Het isoleren van een schuindak

Status
Niet open voor verdere reacties.
A

Anonymous

Gast
Hoe voorkom je houtrot bij het isoleren van een schuin dak?

Wat is de volgorde van lagen, als je dakpannen gebruikt?

Kun je bijvoorbeeld op je balken en dus net onder de pannelatten volle platen leggen?

Groeten,
Koen.
 
Beste Koen,

Isoleren als volgt:
- Tussen de balken aanbrengen van isolatiemateriaal. Dit mag tegen het dakbeschot.
- Vervolgens breng je een dampremmende folie aan.
- Deze zorgvuldig aanbrengen, naden afplakken met tape.
- Hier tegen aan de afwerklaag, bijv. gipsplaten.

Let op: dit mag alleen indien er aan de buitenkant, dus tussen houtbeschot en pannen, geen dampremmende laag, bijvoorbeeld folie, is aangebracht.

Indien wel, dan mag er binnen niet geïsoleerd worden, zonder te zorgen voor uitgebeide ventilatiemogelijkheden van het dakbeschot!
 
Hoi, Hopelijk is mijn taalgebruik niet te Belgisch.

Misschien iets specifieker over dit dampscherm, vermoedelijk te laat voor betrokkene, maar bedoeld voor de andere geïnteresseerden.

Werking dampscherm:
Het is inderdaad de dampwerende laag die voor het droog houden van je dakbeschot (kepers, tengellatten, panlatten) instaat: damp van binnen de woning kan niet gaan condenseren in je isolatie.

Warme lucht kan immers meer vocht (absolute vochtigheid) bevatten dan koude lucht, en damp zoekt zijn weg (de moleculen gaan door alles wat poreus is) en komt dus zonder dampscherm onvermijdelijk terecht op een koudere plaats ergens in de isolatie.

Daar condenseert het en maakt het de isolatie nat. Dit zorgt soms voor een lawine-effect, want hierdoor wordt ook de isolatie kouder gezien zij vloeibaar vocht slecht afvoert in tegenstelling tot de meeste natuurlijke materialen.

Een slechte aansluiting zorgt voor lokale condensproblemen. Let vooral op extremiteiten van het huis (aansluiting dak met muur of gevel), die vanwege hun ligging sowieso reeds kouder zijn en waar dus de kans op condensvorming hoger is.

Opgelet:
Door dit dampscherm verhoogt ook het warmteisolerend vermogen van je isolatie, en wordt overdreven en ongecontroleerd ventileren vermeden.
Dit om niet te zeggen dat je vanaf nu deze ruimten op een andere wijze moet ventileren.

Uitvoering:
Controleer eerst of je dak geen lekken vertoont: slechts sluitende pannen, gebroken pannen, lekkende goten.

Geen onderdak: Waterafstotende isolatie gebruiken, zoals glaswol en steenwol, tussen de kepers, dus nooit de pannen raken, anders geleidt je het bijna dagelijks aanwezige condensvocht van de onderkant van de pannen naar binnen.

Bij de aanwezigheid van een onderdak is dit dus geen probleem, je mag hier tegenaan werken, ook met minder hydrofobe isolatie.

Breng je dampscherm tot tegen (op) het binnenmetselwerk of eventuele andere hindernissen (balken, schouwen, dakvensters, ontluchtingsleidingen) aan. Klemmen met een latje bijvoorbeeld, gebruik eventueel dubbelklevende tape als hulp.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Gerelateerde klussen

Reacties
2
Weergaven
941
Dak en schoorsteen
Wesleyvd
Reacties
4
Weergaven
3K
Dak en schoorsteen
Architecturae
Reacties
2
Weergaven
14K
Dak en schoorsteen
IJkenhout
Reacties
15
Weergaven
21K
Dak en schoorsteen
Kees

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu