Isoleren garagebox

Museum

  • #1
Ik heb een garagebox waar een kleding- en boekenverzameling in moet worden ondergebracht. Het is een box in een rij met aan beide zijden andere garageboxen. Voorzijde kantel/loopdeur, zijwanden halfsteens (met aanliggende andere boxen), achterwand halfsteens buitenmuur, plat dak met bitumen bedekking, betonvloer.
Verwarming mbv Zibro Camin. In de achterwand zitten onder en boven twee ventilatieroosters.
Hoe kan ik het beste de isolatie verzorgen? Ik dacht:
zijmuren en achtermuur: halfsteens (bestaand), rachels met glaswol ertussen, dampdichte folie, gipsplaat. Ventilatieroosters vrijlaten.
garagedeur: metalen deur, latten oplijmen, piepschuimplaten, dampdichte folie, afwerklaag (de deur hoeft niet meer te kantelen). ventilatieroosters maken.
vloer: piepschuimplaten, dampdichte folie, vloerdelen. De dampdichte folie van vloer en wanden aan elkaar vastmaken mbt tape.
dak: niets aan doen ivm risico houtrot. Mogelijk op termijn extra laag van 'piepschuin met dakbedekking-laag' opbrengen.
Wat doe ik fout of wat kan beter?
Ik ben benieuwd naar suggesties. Jos
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Je kunt wel isoleren, maar als er niet verwamd wordt, haalt dat niet veel uit.
Als het gaat vriezen, vriest het binnen een paar dagen binnen bijna net zo had als buiten.
 

Museum

  • #3
Peter, goed punt. De isolatie is dan ook vooral bedoeld om de vochtigheid te kunnen reguleren. Maar daar sla ik de plank misschien helemaal mis! Jos
 

Geus

  • #4
Plaats een hygrometer in de box om zicht te krijgen op de mate van vochtigheid. Is het te vochtig, dan is het plaatsen van een ontvochtiger wellicht een optie. Kleding en boeken kunnen wel tegen vorst, als er maar niet teveel vocht is.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Verwarming mbv Zibro Camin.
Dat gaat hem denk ik niet worden want deze kachel stoot ook vocht uit, dat betekent nog meer ventileren, dan kunt u net zo goed geen kachel plaatsen.
 

Museum

  • #6
Dank voor de reacties, helpen me uit een denktunnel te komen.
Mijn conclusie is nu dat:
1. isoleren geen zin heeft
2. een luchtontvochtiger wel zin heeft
3. vraag: voorkom ik door het aanbrengen van dampdichte folie achter de wanden dat via de wanden damp toegevoerd blijft worden en de ontvochtiger veel meer moet werken dan nodig, of kan ik beter alleen (voor het aangezicht) voorzetwandjes plaatsen zonder isolatie en folie.
 

Millew

  • #7
De ruimte moet zo veel mogelijk dampdicht worden gemaakt, anders ben je alleen maar de buitenlucht aan het ontvochtigen.

Verder moet je bij de aanschaf van een ontvochtiger in overweging nemen dat bij gewone ontvochtigers de ontvochtigingscapaciteit bij lage temperatuur nogal afneemt en bij lange na niet de opgegeven capaciteit halen. Nieuwe en duurdere modellen werken volgens een ander principe en zouden ook bij lage temperatuur goed blijven werken.
Ook vochtvreters houden er bij ca. 5 graden boven nul mee op.

Midden in de winter is bovenstaande op zich geen probleem, want dan is de absolute hoeveelheid vocht in de buitenlucht toch erg laag. Maar in lente en herfst kan het wel een rol spelen.

En isoleren heeft wel zin, als je dan ook maar verwarming in de box maakt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu