Spouw van schoorsteen isoleren of niet?

Spaarder123

 • #1
Ik ben mijn zolder aan het isoleren; daar lag altijd een verlaagd plafond in, waarop wat losse isolatieplaten weggelegd waren; ik ben het wat traditioneler aan het isoleren door isolatie tegen het dakbeschot, tussen de balken aan te brengen, en dat dampdicht af te sluiten aan de binnenkant.

Nu kom ik bij de schoorsteen een muurtje tegen, dat om de schoorsteen heen is gemetseld, met een spouw van een centimeter of 8 er tussen. Het muurtje is hoger dan het verlaagd plafond, maar houdt zo'n 30 cm onder het dakbeschot op. Ik kan dus in de spouw met mijn hand, daar voel ik tocht.

In de schoorsteen zit o.a. een rookkanaal van een open haard, die gebruiken we niet maar wil ik intact houden.

Is het verstandig hier isolatie (platen of restmateriaal) in te schuiven, of bijvoorbeeld alleen de bovenkant (zodat de tocht weg is)? Of is die spouw nodig voor "afkoelen" van de schoorsteen als de open haard gebruikt wordt? Wat is de functie van die spouw?

Het huis is gebouwd in 1976.

Bij voorbaat dank voor de hulp!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • GDelea

  Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #2
  anders even paar fotos plaatsen
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu