Isoleren onder een schuin dak met bitumen

GJS

  • #1
Ik ben in mijn pas aangeschafte jaren '60 huis vrolijk begonnen met het renoveren van mijn schuine dak. Na verwijderen van de oude plafonds trof ik een dunne met bruin papier omhulde laag isolatie aan, hier en daar gescheurd, maar overal droog. Speurwerk op internet bracht mij aan het twijfelen of ik deze isolatie kon vervangen door een dikkere laag steenwol. Mijn dak is nl. maar flauwtjes schuin en bedekt met bitumen. Mij lijkt dit weinig te ventileren, maar na advies van kennissen ben ik toch begonnen om steenwol aan te brengen, zelfs over de papieren/isolatie laag heen omdat papier toch amper vocht tegenhoud. 1 helft van het dak is nu klaar en 2 dagen later heb ik vochtplekken in de nok, ondanks volop ventileren van deze verdieping en droog weer.

Is er een juiste manier om onder het dak te isoleren, of kan ik alleen isolatie laten aanbrengen onder het bitumen?
 

Kacheltje

  • #2
Dag GJS,
Onder een dampdichte dakbedekking is het risico op vochtproblemen altijd groot. Een oplossing die nog al eens gebruikt wordt is een zgn klimaatfolie. Deze heeft een dubbele werking. In de zomer laat die folie vocht in de constructie is terecht gekomen vrij. In de winter houdt deze folie vocht tegen en slaat deze tijdelijk op in de constructie.

Probleem wat je nu hebt kan te maken hebben dat er geen enkele folie voor de isolatie zit waardoor vocht heel snel in je constructie komt. Als je naast isoleren ook bezig bent met bv stucen gaat dit proces heel hard.
 

GJS

  • #3
Zou die klimaatfolie nog helpen als de steenwol aan de warme kant al redelijk strak (overlappende aansluitingen) van alufolie is voorzien? Ik ga proberen foto's te maken vandaag.
 

Kacheltje

  • #4
De klimaarfolie helpt niet als er al een dampdicht scherm voor zit.

Wat ook problemen kan veroorzaken zijn knieschotten die niet meegeïsoleerd worden. Het vocht van andere ruimtes kan tussen het knieschot langs de isolatie kruipen. Ook als je die mee isoleerd moet je de randafwerking goed afsluitend maken.

Wat je nu in de nok ziet is vergelijkbaar met de onderzijde van je isolatiewerk. Hier is vast ook een opening van je dampscherm waar vochtige lucht de kans krijgt je constructie binnen te treden.
 

GJS

  • #5




Kacheltje, dank voor het meedenken!

Hier de foto's. In de nok vanmorgen weer droog, maar 's avonds weer met condens.
Navraag bij diverse buren leert dat zonder uitzondering ONDER het dak is geïsoleerd. Niemand kent problemen...
Ik neig er naar de boel af te maken en hermetisch af te sluiten voordat het gips er op gaat...

Een beetje vocht opsluiten kan toch amper kwaad?

En zoals je ziet: geen knieschotten, want het dak begint pas boven het (lage) raam.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Isolatie en klimaatfolie is een combinatie. Dit kan functioneren omdat de isolatie het vocht van een seizoen moet bufferen. Dus wat er in de winter inkomt gaat er in de zomer weer uit. De hoeveelheid eruit moet plus zijn. Kan de isolatie dit niet omdat het volume daarvan te klein is of omdat het isolatie materiaal geen vocht opneem werkt het systeem niet.

Een beetje vocht kan geen kwaad maar hiet geld het zelfde als er teveel vocht in de constructie per seizoen achter blijft kan het wel kwaad.

Als ik de fotos bekijk lijkt het erop dat er bij de nok geen isolatie en damprem er lijkt een onderbreking te zitten van het ene naar het andere vlak.
 

Kacheltje

  • #7
Ik ga daar geen bindende uitspraken over doen GJS.
Ik wil je wel mee geven dat je met de uiterste zorg en aanpak te werk moet gaan. Het opsluiten van vocht in je constructie geeft met de tijd wel zeker problemen.

Ik snap je standpunt wel dat je aardig geinvesteerd hebt in de isolatie en al de nodige uren er in hebt zitten. Die investering krijg je bij het niet uitvoeren niet terug en vergoed. Bedenk wel dat het veel meer ellende geeft als later blijkt dat je constructie aan het weg rotten is.

Wat is het bouwjaar van de woning als ik zo vrij mag zijn?
 

GJS

  • #8
@ Wgb: in de nok zit een balk waarnaast het steenwol aansluit. Op de foto had ik de latten even opengezet met blokjes zodat het dak/steenwol kon luchten. Met de blokjes er tussenuit sluit de lat strak op de nokbalk. Met alu-tape heb ik de kieren inmiddels gedicht en langs de muren heb ik tussen steenwol en muur schuim gespoten. Voordat ik alles dichtmaakte heb ik zo veel mogelijk het vocht (paar condensdruppels op het 's morgens nog droge papier) afgenomen.
@ Kacheltje: je slaat de spijker op zijn kop :D Alle isolatie was uitgepakt en op maat gezaagd, dat breng je niet meer terug. Maar ik ben wel gesterkt door de laatste buurman die ik vanavond sprak: had verleden herfst een aannemer zijn dak laten isoleren, die met geen woord over het alternatief OP het dak had gerept. En ook zijn buurvrouw (dat maakte nr. 4) had gewoon onder het dak geïsoleerd.
Mijn huis is in 1964 opgeleverd.

Afrondend: Ik ga een extra dampremmende folie in de nok plaatsen en strak op de wanden aansluiten, voordat ik het plafond met gips afwerk. De hoeveelheid opgesloten vocht is nu minimaal. Omdat er van raam naar nok drie balken optrekkende lucht tegenhouden kan ik me amper voorstellen dat de zaak gaat rotten achter het plafond. De tijd zal het leren.
Kacheltje en Wgb, dank voor jullie meedenken!!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu