaat werken deze vaak ook afgezekerd dient te worden.

Indien deze langer als 3m is bij mijn weten. Er zijn hier op het forum wel mensen die dit exact weten. Tevens zul je moeten weten wat voor doorsnede de aders moeten hebben eea afhankelijk van vermogen en lengte van de kabel. Je kunt hier niet zomaar een kabel tussen knopen is mijn idee.

Succes.
 

Smbruinbrood

  • #5
Ik zal op de gestelde vragen antwoord proberen te geven.

1: De dikte van de aders is als ik me niet vergis 4 mm. 2: In de meterkast zit een aardpunt volgens mij. Er gaat een koperen stuk de vloer in (beton vloer). Waar deze strook vervolgens heen gaat weet ik niet maar aan het deel wat zichtbaar is zit weer een kabeltje met een schroefje bevestigd welke verder de woning in gaat. 3: Voor de duidelijkheid heb ik nu een tekening toegevoegd van de situatie (de rode lijn is de oude route en locatie meterkast. Deze gaat weg om ruimte te maken in de keuken) De blauwe en paarse lijn geven de nieuwe route van leiding naar hoofdaansluiting > KW uurmeter en de route retour naar de nieuwe groepenkast.

Voor de duidelijkheid: de hoofdaansluiting en KW-uurmeter moeten boven vloerniveau zitten en mochten niet in de Kelder. Vandaar dat we dit nu in het trapgat van de kelder gaan monteren. De groepenkast mocht wel in de kelder en om ruimte in het trapgat te besparen i.v.m. plaatsen regelunit vloerverwarming hebben we voor deze optie gekozen

Nog wel een vraag:

Als ik nog even snel de aarde wil aansluiten, moet dan die ene ader al langer zijn ? of kan ik die op een andere manier doorlussen? (middels de kroonstenen achterin de kast) De kabel komt onderin de groepenkast binnen (linksonderin zit de hoofdschakelaar) en de aarde zit bovenin (40 cm verderop)


 

Smbruinbrood

  • #6
Ter aanvulling op de reactie van Xr8: Er is 2x een schouwing geweest en de laatste keer heeft de persoon van het energiebedrijf mij verteld wat ik zelf moest verzorgen. Van diameter gat doorvoer nieuwe kabel, tot dikte en plaats Multiplex voor bevestiging leidingen. In geen enkel geval is er een opmerking gemaakt m.b.t. afzekeren dus ga ik er vanuit dat dit niet nodig zal zijn.. De totale lengte zit overigens wel tegen de 3 meter aan..

Dank voor de reacties tot op heden, hoe meer info hoe beter..

Groet :wink:
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #7
Normaal gesproken zit er in de meterkast een dikke koperdraad vanaf een aardelektrode welke is afgemonteerd op de zogenaamde hoofdaardrail. Hiervandaan lopen als het goed is draden naar oa de water- en gas hoofdleiding en naar de aardrail in de groepenkast. Het lijkt mj dat er in de nieuwe situatie dus een nieuwe draad van hoofdaarrail naar aardrail in de nieuwe groepenkast moet worden aangelegd maar ik gegrijp uit jouw verhaal niet goed hoe het nu zit. Een aardraad verlengen met een kroonsteentje lijkt mij iig geen deugdelijke oplossing.
Wat wordt overigens de waarde van de nieuwe hoofdzekeringen?
 

Smbruinbrood

  • #8
Waar de hoofdaardrail zit is mij onbekend, mischien dat ik hem tegen kom als ik de elektraleiding op ga graven..? Op tekeningen is hij niet meer te zien, enkel het eerder genoemde stukje..

Deugdelijk aanleggen van nieuwe aarde is wel de insteek dus zal ik net zo lang zoeken tot ik heb gevonden hoe het zit..

De waarde van de nieuwe hoofdzekeringen is mij niet bekend, dat kan ik wel vragen aanstaande maandag als ze de boel komen aanleggen. Vanwaar de vraag? Moet ik ergens rekening mee houden?

Groet, :D
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #9
Aarde moet gewoon 100% in orde zijn! Als je dus niet weet hoe het zit kun je dit betere door een installateur laten aanleggen. De waarde van de hoofdzekeringen is van direct belang voor de dikte van de aders tussen de kWh meter en de nieuwe groepenkast. Ook hier weer geldt dat als je geen kennis van zaken hebt, je dit beter aan een deskundige kan overlaten.
 

Smbruinbrood

  • #10
Een deskundige heeft mij de kabel die ik nodig heb aangeraden / gegeven op basis van de huidige situatie bij ons thuis. Deze zou dus moeten volstaan. De dikte van de aders is 4mm en voldoende voor de in te bouwen installatie. Zit er zo veel verschil in per huishouden en of energiebedrijf dan?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #11
Als een Netbeheerder 4mm² mag gebruiken dan betekend dit vaak dat een installateur 6mm² moet gebruiken.

Bij 3x25A is 4mm² vaak voldoende, bij 3x35 zit je op de rand van de kabel.

Een hoofdaardrail bevind zich altijd in de meterkast, nooit onder de grond.
Hierop zitten iig aangesloten:
De aardpen, de gasleiding, de waterleiding en de groepenkast en eventueel ander te vereffenen delen zoals cv en ventilatiekanalen, wapening.
 

Appeltje

  • #12
Ook hier (Eneco) werd bij mijn nieuwe groepenkast eigenlijk draad verwacht vanaf de hoofdschakelaar.

Gr. Richard.
 

Martijn.K

  • #13
Denk haast dat je gewoon 3x25A zal krijgen, 1x35A en 3x25A zijn eigenlijk een beetje de standaard en daar betaal je ook nagenoeg het zelfde vastrecht voor.

Je gasmeter blijft zitten en blijft dus ook bereikbaar, kan je daar niet de aardleiding oppakken een deugdelijk verdeelblokje plaatsen en daarvandaan een nieuwe blanke aarddraad naar de aardraik van je nieuwe groepenkast leggen? Want als ik het goed begrijp komt op die plek nu ook de aarde binnen toch?
 

Xr8

  • #14
Eventueel afzekeren van de kabel na de meter is ook niet voor het energiebedrijf maar voor jezelf. Of eea nodig is, hangt af van de situatie. De schouwing kan best eens alleen voor de mogelijkheden zijn voor het energiebedrijf.

Succes.
 

Smbruinbrood

  • #15
Beste allemaal, afgelopen maandag is dus de boel verlegd en verplaatst en wil ik graag nog even laten weten hoe uiteindelijk e.e.a is gegaan.

1. De bedrading was volgens de mannen van het elektra bedrijf ruim voldoende dik (4mm / 6 kwadraat) voor aansluiting vanaf de KW-uurmeter naar de hoofdschakelaar van de groepenkast. De aansluiting betreft nu 3x 25 amp (3-fase). De volgorde van aansluiten was ook in orde (na tip Martijn.K) nu dus: L1-bruin, L2-zwart, L3-grijs en nul-blauw. De aardedraad wordt niet gebruikt.

2. Men mocht de boel niet opleveren voordat er aarde op de groepenkast stond, dus hebben we snel nog een apart kabeltje onorthodox van de bestaande aardelektrode (in vloer oude meterkast) naar de groepenkast getrokken. Aarde werd niet meegeleverd in de hoofdaansluiting (Rotterdam) Tevens waren ze zo vriendelijke de kabel vanaf de groepenkast naar de KW-uurmeter alvast aan te sluiten (hoorde eigenlijk niet in hun takenpakket, waar wat een sausijzenbroodje en een bakkie pleur al niet kan doen..) zodat er nu geen monteur met ontzegelings recht meer langs hoeft te komen om de kabel naderhand nog aan ten kunnen sluiten. Nu een kwestie van hoofdschakelaar uitschakelen en op het gemakkie de rest van de elektra in huis vernieuwen en aansluiten.

3. Afzekeren van de kabel tussen groepenkast en KW-uurmeter was niet nodig. Hiervoor was de afstand te kort en de kabel dik genoeg.

Al met al ben ik zeer content met het eindresultaat. Mede door jullie hulp is het allemaal geslaagd en soepel verlopen.

Dank voor alle input !

Groet, Roger :D
 

Martijn.K

  • #16
Als je had verteld dat je in Rotterdam woonde had ik gelijk kunnen zeggen dat de aarde niet gebruikt zou worden.. :wink:
Zijn dus mijn collega's die langs zijn geweest... :P
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #17
Mooi dat het allemaal gelukt is. Zou je voor de volledigheid nog kunnen vermelden of die aders nu 4 mm2 of 6 mm2 waren en wat de lengte?
 

Smbruinbrood

  • #18
Hoi Sxnder,

de aders waren 4 millimeter dik. Ik heb begrepen dat dit ook wel 6 kwadraat wordt genoemd.

Gr, Roger
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #19
De aderdikte wordt uitgedrukt in mm kwadraat. (mm2 of mmq). In jouw geval dus 4, 6 is de volgende stap. De lengte zal niet veel meer dan 3 meter geweest zijn neem ik aan?
 

Smbruinbrood

  • #20
Ja klopt, was iets meer dan 3 meter
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu