Isoleren borstwering met halfsteensmuur van binnenuit

TimR

  • #1
Dag allen,

Even een vraag over isolatie. Ik heb op de begaande gerond 50 á 60 % glas in de gevel, dus dit punt heeft aardig effect op mijn algehele isolatie :)

Beneden is de opbouw als volgt:
  • Hardhouten schroten
  • damp open folie (vergeten in te tekenen illustratie)
  • borstwering
  • met 3cm piepschium in de borstwering
  • halfsteens muurtje
Screenshot 2022-09-23 at 09.25.07.png


Nu wil ik dit isoleren. Maar nu twijfel ik over wijsheid. Ga ik A de stenen muur verwijderen zodat ik het piepschuim kan verwijderen. Of B laat ik het steen staan en voeg ik een extra wandje toe met extra isolatie. Het muurtje is zo'n 50 cm hoog.

Hier optie A geillustreerd

Screenshot 2022-09-23 at 09.25.17.png

De stenen muur is weg en er is een houten frame toegevoegd. De piepschuim is verwijderd en er is een minerale wol of PIR als isolatie geplaatst.

Of optie B
Screenshot 2022-09-23 at 09.25.13.png

Hier is geen breekwerk. Voordeel is hier dat wanneer de houten schroten vanaf de buitenzijde over een jaar of 3 á 5 worden vervangen door een ander product zou ik de borstwering zelf kunnen isoleren en misschien de voorzet wand binnen verwijderen. (ivm dauwpunt)

Wat is wijsheid en zijn er nog punten waar ik rekening mee moet houden? Op dit moment neig ik naar B, bestaande laten en er een geisoleerde voorzet wand tegen te zetten. Qua ruimte mis ik niets in de woning. Daar zaten de radiatoren voorheen.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #2
Optie B en dan PIR in plaats van minerale wol. Vergeet ook niet de dampdichte folie aan de binnenkant. Verder heb je weinig te vrezen als je het goed afwerkt, omdat de buitenkant dampopen is.

In de toekomst zou je het piepschuim kunnen vervangen door steenwolplaten.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Schroten aan de buitenzijde eraf, oude isolatie eraf, luchtdichting aanbrengen, nieuwe hoogwaardige isolatie aanbrengen en schroten terugplaatsen.
 

TimR

  • #4
Impie schreef:
PIR in plaats van minerale wol.
Och ja, dat is wellicht praktischer ook. PIR met gipsplaat, dat ontneemt de noodzaak van een houten geraamte. Goeie suggestie, dank!

Walker schreef:
Schroten aan de buitenzijde eraf, oude isolatie eraf, luchtdichting aanbrengen, nieuwe hoogwaardige isolatie aanbrengen en schroten terugplaatsen.
Ik was die logica stap in mijn hoofd overgeslagen omdat het werken op hoogte even niet op de planning past. Gedachten was, komt wel op termijn. Maar het is natuurlijk enkel beneden. Boven kan ik van binnen bij de borstwering. Ik ga je suggestie uittesten. Achter heb ik 3,5m waar ik dit schrootwerk moet verwijderen ivm schuifpui. Dan is dit mijn verkloot proefje om te zien of het zonder al te veel reparatie terug te plaatsen is. Jaren 70, dus die schroten zouden wel gespijkerd zijn :)

Dank! ik heb voedsel om verdere stappen te nemen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu