Jaren 30 verwarming vervangen ja of nee?

Joepieg

  • #1
Hi allen!
Sinds kort eigenaar van een fijn exemplaar van een jaren 30 woning.
In dit huis zit een redelijk nieuwe Cv uit 2017 van nefit maar nog een oud netwerk van verwarmings leidingen ( zie foto’s ) dit werkt super goed en warmt snel op.

we zien geen lekkages of andere gekke zaken. Radiatoren laat ik het liefst stralen en spuiten om het jaren 30 gevoel te behouden.

de woning heeft geen toegang tot kruip ruimte en ik zie het daarom niet echt zitten om alles te vervangen. Mijn pa zegt dat alles naar kunststof moet omdat dat beter is...

misschien zijn hier experts die mij kunnen inlichten wat verstandig is.

F5DE1DB5-4908-42BF-B2FC-F4E0A22B64E7.jpeg 018C7887-8010-4664-82DE-18B9D0D94C65.jpeg 17D43F68-1B64-458A-927F-FA9CEB7F90CB.jpeg
 

Ceeshobby

  • #2
Waarom wil je het veranderen. Als het goed werkt zou ik het zo laten. Tenzij je een grote verbouwing gaat doen, er komt veel bij kijken als je alles zou vervangen. Gaten in de muur en vloeren die weer dicht gemaakt moeten worden.
 

Joepieg

  • #3
Dank Ceeshobby,

dat is precies mijn idee.. gevels zijn al geïsoleerd en we laten HR++ glas installeren in de woning.

maar als dit huidige systeem tegenwoordig als onbetrouwbaar geacht wordt hoor ik het graag!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Dikwandig stalen buis zal onderweg naar de radiatoren al veel warmte verliezen. Maar als het verder goed is, moet je er niet teveel aan willen doen. Ook omdat je de oude radiatoren wilt laten zitten. Ik zou het systeem eens goed door (laten) spoelen, zodat alle oxide-resten weggespoeld worden. Dat is ook beter voor je ketel.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #5
Persoonlijk zou ik alles er uit halen en vervangen voor moderne(re) leidingen en convectoren.
Oude radiatoren zijn soms heel mooi maar ze bevatten ook heel veel water wat allemaal opgewarmd
moet worden om wat vermogen uit de radiatoren te halen. Je zult zien dat alles dan nog sneller op
temperatuur is en dat het verbruik zal zakken. Heb je een idee wat het verbruik van de vorige bewoners was?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #6
Dit type radiator heeft vaak een relatief hoge temperatuur nodig voor voldoende warmteafgifte. Stoken op lage temperaturen geeft een hoger rendement op de ketel dus dat zou een reden zijn om te kiezen voor een ander type radiatoren.

Bovendien genereren jouw stalen leidingen en gietijzeren radiatoren ijzeroxide in de vorm van magnetiet, wat de CV pomp kan vervuilen. Met name moderne Label-A CV pompen zijn daar gevoelig voor omdat die een sterke permanent magneet in zich hebben. Een CV ketel uit 2017 zit zeer waarschijnlijk al een Label-A pomp in.

Aan de andere kant, qua levensduur kan je huidige spul waarschijnlijk zo nog 100 jaar mee. Dat is met kunststof leidingen minder zeker.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Er zitten zeker voordelen aan vervangen maar het is niet per se noodzakelijk. In mijn huis is alles ook nog stalen leidingen en werkt allemaal prima. Zelfs nog een oude vloerverwarming met zwarte slangen. Er zit bij mij wel een speciaal filter bij de ketel die magnetiet uit het water filtert. Tot nog toe nooit problemen gehad.

Als er verbouwt wordt (staat wel op de planning) dan vervang ik natuurlijk wel alles. Dan worden de cv leidingen ook in de muur gefreesd.

Ik zou er nu niet meteen wakker van liggen en zeker niet je huis voor overhoop zetten maar bij een verbouwing zou ik het zeker wel meenemen.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #8
Als je de mogelijkheid hebt vervang dan de cv installatie dikwandig spul is vaak 30/40 jaar of ouder en deze leidingen roesten vaak door onder de vloer of doorvoeren door muren met alle ellende die daar dan bij komt kijken om eea te repareren.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #9
Een dikwandige installatie gaat normaal gesproken probleemloos tientallen jaren mee, dus als het in goede staat is en voldoet, kun je dat prima laten zitten. Tenzij je leidingen bijvoorbeeld wil infrezen omdat je ze niet mooi vindt, maar dat is een heel ander verhaal.

Je huidige installatie is waarschijnlijk ook nog ontworpen op de situatie dat de woning niet of nauwelijks geïsoleerd was. Als er inmiddels behoorlijk is geïsoleerd, heeft de installatie daardoor overcapaciteit gekregen en kun je dus zonder aanpassingen aan de installatie lagere aanvoertemperaturen toepassen, wat gunstig is voor je gasverbruik.

Wel heeft je huidige installatie een wat grotere waterinhoud dan een moderne installatie. Ook zit er meer ijzer in verwerkt. Dit zorgt ervoor dat de installatie wat trager reageert. Voor het energiegebruik zal dit weinig uitmaken. Bij een vloerverwarming is de traagheid nog veel groter.

Kostentechnisch zou ik dus zeggen lekker laten zitten de huidige installatie. Van kunststof moet je ook maar afwachten wat de levensduur is.
 

Joepieg

  • #10
Dank allen! We hebben toch besloten om de hele installatie te vervangen. Iemand nog tips wat te doen met alle oude radiatoren en leidingen ?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #11
Vervuiling van o.a. magnetiet kan uit het cv water verwijderd worden door een eenvoudig te plaatsen filter.

Wat met het oude spul?
Als er nog wat bijzonders tussen staat verkopen, anders naar de oud ijzer handel.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu