Isoleren ruimte tussen dak en muur

pindahaas

 • #1
Bij het verbouwen van mijn badkamer kom ik een ruimte tegen waar de buitenmuur ontbreekt en de spouwmuur isolatie dus ook geen nut heeft gehad. Op de foto van de buitenkant van het huis kun je ongeveer zien om welke ruimte het gaat. Deze ruimte loopt over de hele lengte van het huis en zou ik graag willen isoleren. Dit zou dan aan de buitenkant van de binnenmuur moeten: op de foto de gele lijn. Aangezien dit een dode nis is, is mooie afwerking niet nodig.
De ruimte is maximaal 1,5 meter hoog, maar is heel smal. Er is maar net in te komen.
Welke materialen zouden jullie aanraden om te gebruiken? Aangezien het aan de buitenkant is, welke dampremmende materialen zouden nodig zijn?

Dank alvast voor het meedenken! Groet, Martijn
20230417_130321.jpg
20230417_121028.jpg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #2
Je kan ook het knieschot isoleren. Is dat niet veel makkelijker?
 

pindahaas

 • #3
Dank voor je reactie. Helaas zou je ook de onderkant van het knieschot moeten isoleren aangezien deze uitsteekt aan de buitenkant van de woning. Vandaar mijn idee om alleen de muur te isoleren.
Of zie jij wel mogelijkheden om het knieschot te isoleren?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #4
Die onderkant moet je ook isoleren (zelfs ook voorbij het knieschot) als je de zijgevel isoleert. En het dak achter het knieschot ook. Het knieschot isoleren is veel minder werk. De oplossing maakt technisch gezien niet uit, zolang de isolatie maar rondom doorloopt.

Verder kan ik natuurlijk op basis van deze foto niet inschatten hoe het er echt uitziet.
 

pindahaas

 • #5
20230417_121019.jpg
 

pindahaas

 • #6
Dit is de beste foto die ik heb kunnen maken.
Als ik het goed begrijp is het verstandig om sowieso kant dak en onderkant te isoleren. Welk materiaal is hiervoor het makkelijkst? De ruimte is zo smal dat ik er geen rachel werk of iets dergelijks kan maken. En is er dan ook dampdichting nodig?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #7
Dat zijmuurtje alleen isoleren heeft totaal geen zin als de rest niet geisoleerd is. Een voorzetwand / wediplaat voor het metselwerk "knieschot" is in theorie het handigst, zeker als je toch de badkamer aan het verbouwen bent. Aan de andere kant is een badkamer niet echt een leefruimte, dus je kan je afvragen of het daar echt nodig is te isoleren.

Waar heb je de foto door gemaakt? Als dat een luik is, is dit goed luchtdicht?

Die kalkzandsteenwand staat neem ik aan bovenop het metselwerk eronder? Je tekent een sprong, waardoor de vloer geisoleerd moet worden. Als de wanden boven elkaar staan (wat wel zo logisch is) dan is die vloerisolatie niet nodig.
 

pindahaas

 • #8
20230423_214639.jpg
 

pindahaas

 • #9
Dag Ijkenhout, ik heb nog een schets gemaakt om de situatie te verhelderen. De spouw die ik getekend heb is wel wat buiten proportie. De spouwmuur ruimte is wel gevuld met isolatie.
Op deze schets zie je dat de buitenmuur in dit stuk knieschot niet doorloopt tot bovenaan. Deze schets is van toepassing op het grootste gedeelte van het huis: de slaapkamer en de hal. Alleen in badkamer loopt de binnenmuur net zo ver door als de getekende buitenmuur. Via dit gat kan ik nu nog het knieschot bereiken. Echter ga ik deze binnenkort dichtmaken en betegelen. Vandaar dat ik nu gebruik wil maken van de situatie om het goed op te lossen. Aan binnenkant isoleren gaat niet lukken met de ruimte. In het knieschot platen bevestigen wordt denk ik een uitdaging met de krappe ruimtes.
Ik ben benieuwd of er een haalbare oplossing is die ook toegevoegde waarde biedt.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #10
PIR platen tegen de stenen, in zo'n beperkte ruimte geeft dat de beste isolatie, naden purren met flex pur en een damprem is verder niet nodig want op de platen zit al aluminium.
Een 2e purpistool met een lange lans is dan wel handig.

Of de ruimte compleet vullen met bijvoorbeeld glaswol, maar dat is lastig te simuleren, (ga het zo even proberen)
edit: 20mm of 300mm het maakt niet uit met een goeie damprem tegen de stenen aan. Je zou dus de ruimte compleet kunnen vullen, ben alleen bang dat het met de tijd in gaat zakken, waardoor je in de boven punt is flinke koudebrug krijgt. Toch maar terug naar de PIR.

De spouwmuur naar beneden is geïsoleerd, ik neem de rest van de muren ook.
Hoe zit het met het dak? Heb je daar aan de binnenkant isolatie?

En zeker isoleren, doe je dat niet dan verlies je warmte, maar ook wordt dit anders aan de binnenkant een muur met grote kans op schimmel.
 
Laatst bewerkt:

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #11
Voor de helderheid: het is geen binnenmuur maar de binnenkant (binnenspouwblad) van de buitenmuur.

Hoe ver is de badkamer? Als die wand nog niet betegeld is, kan je er een wediplaat tegenaan zetten.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #12
Waarom zou je een badkamer 8 a 10 cm kleiner maken?
Deze muur is deel van de buitenschil, gewoon zo goed mogelijk isoleren als mogelijk.

Aan de buitenkant isoleren geeft een mooie aansluiting met de spouwisolatie, hoewel je dan wel moet kijken hoe het aan de bovenkant aansluit.
 

pindahaas

 • #13
Dank voor jullie reacties! Werken met pir platen lijkt mij zeker te doen in deze ruimte. Ik zal ze alleen in kleinere delen erin moeten zien te krijgen.
Nog een vraagje: je schrijft 20mm of 300mm. 20mm lijkt mij wel erg smal en 300mm erg dik. Welke maat bedoelde je precies?

Het dak van de zolder is inderdaad geïsoleerd.

Voor de ruimtes waar de situatie op mijn schets van toepassing is (slaapkamer en hal) ga ik dan aan de slag met PIR platen. Voor de badkamer is de situatie weer enigszins anders: daar loopt het stenen muurtje maar tot de helft. Aan de buitenzijde kan ik dan weer PIR platen tegen de stenen (onderste helft) doen. De bovenste helft zal ik met wedi platen dichtmaken. Maar wat kan ik dan het beste achter de wedi platen stoppen? En kan ik achter de wedi platen het beste dan wel een dampdichte folie plaatsen?

Ik zal morgen nog een foto maken van de situatie in de badkamer.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #14
Beste is zelfde isolatiewaarde als de spouwmuur. De wediplaten kan je tegen het binnenspouwblad aanzetten, daar hoeft niets achter. Als je het muurtje vanuit het knieschot gaat isoleren, dan hoef je geen wediplaat te gebruiken, maar een willekeurig isolatiemateriaal-plaat. Dan moet het wel (ook) vastgezet worden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu