Isoleren Koudebrug stalen balk

NiekT

  • #1
Dag Allemaal,

Ik ben een woonboerderij aan het renoveren en probeer hierbij zoveel mogelijk koudebruggen weg te nemen/te beperken. In de voormalige stal zijn drie stalen balken aanwezig die haaks op de buitenmuur staan. Dit als onderdeel van de hoofddraagconstructie. De stalen balken liggen in de steens buitenmuur. Hierop is ook nog een deel van de houten kapconstructie gelegen. De opbouw van de muur is momenteel als volgt: steens muur, geventileerde spouw zonder isolatie en binnenblad van snelbouwstenen.

We gaan aan de binnenzijde isoleren met 10-12 cm pir en nog een smalle voorzetwand met wol voor alle leidingen.

Om de koudebrug zo ver mogelijk te beperken zat ik te denken om de snelbouwstenen van het binnenblad rondom de balk weg te breken en deze ruimte te benutten om ook hier PIR aan te brengen, zodoende een beetje winst te pakken. Eventuele gaten tussen de PIR en balk opvullen met pur-schuim (zie tekening). In totaal heeft deze balk dan ongeveer 25 cm isolatie voordat het in de woonkamer is.

Eén balk komt in het zicht, dus ik ben benieuwd of mijn aanpak daarvoor de meeste optimale is en wat nog andere opties zijn.
Twee andere balken heb ik wel de mogelijkheid om deze naar binnen toe te isoleren, hoe kan ik dat het beste aanpakken? De houten delen bovenop de balk bemoeilijken dit wel enigszins vrees ik.

Ik hoor graag!
Groet, Niek
WhatsApp Image 2024-04-24 at 13.02.02.jpeg
Balk.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Waar draagt deze balk verticaal op?
Steens buitenmuur, poriso binnenblad of een kolom?
 

NiekT

  • #3
De balk draagt hoofdzakelijk op twee stalen kolommen iets verderop, maar ik vermoed ook deels op de buitenmuur. Het binnenblad is later geplaatst (circa 30 jaar geleden).
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu