Hoe kan ik mijn dak isoleren die is voorzien van een dampdichte buitenlaag?

Wiebez

 • #1
Ik heb een jaren 50 woning waarvan ik het schuin dak, die is voorzien van een dampdichte buitenlaag, deels met dakleer en deels met alcaflex noppenfolie, van binnen wil isoleren met Plixxent SF spray foam Hfo (spuit pur)

Ik heb een aantal foto’s toegevoegd om de situatie duidelijk te maken.

In verband met het huidige winterseizoen lijkt het mij niet verstandig de pannen van het dak af te halen om de dampdichte laag te vervangen voor een dampopen laag.
Ik moet echter wel verder met de verbouwing. En ik zit een beetje met mijn handen in het haar omdat ik bang ben dat mijn dakbeschot op deze manier klesnat gaat worden.

Is er iemand die mij van het juiste advies kan voorzien? Dus niet de optie om het scherm te vervangen maar een alternatief?
Of zou het allicht in mijn situatie meevallen met het condensvocht door de spouw die tussen het dakbeschot en de noppenfolie zit? Bij het andere gedeelte zit het dakleer wel strak op het dakbeschot maar er zit wel een vrij ruime spouw tussen de pannen en het dakleer.

Of is misschien isoleren met een ander isolatiemateriaal een beter optie en zo ja, welke?

33EB8767-D5C5-4244-8625-6CE9CC63D903.jpeg 019CCFE6-D579-4727-9BD9-E7970801C25E.jpeg 815D08F5-7B07-4E51-9E30-9AC4E4E4C914.jpeg E75E7B6D-CD94-4602-B178-4F88A8DE0901.jpeg
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
 • #2
Lees dit eens: https://www.klusidee.nl/Forum/topic/zolderisolatie-middels-pur-schuim.102711/

Ongetwijfeld is er nog meer geschreven.

Dit dakbeschot gaat na isolatie in ieder geval heel koud worden en dus gevoelig voor condens en vocht en alle gevolgen daarvan. Twee mogelijkheden: van binnen helemaal lucht- en dampdicht afwerken (wat je bijna niet voor elkaar krijgt). Of ademende materialen gebruiken zoals steenwol, of nog beter vlas en een regulerend dampscherm.
 

Wiebez

 • #3
bedankt voor je reactie Edwin. Dat spuitpur is helemaal lucht en dampdicht. Dus dan is de isolatie opzichzelf toch de oplossing?
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
 • #4
Ik heb geen ervaring met daken en pur (en zou er zelf uit milieutechnisch oogpunt niet aan beginnen). Wat je helemaal zeker moet weten: is dit dampdicht (dat is wat anders dan luchtdicht, waterdicht of vochtdicht). Wordt het juist aangebracht, dus helemaal aansluitend (volgens mij houd je altijd luchtbellen) en in goede mengverhouding (anders nog steeds niet dampdicht). En houd de veiligheid in de gaten.
Wat me opvalt als ik even zoek op aanbieders, is dat ze het toch hebben over dampschermen....
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #5
Wiebez schreef:
Plixxent SF spray foam Hfo (spuit pur)
Als ik hier op zoek krijg ik spuitbussen. Dat wil je met deze bussen gaan aanbrengen.
 

Wiebez

 • #6
Nee dit wordt professioneel gespoten met een machine. Niet met spuitbussen
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #8
Gezien alle problemen die er zijn met gespoten pur zou ik hier zelf voorlopig niet voor kiezen.
 

Wiebez

 • #9
Waar wel mee dan? Wat ik ook gebruik. Het vocht kan niet naar buiten dus this toch allemaal kut met peren of niet?
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
 • #10
Zie #2
 

Wiebez

 • #11
Ja klopt Edwin. Alleen het dakbeschot is door een voormalig bewonen met een soort carboleum ingespoten wat altijd enorm stinkt in de bovenverdieping als het buiten een beetje warmer wordt. Daarom wil ik graag een dicht scherm plaatsen waardoor ik die stank ook kwijt ben. Als ik met vilt of steenwol ga isoleren moet ik het aan de binnenkant open laten of een dampdoorlatends folie plaatsen. Dan stinkt het komende zomer weer zo ontzettend. En dat lijkt mij ook geen gezonde lucht…
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #12
Dan: Pannen eraf, folie eraf, tengels en panlatten eraf.

Opnieuw opbouwen: Dampopen onderdak-folie, tengels en panlatten plaatsen, pannen terug leggen.
En binnenzijde isoleren met een goede isolatie, en aan de binnenzijde dampdicht afwerken.
 
 • Like
Waarderingen: Edwinnn

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu