Isoleren betonnen broodjesvloer en boren in liggers

quartz

  • #1
Beste Lezer,

Mijn betonnen broodjesvloer van mijn woning uit 1976 is niet geïsoleerd en deze zou ik dus graag (laten) isoleren.
De voorkeur gaat momenteel uit naar PIF, omdat dit makkelijk aan te brengen lijkt en een goede isolatie biedt.
Ik heb ook PIR platen overwogen, maar die zijn wat lastiger de kruipruimte in te krijgen.
PUR of ander chemisch schuim ben ik niet zon fan van, in de kruipruimte staat namenlijk redelijk wat water de afgelopen maanden.
Ik denk aan een dikte van 100 a 120mm, de isolatie specialisten vinden 60mm al voldoende.

De installatie instructies van PIF laten zien dat je gaten moet boren in de betonnen liggers om de PIF isolatie stiften te plaatsen.
1708633246733.png

Mijn vraag is of het verstandig is om in deze betonnen liggers gaten te boren of dat je dit beter niet kan doen?

Redenen om niet in de liggers te boren zouden voor mij zijn dat je het staal kan raken waardoor dit kan gaan oxideren en hierdoor en / of door het boren in de ligger, de ligger verzwakt?
Ik zag in een filmpje dat iemand geïmpregneerde / hardhouten latten op de liggers vast kit en hier dan het PIF op vast schroeft met een PIF isolatie schijf. zie dit filmpje (vanaf 2:30):

Groetjes,

Quartz
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Beter van niet.
In de meeste liggers zit voorspanwapening, soms maar 2 strengen.
Die wil je niet raken.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
Bij de buren van een oom is een nieuw soort spuitschuim gebruikt welke niet de nare eigenschappen zou hebben van purschuim.
Oom heeft me er een stuk van laten zien en het voelde aan als een spons wat dus ook nu uitharden gewoon samengedrukt kan worden en weer terug veert terwijl PUR hard wordt.
Voordeel zou zijn dat het veel beter isoleert doordat het rechtstreeks tegen de vloer wordt gespoten en in een paar uurtjes aangebracht kan worden.
Oom gaf aan dat ze pas om 16.00 uur waren begonnen en om 18.00 uur de gehele vloer al klaar hadden.
Normaal deden ze dit 's morgens zodat men 's avonds het huis gewoon weer konden gebruiken, hier was het advies te wachten tot na 0.00 uur en dan pas weer naar binnen te gaan, dus oom vertelde dat ze de buren gezellig tot 1.00 uur hebben hadden zitten en dat ze toen naar huis zijn gegaan en er totaal niets meer van te ruiken was.
 
Laatst bewerkt:

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #4
Of PUR hard wordt hangt van de soort af.
Als het huis een halve dag leeg moet zijn, dan is het chemische zooi waarbij tegenwoordig de kans op fouten klein is, maar als er iets fout gaat dan blijft het niet bij een halve dag.
Bij een natte kruipruimte zou ik vooral kijken wat die spons doet als het nat wordt. (spons is hier een beetje een verkeerd wordt, want goeie kans dat het juist geen water opneemt)

Latten lijmkitten en de PIF schroeven lijkt me een prima oplossing.
De latten komen aan de warme /droge kant, dus zou dan toch met standaard latten kunnen?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Ik denk bij dit soort opmerkingen altijd "vliegtuigen vallen ook wel eens naar beneden, bijna elke dag gebeuren er ongelukken of bijna ongelukken, toch stappen velen elke dag massaal in het vliegtuig"

Daarnaast als dit soort isolatie problemen zou krijgen met het water in de kruipruimte zou een ander soort daar dan geen problemen mee krijgen?
En zou het water geen invloed krijgen op de toegepaste lijm zodat straks alles in het water ligt en de puinhoop nog veel groter wordt?

Ik zou me dus goed laten informeren over de verschillende mogelijkheden.
 

quartz

  • #6
Bedankt voor alle reacties!

Dat je voor PUR je huis uit moet staat mij al tegen.

Daarnaast ben ik er ook geen fan van vanwege dat het vocht op zou kunnen nemen, je krijgt het ook nooit meer goed weg als het wel fout gaat of je er toch nog even achter moet zijn.

Ik denk dat voor mij die latten toch wel echt de beste oplossing zullen bieden, zodat ik niet hoef te boren. Is die polymax kit zoals het filmpje stevig genoeg?

Een andere vraag voor mij is of er bedrijven zijn die het op de latten willen installeren? Ik heb nu 2 bedrijven over de vloer gehad en die zeiden het gewoon in het beton (de liggers) te boren, want zo doen ze het altijd.
Zodoende twijfel ik dus om het zelf te doen.

@Rola: Er vanuit gaande dat de bewapening niet geraakt worden tijden het boren. Heeft het nog nadelige effecten voor de constructie als je in de liggers boort?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Je kan ook klampjes op de balken aanbrengen. Is misschien handiger dan met lange latten werken en is zeker goedkoper. Klampjes lijmen kan je per stuk doen en is een stuk eenvoudiger. Zelf zou ik lijmen altijd even ondersteunen. Klampjes schroeven kan ook. Met een smetkoord zet je lijnen aan de onderkant van de vloer.

Isolatie kruipruimte met XPS.JPG
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu