Extra groepenkast - dikkere kabel nodig?

RöbkeR

  • #1
Hallo,

Ik heb een 3x25a aansluiting. Hierop zit een groepenkast voor het woonhuis gekoppeld en een groepenkast voor de garage. De garage ligt ongeveer 75 mtr achter het huis. De kabel die hier naar toe gaat is een 4x4mm2 met litze.
Nu wil ik op een andere plek nog een meterkast met een warmtepomp voor een zwembad. Er is mij geadviseerd om hier een 20a trage zekering voor te gebruiken.
De kabel kan ik zelf, het aansluiten laat ik aan de vakmensen over.
ik weet dat de zekering achter deze aansluiting max. 16a mag zijn.
Vraag is, als ik de woonhuisaansluiting laat opwaarderen naar 3x35a, kan dat dan met de kabel van 4x4mm2 om daar een nieuwe groepenkast met de zekering voor o.a. de warmtepomp op aan te sluiten? Of moet er een dikkere kabel (hoop het niet, alles ligt netjes weggewerkt onder het terras en tuinpad).
Bedankt,
Rob
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Waar wil je de kabel van die 3e kast aansluiten dan? In de woning of in de garage?

Hoe is de kabel naar de garage toe nu beveiligd?
 

RöbkeR

  • #3
De kabel is beveiligd met een c20 400v aardlekschakelaar - EMK16--63 (4 schuifjes). De 3e kast wordt voor de kast in de garage opgepakt. De kast in de garage is afgezekerd met een aardpen en is eigenlijk een volwaardige kast.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Volgens mij kom je niet uit met je selectiviteit... 20A is niet selectief tov je 25A hoofdzekering.
 

RöbkeR

  • #5
De groepenkast in de garage is 16a
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
RöbkeR schreef:
ik weet dat de zekering achter deze aansluiting max. 16a mag zijn.
Met hogere zekeringen achter een 3x25A aansluiting kom je in de knoop met de selectiviteit. Maar dat is de situatie nu dus al aangezien je die C20 automaat hebt zitten?

Met "ongeveer 75 meter" 4mm² zoek je met een C20 automaat al wel de grenzen op, de maximale kabellengte volgens NEN1010 is dan namelijk zo'n 78 meter:
IMG-20210817-WA0000_copy_1698x594.jpg

Ik vraag me af of de circuitimpedantie wel voldoet in de huidige opstelling (schakelt de C20 automaat wel tijdig af bij kortsluiting). Is deze wellicht gemeten na aanleg en inbedrijfstelling van die onderverdeler?

Je wilt deze voedingskabel dus halverwege onderbreken? De kabellengte is al kritiek, ik zou daar absoluut geen extra verbindingen meer aan toevoegen.

RöbkeR schreef:
Nu wil ik op een andere plek nog een meterkast met een warmtepomp voor een zwembad. Er is mij geadviseerd om hier een 20a trage zekering voor te gebruiken.
Wat bedoel je hiermee? Is er geadviseerd om een 20A trage zekering te gebruiken voor het beveiligen van die kast? Of is er een 20A eindgroep geadviseerd voor de warmtepomp? In dat laatste geval wil je de kast natuurlijk zwaarder voorbeveiligen dan de eindgroep en dus die C20 automaat in de woning ook vervangen door een zwaarder exemplaar? Dat is echt een no-go met die 75m 4mm² erachter.

Ik snap daarnaast de aardingssituatie niet helemaal. Waarom is er in de garage een extra aardpen geslagen? Ik mag toch aannemen dat de litze van de grondkabel gewoon met aarde is verbonden. Deze kabel is als ik het goed begrijp niet met een aardlekschakelaar beveiligd? Als je een TT-stelsel zou hebben (geen aarding aangeleverd door de netbeheerder) heb ik ook mijn twijfels of dat allemaal wel veilig is...
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

RöbkeR

  • #7
De 20A trage is alleen voor de warmtepomp. Hier moet nog 2x 16a bij, 1 voor de zwembadinstallatie en 1 voor verlichting etc.
De extra aardpen is er geslagen, omdat er een douche is gemaakt en leek ons voor de veiligheid beter om deze daar te aarden ipv 75 mtr verder. Hierop ook nog de kast extra geaard (pen is er toch).
De groepenkast in de garage heeft een aardlek en sowieso alles alamat, mocht de tuinverlichting storing hebben, valt tenminste mijn diepvries niet uit.
Dus als ik het goed begrijp adviseer je om een 6 of 10mm2 draad te nemen, de woonhuisaansluiting naar 3x35A en de zekering achter de hoofdzekering op 25A te zetten (aan het begin van de kabel).
Ik wil nl. graag het materiaal bestellen, de electricien is nu met vakantie, dan zou hij als hij terugkomt meteen alles aansluiten.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Aangenomen dat die warmtepomp daadwerkelijk een C20 automaat nodig heeft en dat je hem uit een onderverdeler moet voeden, dan lijkt dat me de meest realistische oplossing ja. C20 < C25 < gG35A hoofdzekering. Deze stappen zijn niet geheel selectief, maar je bereikt er wel mee dat sluiting in de warmtepomp als het goed is niet de hoofdzekering laat springen, mogelijk wel de voorbeveiliging naar de onderverdeler. Maar dat de zwembadelektronica en -verlichting uitvalt bij een storing in de warmtepomp lijkt me niet het ergste.

Voor een C25 automaat op een dergelijke afstand is 6mm² inderdaad goed (zie de tabel).

Als je toch gaat graven, zou ik een aparte groep en kabel aanleggen voor het zwembad. Dus dit niet meer combineren met de onderverdeler in de garage. Laten we dan maar even aannemen dat de installatie voor de garage verder in orde is.

Maar of ik dit zou adviseren? Nee eigenlijk niet, ik zou in een woonhuisinstallatie liever geen onderverdeler toepassen. Voor praktisch hetzelfde geld als zo'n 4x6mm²+as kun je ook een 4x4mm²+as voor de warmtepomp en 2x een 2x2,5mm²+as voor de rest leggen en de groepen gewoon in de meterkast in de woning inbouwen. Dat scheelt je een onderverdeler en het hele vraagstuk over selectiviteit. Qua werk maakt het ook niet zo'n verschil of je nou 1 of 3 kabels in die sleuf legt...
 

RöbkeR

  • #9
Xander dank voor je heldere antwoord. Ga de groep van de garage overbrengen naar de technische ruimte van het zwembad, met een nieuwe aansluiting in het woonhuis en een voldoende dikke kabel. Om in de toekomst niet weer voor verrassingen te staan ga ik zelfs voor een 10mm2. Weet het is overdreven, maar toen ik 7 jaar geleden de garage heb gebouwd dachten wij allemaal dat 4mm2 meer dan voldoende zou zijn. Maar je weet hoe het gaat, het wordt steeds uitgebreid met een zwaardere compressor etc.
Het graven doe ik zelf wel, het aansluiten laat ik over aan de electricien. En de aansluiting laat ik ophogen naar 3x35 dit is wel duurder dan 3x25. Een zwembad verwarmen kost ook geld :).
 

Meri

  • #10
Hallo , ik heb een 3fase krachtgroep 25a ,3x400v+ n In mijn meterkast , in mijn keuken is er een bestaande leiding 4x4mm2 : er komen 5 draden uit de muur . Nu komt er een nieuwe keuken op maat en volgens plan dat ik gekregen heb van keukenarchitect moet kookplaat aansluiting verplicht 60 cm verder geplaatst worden.Mijn elektricien kan niet garanderen dat als ze kabels verplaatsen ik geen problemen zal krijgen na 5jaar bv. Beste Xander ik heb uw advies nodig . Moet ik een nieuwe 5g4 kabel laten trekken van meterkast naar Keuken of kunnen de bestaande 5 draden op een veilige manier verlengt worden via Wago lassen.alvast bedankt, Meri

79A6A8C9-E981-4D57-AAF9-26586A89F09D.jpeg DC931E2C-D4EB-47CB-83E1-9CE88A9310CF.png D7E42FD5-EE25-403B-8DE6-70829509D6A2.jpeg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu