Jaren 60 tussenwoning verwarmen vloerverwarming warmtepomp.

Wboer

 • #1
Hallo,

Wij zijn een tussenwoning uit 1962 aan het verbouwen en zijn bijna op het punt aangekomen om de vloeren te gaan leggen en storten. Op de BG en 1e etage wordt beton op zwaluwstaartplaten gestort voorzien van vloerverwarmingsbuis. Ik heb een aantal vragen over het leggen van de buizen en de warmtevraag. Eerst even de situatie bij ons.

Ons huis is goed geisoleerd. Overal kunststof kozijnen met triple glas. 200mm pir voor dak en vloerisolatie. Binnenmuren met buren 70mm pir (ivm tochtige spouw) Gevels 170mm minerale wol. WTW ventilatiesysteem en voor een jaren 60 huis goed luchtdicht. We gaan verwarmen met een warmtepomp met bodemwisselaar.

Ik heb voor de termische schil de oppervlaktes bepaald van elk bouwdeel in Sketchup.Ik heb op de site van https://www.ubakus.de/ voor elk bouwdeel een Rc waarde bepaald om daarmee tot een totale warmtevraag te komen.


Ik kom dus op een maximale warmtevraag van ongeveer 3,5kW exlusief tapwater, wat mij erg weinig lijkt. Ik ben er vrij zeker van dat alle rc waardes kloppen en de opervlaktes van de muren/daken/ramen ook. Zie ik iets over het hoofd? De kleinste brine/water warmtepomp moduleren tussen +/- 1,5 en 6kW. Op basis van mijn berekening zou dat voldoende moeten zijn. Wij moeten nog gaan praten met een instalateur die dat voor ons gaat aansluiten en waar we de vraag natuurlijk ook gaan voorleggen.

Nu lees ik dat voor hoofdverwarming en in een goed geisoleerd huis de afstand tussen de leidingen 15cm kan zijn. Ik heb ook ergens gelezen dat het beter is (icm warmtepomp)de flow hoog te houden en daarom de builengte per groep kort te houden. +/- 40meter. Is dit correct? Ik wil de vloerverwarmingsbuis zelf gaan aanleggen (moet nog legplan maken). Onze beton man gaf ons de tips om de buis elke 20cm vast te klemmen, af te persen voor het storten en vol zetten met water tijdens storten om drijven van de leidingen te voorkomen. Zijn er nog praktische weetjes die handig kunnen zijn bij deze klus?

Groet Wouter
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Marcn88

  • #2
  Slangen hoh 10 leggen hoe meer meter slang in de vloer groepen idd niet te lang maken, houd zon 60 meter per groep aan en gebruik minimaal 16 mm slang.
  Houd met de keuze van de wp ook rekening met de benodigde hoeveelheid tapwater en de opwarmtijd met de wp
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu