Ruimte tussen oversteek en dakbeschot te isoleren?

Johan33

 • #1
Ik heb in ons jaren dertig huis een oud rooster weggehaald waardoor ik nu vanuit de voorkamer van de 1e VD zo de 'dakgoot' in kijk. De eigenlijke dakgoot begint pas aan de andere kant van de balk rechts in beeld, maar je zit hier pal boven het houtwerk van de dakgoot (dit schijnt de oversteek te heten?).

Tot mijn verbazing zat het rooster niet in de spouwmuur maar in een steensmuur. De spouw loopt precies tot de hoogte van de balken, alles daarboven is steens. Helemaal boven zie je nog net de vloerplanken van de zolder eindigen. Dat verklaart mogelijk waarom de kamer op de 1e VD maar ook de zolderkamer kamer ook vrij koud is 's winters. Mijn vraag aan jullie: is dit gebruikelijk? en zou ik hier nog iets aan kunnen isoleren?

 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Jaren 30 huizen hebben een ongeisoleerde spouwmuur. Dat isoleert nauwelijks beter dan een steensmuur. De spouwmuur is vooral bedacht om vochtdoorslag te voorkomen. Op deze plek is dat waarschijnlijk geen probleem, dus vandaar steens.

  Isoleren (en kieren dichten) kan. Let er op dat correcte ventilatie wel belangrijk is. Dat rooster zit er vast niet voor niets :wink:

  Op basis van deze info kan ik niet heel veel adviseren. Je kan beter of meer info geven, of er iemand ter plekke naar laten kijken voor een advies.
   

  Johan33

  • #3
  Ah, ja dat klinkt wel logisch inderdaad. Dank voor je reactie. De spouw begint ongeveer ter hoogte van het maaiveld en ik had verwacht dat die 'tot bovenaan' zou doorlopen. Die laatste meter muur is inderdaad beschermd tegen de elementen door het pannendak. Het lijkt me wel mooi om dat stuk muur van buitenaf te isoleren maar dat wordt niet makkelijk tenzij ik die houten bak open haal.

  Ik ging er van uit dat het rooster er zat omdat er vroeger een gaskachel in die kamer zat, maar het is inderdaad wel beter om dat zeker te weten. Ik laat iemand ter plekke kijken en adviseren. Ik geef ook graag meer info, maar weet niet zo goed welke :) Het huis heeft 3 verdiepingen (BG, 1e VD, zolder). De voorgevel is van rood baksteen. Deze loopt tot de dakgoot. Achter de dakgoot loopt de muur dus nog een meter omhoog tot het pannendak, maar dan als steens muur. De spouw is niet geisoleerd. Het dak is van binnenuit matig geisoleerd (<5cm eps). Ergens zullen kieren zitten want er komt 's winters een koude tocht uit de ruimte tussen het plafond van de 1e VD en de vloerplanken van de zolder.
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #4
  Isoleren van deze koudebrug is een goed idee.
  Als je er goed bij wilt komen, moet je het rigoreus aanpakken:

  Als er genoeg ruimte is, kun je de onderzijde van de overstek verwijderen. Anders moeten de onderste rijen pannen en het dakbeschot eraf....
  Vervolgens de spouwmuurisolatie doortrekken tot het dakbeschot. Zorg wel dat de bestaande spouw kan blijven ventileren.

  Er is al iets van PU-schuim te zien bij de balkkoppen, waarschijnlijk is dat via de (opengewerkte) vloer gedaan.

  Als je plannen heb om het dak (beter) te isoleren, kun je de werkzaamheden (laten) combineren.
   

  Johan33

  • #5
  Dat wordt dan inderdaad de onderzijde van de overstek verwijderen. de onderzijde en enkele balken zijn een paar jaar geleden vervangen. helaas heb ik me toen niet gerealiseerd dat dit een koudebrug was; dat was een mooi moment voor isolatie geweest.. maar vandaar ook het PU-schuim; dat zal de vervanging van die balken geweest zijn.

  De spouwmuur zal wel minerale wol of parels worden. tegen de buitenzijde van het stuk steensmuur zou platen (EPS, PIR of XPS) logischer zijn neem ik aan?

  ik heb mijn best gedaan op een schets van de situatie (dwarsdoorsnede woning):


  Ik ben er nog niet achter waarom het zo tocht in die laag tussen de 1e vd en de zolder in. mogelijk dat de planken daar niet goed op de muur aansluiten.
   

  Dieds

  • #6
  Beste Johan,

  Ik reageer op een oude discussie (2015), maar kwam dit tegen en heb, denk ik, precies hetzelfde probleem. Vandaar mijn reactie.

  Heb je dit probleem ooit kunnen oplossen?
  Zo ja, wat heb je uiteindelijk gedaan?

  Met vriendelijke groeten,
  Diederick
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu