Jaren 20 huis en verwarming

SonomaA3

  • #1
Hallo allemaal,

Hierbij een eerste post na onze aanschaf van een fantastisch jaren 20 huis. En inderdaad, er moet werk nog verEt worden.
Zo ook de cv: beneden zijn er 3 vertrekken en in 2 ervan staat een gashaard. Boven staat er in een slaapkamer een gasradiator in de hal ook.
Dit moet wel wat anders dus wil ik graag beneden de gashaarden vervangen voor 2 pelletkachels. Alleen voor boven weet ik het niet....moet il een heel cv systeem aanleggen voor boven? Of volsta ik met elektrische radiatoren in de slaapkamers? Want die worden ook steeds beter denk ik? En wellicht zonnepanelen?
Dank!
Robin
 

Marcn88

  • #2
Vloerverwarming aanleggen, huis donders isoleren
 

CV__

  • #3
Ze zeggen ook wel eens; je kunt ook gewoon direct scheiden zonder eerst zo'n huis (half) op te knappen.

Maargoed, als je van klussen houdt en de prijs was kavelwaarde + een fooi.. oke. Ik zag er laatst ook nog eentje op Funda staan. Die had als verkoopargument "geïsoleerde schuur (met spouwmuur!)". Vet handig. Kun je in de schuur gaan wonen, de verdiepingsvloer uit het huis halen en die als schuur gebruiken :D

Pelletkachels; heel slecht idee. Driekwart van de tijd kun je toch niet stoken tenzij je je als een tokkie gedraagt tov de buren. Diverse gemeenten gaan houtstook ook strenger aanpakken. Meeste houtstokers trekken zich namelijk niks aan van bijvoorbeeld de stookwijzer en woongenot van de buren... dus dan gaan die vroeg of laat de macht van het getal aanwenden om dat asogedrag via de sterke arm in te perken. Persoonlijk ben ik erg voor een totaalverbod maar een compromis met vrijstelling voor schoorstenen die 500m van de dichtsbijzijnde openbare plek verwijderd zijn kan ik me nog wel bij neerleggen. Kun je beter de gashaarden laten staan.

Zolang je alleen slaapt in de slaapkamers... beetje isoleren + HR++ glas en dan heb je geen verwarming nodig.

Elektrische radiatoren zijn nu net zo slecht als in de vorige 200 jaar. 1 kW uit het stopcontact en 1 kW warmte. Mijn airco kan ook verwarmen, dan is het 1 kW uit het stopcontact en 4+ kW warmte.

Maar het begin is isoleren en ventileren.

Mooiste is vloerverwarming op een warmtepomp. Heb je een kelder? Kruipruimte? Hoe groot? Droog?

Qua isoleren; het liefst door er van buitenaf een muur omheen te bouwen, anders vormen de balken een koudebrug en loop je het risico dat die gaan rotten in de muur. Op de koudere plekken in het huis is dat veelal sowieso al het geval bij huizen uit die tijd.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
De aanwezigheid van gashaarden duidt op dat er waarschijnlijk nog nooit iemand iets aan het huis heeft geklust. Dat is een groot voordeel, want dan kan je het nu goed aanpakken.

Maak een totaalplan! Daarna kan je de prioriteit bepalen en het evt. gefaseerd uitvoeren.

De stappen zijn in deze volgorde van belangrijkheid:
1 ventilatie
2 kierdichting
3 isolatie
4 verwarming (& warm water)

Doe je dit verkeerd, krijg je een ongezond huis en/of een enorme energierekening.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #5
Mee eens, met CV_ en met IJkenhout.

En ook met de opmerking over scheiden.
Wij hebben het niet gedaan, het scheiden, maar het is wel een relatietest :-)
Maar uiteindelijk is bij ons alles goed gekomen, maar dit soort verbouwingen (pfff).
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
CV_,

ik heb je opmerkingen over het huis verwijderd, het slaat nergens op een huis dat iemand gekocht heeft zo af te kraken.
Je opmerking/vraag of TS alleen is lijkt me privé, daar heb je niets mee te maken.
 

CV__

  • #7
Jan, je hebt gewoon nuttige informatie weggeknipt. Ik heb niks specifieks over het gekochte huis gezegd maar over jaren 20 huizen in het algemeen. Gezien de vraagstelling denk ik niet dat er over de helft is nagedacht.

Het wegknippen van de waarheid is natuurlijk wel gunstig voor de mensen die zo'n huis verkopen. Want het helpt toch wel als kopers onterecht denken dat ze geen vloerbalken, riolen, dakpannen etc hoeven te vervangen.

En het is hier toch geen troosthoek waar de waarheid verborgen moet blijven?

Ik raad iedereen aan om deze huizen links te laten liggen. Jaren '30 huizen zijn technisch al veel en veel beter, al is het maar omdat ze een spouwmuur hebben. Ik klus zelf bij familie ook wel eens in een huis uit (19)00's. Daar komt gewoon geen einde aan man.

Je kunt de ganse vloer vervangen, voorzetwanden plaatsen en dan nog hoor je alles van de buren omdat die een granieten aanrechtblad aan de steens woningscheidende muur hebben gehangen... om maar iets te noemen.

De vraag over alleen of samen zit met de opmerking over scheiden in. Tabaksfabrikanten moeten hun klanten ook waarschuwen voor de schadelijke gevolgen van hun product. Lijkt me redelijk normaal dat we hier waarschuwen voor het maar al te vaak geziene desastreuze effect op het huwelijk van het opknappen van zo'n zogenaamd knus en romantisch huisje met originele details. (Makelaarspraat voor 'gewoon een grote puinzooi')

Maargoed, als de locatie gunstig is en de prijs passend... maar dat is nou juist het probleem. De meeste kopers denken nog niet aan de helft van de nu gecensureerde opmerkingen... dus zijn ze vaak te duur.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Stel, je koopt een andere auto, komt er een vreemde aanlopen die gaat alle mankementen die jouw auto zou kunnen krijgen opnoemen, zou je dat nuttige info vinden?
De vraag stellen of je alleen bent heeft niets met de vraag te maken en is privé.

Nuttige info is de vraag beantwoorden zonder overbodig commentaar te leveren.
 

CV__

  • #9
Stel, je koopt een andere auto, komt er een vreemde aanlopen die gaat alle mankementen die jouw auto zou kunnen krijgen opnoemen, zou je dat nuttige info vinden?
Ja!

Exact datzelfde heb ik met een fiets gehad. Ik kreeg er ook direct een vervangend onderdeel bij. Kwam een paar maanden later perfect van pas toen het voorspelde defect inderdaad optrad.

Het liefst had ik die persoon nog net wat eerder ontmoet...

En gelukkig voor mij liep er niet een derde langs die belemmerde dat ik deze info kreeg.

Als TS bevestigend geblaat zou willen horen over hoe fijn zo'n knus huisje wel niet is was er wel een topic aangemaakt op het Viva forum.

Nuttige info is de vraag beantwoorden (gedaan) en het daar niet bij houden maar direct nog meer relevante info geven. Jij bent er zeker een die mensen gewoon laat rondlopen met een WC papiertje onder de schoen zonder iets te zeggen, want niet gevraagd daar naar te kijken?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #10
Heren! Stop!
SonomaA3 heeft zijn eerste bericht geplaatst en krijgt vervolgens een hele boel onderling gekrakeel over zich heen.
Lekker uitnodigend.
Back on topic.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu